Η Ανταριασμένη και η Σαφένια, της Κωνσταντίνας Κοράκη

i-antariasmeni-oi-filoi-kai-ta-ktiria-9786185095383-1000-1205466.jpg

Φανταστείτε να πηγαίνετε ένα πρωί στη δουλειά σας και να παρατηρείτε το εξής: επίδοξοι ορειβάτες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω στα ψηλά, γκρίζα και μελαγχολικά κτίρια που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο κέντρο της πόλης. Τα κτήρια να αντιδρούν πετώντας τους δύστυχους ορειβάτες και από κάτω το πλήθος να γελάει με την αποτυχία τους. Λίγο μετά, ένα μικρό κορίτσι με μακριά αχτένιστα μαλλιά καταφθάνει και χάνεται ανάμεσα στους ανθρώπους, ενώ τα κτίρια σκύβουν απειλητικά από πάνω της σαν περιμένουν μια ολόκληρη ζωή για να την καταβροχθίσουν. Και ενώ το καταθλιπτικό αυτό σκηνικό της σύγχρονης πόλης παραμένει απαράλλαχτο, σαν προσωποποίηση της ρουτίνας, κάτι απίθανο αρχίζει να συμβαίνει. Μια θάλασσα -στην κυριολεξία- από αλλόκοτα πλάσματα έρχεται να κατακτήσει την πόλη! Είναι η στιγμή που η Ανταριασμένη, το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά, δίνει τη μάχη της στο εσωτερικό του κτιρίου που παλεύει να την κατασπαράξει. Και τότε, καθώς το ψυχοπλακωτικό γκρίζο της πόλης και της πεζής καθημερινότητας συγκρούεται με το δροσερό γαλάζιο της θάλασσας και του ονείρου, ο πόλεμος ανάμεσα στα κτίρια και τους φίλους αρχίζει.

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της Ανταριασμένης, της ηρωίδας από το βιβλίο της Κωνσταντίνας Κοράκη με τίτλο «Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτίρια» που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για μια συναισθηματική περιπέτεια νεανικής και εφηβικής φαντασίας που ξεχωρίζει για την αντισυμβατική πλοκή, τους συμβολικούς χαρακτήρες, τους προβληματισμούς και τα μυνήματά της, καθώς και την ιδιαίτερη φαντασία της συγγραφέως.
Ειλικρινά το λάτρεψα αυτό το βιβλίο. Το λάτρεψα γιατί αποπνέει έναν τεράστιο ηρωισμό, παρόλο που οι ήρωες δεν χρησιμοποιούν σπαθιά ή μαγικά ραβδιά για να πολεμήσουν. Χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους, τη φαντασία και τα όνειρά τους. Προσπαθούν να αφυπνιστούν και να κρατηθούν ενωμένοι και ζωντανοί σε ένα σύστημα που κατατρώει όλα τα παραπάνω. Ναι, σαν το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε οι πολίτες της σύγχρονης εποχής. Ένα σύστημα που μας στραγγίζει τον εσωτερικό μας κόσμο και μας εγκλωβίζει σε τέσσερις τοίχους, δίνοντάς μας χαριστικά μικρές άδειες απόδρασης.

Η Ανταριασμένη, η μικρή ηρωίδα, δεν παλεύει μόνο για τον εαυτό της. Πολεμάει για τα αγαθά όλης της ανθρωπότητας. Όπως η Μόμο που προσπαθεί να φέρει πίσω τον χαμένο χρόνο στους ανθρώπους, έτσι και η Ανταριασμένη θέλει να επιστρέψει σε όλους την αληθινή τους αξία. Ακόμα και τα κτίρια, που έχουν μετατραπεί σε ζοφερούς δυνάστες, προσπαθεί να τα κάνει κατοικήσιμα, διότι για αυτό φτιάχτηκαν εξαρχής. Αλλά ενώ νομίζει ότι παλεύει μόνη, στην πραγματικότητα στέκονται και άλλοι στο πλευρό της. Άνθρωποι που έχουν χάσει το νόημα της ζωής και πια το ξαναβρίσκουν, όπως η Εκφοβισμένη, η οποία πολλές φορές δρα ως κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.

55506891_1505304232937642_1745789208074649600_o.jpg

Η Ανταριασμένη είναι από εκείνα τα βιβλία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το Φανταστικό δεν είναι παραλογοτεχνία, αλλά αυθεντική λογοτεχνία με φιλοσοφικές προεκτάσεις και ηθικούς προβληματισμούς. Ως περιπέτεια είναι ψυχαγωγική και δροσιστική και συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και δεδομένου ότι η συγγραφέας είναι εκπαιδευτικός, η ιστορία της Ανταριασμένης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην από τους κύκλους του βιβλίου. Οι επαναστατικές ιδέες και οι προτάσεις της συγγραφέως για ένα σωστό σύστημα παιδείας, είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο, ένα σχολείο που να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και όχι τη βαθμοθηρία.

Λίγες μέρες πριν, κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της σειράς με τίτλο «Σαφένια». Εδώ συναντάμε και πάλι αγαπημένους χαρακτήρες από το πρώτο βιβλίο όπως τον Έκτορα, τον Θωμά, την Εκφοβισμένη, την Αναθαρριασμένη, τον Αλύγιστο και τον Ατσαλάκωτο, ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνο το παράξενο σύμπαν με τους Σχεδιαστές, τους Ταξιδευτές και τους Κλειδοποιούς. Ηρωίδα στο νέο βιβλίο είναι η Σαφένια, που με τη βοήθεια ειδικών κλειδιών, σπάει τον χωροχρόνο και έρχεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες και διλήμματα. Στην ιστορία κάνει την εμφάνισή του ένας καινούργιος χαρακτήρας, ο Εναέριος, ένας σκοτεινός ταξιδευτής των αιθέρων που έχει στην κατοχή του ένα από τα θραύσματα που αναζητούν άλλοι χρονοταξιδιώτες. Στη «Σαφένια» όλες οι φυλές πρέπει να ενωθούν σε μια διάσταση συναισθημάτων για να αντιμετωπίσουν τα ύπουλα σχέδια των Επιστημόνων.

Την εικονογράφηση της Ανταριασμένης και της Σαφένιας έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Κοράκης. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως.

 

Για τη συγγραφέα:

Η Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σχέδιο σε ιδιωτική σχολή. Από παιδί άρχισε να ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία, ένα ταξίδι που δεν σταμάτησε ποτέ. Μέσα από την επαφή της με καταξιωμένους συγγραφείς του παγκόσμιου λογοτεχνικού στερεώματος, πίστεψε ότι η σχέση της με τα βιβλία δεν γίνεται να περιοριστεί σε ένα μόνο είδος, αλλά και ότι η φαντασία είναι στενά δεμένη με την πραγματικότητα. Εργάζεται ως δασκάλα γερμανικών σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Αττικής, ενώ έχει δουλέψει και με ενήλικες. Επίσης, αρθρογραφεί στο online λογοτεχνικό περιοδικό Book-Tour σχετικά με τα βιβλία και τη φαντασία, ενώ επιμελείται και σειρά συνεντεύξεων με συγγραφείς. Το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτίρια» εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ουσιαστικά, δεν εντάσσεται σε συγκεκριμένη κατηγορία. Επίσης, στο βιβλίο "Experience of artwork in psychology of art" by Maja S. Vukadinovic (η μετάφραση του τίτλου έγινε από την ίδια τη συγγραφέα από τα σερβικά) υπάρχει ένα κεφάλαιο για την Ανταριασμένη και τους συμβολισμούς της. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στους εξής ιστότοπους: Book-Tour, Fractal, τοβιβλιοnet, nyctophilia.gr.