Βιβλιο-πρόταση: «Η Γη των Αμόλυντων-Τριάδα» του Ευάγγελου Ιωσηφίδη από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής

 

«Ό, τι δίνεται πίσω επιστρέφεται

Ό, τι έζησε είναι δικό σου,

Τόρορα, Τόρορα,

Μητέρα των καρπών.»

-Δέηση κατά την Τελετή Ταφής, Μάνοθ

 

Ιωσηφίδης-5x7-300.jpg

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για μία καθαρόαιμη περιπέτεια φαντασίας. Αναφέρομαι στο βιβλίο Η Γη των Αμόλυντων του Ευάγγελου Ιωσηφίδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής. Ένα Young Adult μυθιστόρημα που μας υπόσχεται στο τέλος του πως θα ακολουθήσει και συνέχεια. Φυσικά, πριν μπω στις λεπτομέρειες, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, στο οποίο απεικονίζεται μια σκηνή που λαμβάνει χώρα εντός της αφήγησης. Καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διάβαζα, δεν είχα εικόνα γα το τι να περιμένω. Η τόσο προσεγμένη έκδοση όμως με προετοίμασε θετικά. Ανοίγοντας τις πρώτες σελίδες με περίμεναν ένας έγχρωμος χάρτης του φανταστικού κόσμου που θα με υποδεχόταν καθώς και ένας όμορφος πίνακας με σκίτσα τεσσάρων μαγικών κινήσεων και του συστήματος των εποχών! Δεν θα μπορούσε παρά να πάει καλά όλο αυτό!

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριουδάκι του βασιλείου του Μάνοθ βυθισμένο εδώ και χρόνια στην ανέχεια, τη μιζέρια και τον θάνατο από μια θανατηφόρα ασθένεια. Μια μάγισσα θα κάνει όμως την εμφάνισή της και όλα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για το μικρό χωριό αλλά και για τρεις έφηβους που θα την ακολουθήσουν. Ένας κόσμος όλο μαγεία θα ανοιχτεί μπροστά τους. Τα στοιχεία της φύσης θα ξεδιπλωθούν και θα αποκαλύψουν τις δυνάμεις τους ενώ μαγεμένα πλάσματα και μέρη θα τους γεμίσουν με γνώση και δύναμη. Νέα βασίλεια θα εξερευνηθούν καθώς με συνοδοιπόρο τους την μάγισσα θα γνωρίζουν σιγά σιγά τους ίδιους τους εαυτούς τους, θα εξελίσσονται και θα επανακαθορίζουν τις αξίες τους.

Ο Ευάγγελος Ιωσηφίδης μας έχει δώσει ένα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο page-turner βιβλίο. Η κοσμοπλασία του είναι πολύ στέρεα χτισμένη και έχει καταφέρει να δομήσει ένα πλούσιο σύστημα μαγείας βασισμένο στα 4 στοιχεία της φύσης. Προσωπικά, αυτό το κομμάτι της αφήγησης ήταν από τα αγαπημένα μου. Καθώς ξεδιπλώνονται σταδιακά οι χαρακτήρες, εξίσου σταδιακά κατακτούν τη μαγεία τους και μαθαίνουν τον εαυτό τους. Το ταξίδι των πρωταγωνιστών πατάει πάνω στο αρχετυπικό ταξίδι του ήρωα ο οποίος αποδέχεται το κάλεσμα και μέσα από μια σειρά περιπετειών κατακτά την αυτογνωσία. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη με λίγες εναλλαγές μεταξύ των πρωταγωνιστών –θα ήθελα να δω περισσότερες για να είμαι ειλικρινής. Η πλοκή ξεδιπλώνεται αργά σταδιακά χωρίς βιασύνη, κάτι που ωθεί τον αναγνώστη να θέλει να έρθει η συνέχεια της ιστορίας σε ένα επόμενο βιβλίο. Κλείνοντας, να μην ξεχάσω να αναφέρω πως στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα όπου αναφέρονται όλα τα μαγικά πλάσματα του φανταστικού κόσμου καθώς και τα «ιστορικά» πρόσωπα, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στα βιβλία φαντασίας (μαζί με τους χάρτες εννοείται!).

Όσοι ψάχνετε φανταστικά ταξίδια σε καλοστημένους κόσμους και σας αρέσουν τα μαγικά, στη Γη των Αμόλυντων θα νιώσετε αρκετά άνετα και σίγουρα θα παρασυρθείτε. Εγώ αναμένω απλά τη συνέχεια της περιπέτειας.

Καλές αναγνώσεις!

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Οι καιροί είναι ζοφεροί και τρεις έφηβοι φίλοι νιώθουν παγιδευμένοι στην τελματωμένη ζωή του χωριού τους, που μαστίζεται από μια μυστήρια και θανατηφόρα αρρώστια. Οι ζωές τους θα αλλάξουν ριζικά, όμως, όταν μια μάγισσα επισκεφτεί το χωριό. Οι τρεις φίλοι, μαγεμένοι από τις ικανότητες της, αποφασίζουν να την ακολουθήσουν στον άγνωστο έξω κόσμο, μακριά από όσα ήξεραν, σε μια γη γεμάτη θαύματα. Μια γη όπου κυριαρχεί η μαγεία, η περιπέτεια και ο κίνδυνος, όμοιος με τον όποιον δεν έχουν ξαναδεί. Ελάτε μαζί τους στο ταξίδι τους αυτό. Καλώς ήρθατε στη Γη των Αμόλυντων!

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Αντλεί έμπνευση από φυσικά τοπία, απ’ την τέχνη και από την –διαδικτυακή συνήθως– έρευνα σε ανεξήγητες υποθέσεις μυστηρίου. Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά (www.skylosofies.blogspot.com).

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://elkistis.gr/product/%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD/