Ιδιαίτεροι χάρτες κρυμμένου «θησαυρού»

Οι τέχνες του φανταστικού μας χαρίζουν μια σειρά από «μαγικούς» χάρτες. Χάρτες που μπορούν να απεικονίσουν κάθε σπιθαμή ενός κάστρου, αλλά και όσους βαδίζουν σε αυτό (Marauders’ Map, Harry Potter), χάρτες που απεικονίζουν ένα εν εξελίξει ταξίδι με φωτορεαλιστικές λεπτομέρειες όταν τους κοιτάξεις με μεγεθυντικό φακό (Coriakin’s Map, Narnia: The Voyage of the Dawn Treader), ψηφιδωτούς χάρτες που απεικονίζουν τις κινήσεις αντίπαλων στρατευμάτων σε μια θεϊκή μάχη (Percy Jackson and the Olympians), χάρτες ικανούς να απεικονίζουν όλα τα παιδιά που πιστεύουν ακόμη στον Άι Βασίλη (Rise of the Guardians), χάρτες που εντοπίζουν κάθε ψευδαίσθηση, μαγεία, κρυφή πόρτα και παγίδα γύρω τους (Dungeons & Dragons), ακόμα και χάρτες κυριευμένους από δαίμονες (Wakfu).

Κι όμως, πάντοτε οι χάρτες που μας ενθουσιάζουν περισσότερο, που γίνονται αφορμή για μια ολόκληρη περιπέτεια, είναι οι χάρτες χαμένου θησαυρού. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που κάθε κρυφή παραλία ή βουνοπλαγιά μπορεί να φιλοξενεί κι έναν μύθο, έναν θρύλο, υπαρκτό ή που εμείς κατασκευάζουμε, σκαρώνοντας μια περιπέτεια, όπως όταν ήμασταν παιδιά.

Τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη μυθοπλασία, υπάρχουν δεκάδες χάρτες κρυμμένου θησαυρού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως εναρκτήρια «σχήματα» ενός ταξιδιού, μιας περιπέτειας. Κι όμως, ειδικά στον κόσμο του fantasy, οι χάρτες αυτοί αποκτούν μια ιδιαίτερη μορφή, τόσο στην κατασκευή τους, όσο και στις τοποθεσίες στις οποίες οδηγούν. Σήμερα, θυμόμαστε ιδιαίτερους χάρτες κρυμμένου θησαυρού στο fantasy κι ετοιμαζόμαστε για τις δικές μας καλοκαιρινές περιπέτειες.

sfairehq.jpg

Flints Sphere, Treasure Planet

Βασισμένη στο βιβλίο Treasure Island του Σκωτσέζου συγγραφέα Robert Louis Stevenson, η 43η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney δεν θα μπορούσε να μην έχει έναν χάρτη θησαυρού. Σε αντίθεση με το αυθεντικό μυθιστόρημα, ωστόσο, και συνεπής στους τόνους επιστημονικής φαντασίας της μεταφοράς αυτής, στην ταινία κινουμένων σχεδίων ο χάρτης δεν είναι ένα παλιό, κιτρινισμένο κομμάτι χαρτί ή πανί: είναι μια χρυσή σφαίρα, ικανή να προβάλει έναν τρισδιάστατο χάρτη των άστρων, οδηγώντας τον κάτοχό της στα βάθη του γαλαξία, στην κρυφή τοποθεσία του Πλανήτη των Θησαυρών, όπου ο θρυλικός πειρατής Captain Nathaniel Flint είχε κρύψει τον αμύθητο θησαυρό του. Όταν ένα διαστημόπλοιο συγκρούεται κοντά στο πανδοχείο της μητέρας του νεαρού Jim, ο ετοιμοθάνατος πιλότος του, ονόματι Billy Bones, δίνει στον Jim τη σφαίρα, χωρίς να του αποκαλύψει βέβαια την πραγματική της φύση. Μετά από μια επίθεση πειρατών κι αφού η ταυτότητα της χρυσής σφαίρας ως τον μοναδικό χάρτη προς τον Πλανήτη των Θησαυρών αποκαλύπτεται, ο Jim και ο οικογενειακός του φίλος Dr. Doppler επιτάσσουν ένα πλοίο και ξεκινούν το ταξίδι τους στο διάστημα. Σαφώς, ο κίνδυνος παραμονεύει διαρκώς. Άλλωστε, ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι το cyborg John Silver, για το οποίο ο Billy Bones είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει τον Jim, πριν αφήσει τη στερνή του ανάσα.

Bracelet of Anubis, The Mummy Returns

Ο χάρτης «κρυμμένου θησαυρού» στη συγκεκριμένη ταινία, συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας The Mummy (1999), όχι μόνο έχει όνομα αλλά αποδεικνύεται κι άκρως επικίνδυνος. Πρόκειται για το Bracelet of Anubis, το οποίο ανακαλύπτει ο Alexander, γιος των Rick και Evelyn O'Connell σε έναν αρχαίο ναό στην αιγυπτιακή πόλη Θήβαι. Όταν ο ανυποψίαστος μικρός φοράει το βραχιόλι του Άνουβη, αυτό κλειδώνει γύρω από τον καρπό του, δείχνοντάς του ένα όραμα το οποίο τον κατευθύνει στη χαμένη όαση Ahm Shere. Ο Alex τώρα έχει μόλις επτά ημέρες για να φτάσει στην όαση, σταματώντας σε κάθε ένα από τα μνημεία που ο χάρτης του υποδεικνύει, διαφορετικά το βραχιόλι θα ρουφήξει τη ζωή από μέσα του, μόλις οι ακτίνες του ήλιου αγγίξουν την κορυφή της πυραμίδας του Scorpion King, που βρίσκεται στην καρδιά της Ahm Shere. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που ο νεαρός Alex και η οικογένεια του καλούνται να αντιμετωπίσουν: μια αιγυπτιακή αίρεση και ο φρεσκοαναστημένος Imhotep, η Μούμια του τίτλου, θα κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στην όαση πρώτοι, έτσι ώστε να υποτάξουν τον στρατό του Ανούβη και να σπείρουν την καταστροφή.

FullOSTMap.jpg

Mau Kun Map, Pirates of the Caribbean: At World’s End

Ο χάρτης Mao Kun, γνωστός και ως Map to the Land of the Dead, κατασκευάστηκε από τους τέσσερις εξερευνητές της Dark Dynasty και περιέχει τις συντεταγμένες για κάποια από αλλόκοτα και μυστικά μέρη στο σύμπαν. Αποτελούμενος από δέκα ομόκεντρους κύκλους οι οποίοι περιστρέφονται, ο χάρτης αυτός μπορεί να καθοδηγήσει μονάχα κάποιον που πιστεύει στην τύχη, τη μοίρα και το υπερφυσικό. Αρχικά δόθηκε στον δοξασμένο εξερευνητή Wu Ling κι έκτοτε αποτέλεσε έναν από τους πιο πολύτιμους χάρτες που κατασκευάστηκαν ποτέ. Επρόκειτο στην ουσία για έναν χάρτη πνευματικών παρά σωματικών ταξιδιών, ενώ στους γνωστούς προορισμούς στους οποίους οδηγούσε κατατάσσονται το σεντούκι του Davy Jones και την Πηγή της Νεότητας. Λέγεται πως ορισμένα από τα δαχτυλίδια του χάρτη συμβολίζουν χώρες, στις οποίες μπορεί να ταξιδέψει κανείς μονάχα μέσω των ονείρων.

Mati, Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life

Ο χάρτης ονόματι Μάτι, οδηγεί στο τέλος του κόσμου όπου βρίσκεται κρυμμένο το Κουτί της Πανδώρας, περιέχοντας μια ολέθρια πανώλη, ικανή να εξαλείψει κάθε μορφή ζωής από τον πλανήτη. Πρόκειται για μια φωτεινή σφαίρα στα χρώματα του κεχριμπαριού με σκούρα σύμβολα χαραγμένα στην επιφάνεια της. Πριν χιλιάδες χρόνια ένας Αιγύπτιος Φαραώ εντόπισε το Κουτί της Πανδώρας, ονομάζοντας το μέρος Το Λίκνο της Ζωής. Αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος εντόπισε το ίδιο μέρος και πήρε μαζί του τον χάρτη που υπήρχε εκεί, έτσι ώστε κανείς να μην μπορέσει να τον βρει, κρύβοντάς τον μαζί με πληθώρα άλλων θησαυρών στον Ναό της Σελήνης στη Σαντορίνη, ο οποίος έκτοτε βυθίστηκε. Η Lara Croft, εντοπίζοντας τον Ναό της Σελήνης και καταφέρνοντας να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν, όχι μόνο ανακαλύπτει τον χάρτη αλλά κι ένα μενταγιόν, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα να παίζει μουσική. Μονάχα αργότερα θα συνειδητοποιήσει πως το μενταγιόν αυτό εξαρχής αποκαλύπτει τον τρόπο χρήσης του χάρτη: τα σύμβολα στην επιφάνεια του είναι στην πραγματικότητα μουσικές νότες. Όταν κάποιος παίξει τους χαραγμένους ήχους κοντά στον χάρτη, αυτός ενεργοποιείται, προβάλλοντας την τοποθεσία του Λίκνου της Ζωής. 

Ring Map, Titan A.E.

Έχοντας ήδη δει έναν χάρτη βραχιόλι, περνάμε τώρα σε έναν ακόμα χάρτη που λαμβάνει τη μορφή κάποιου «κοσμήματος». Δεκαπέντε χρόνια μετά την καταστροφή της Γης, κι ενώ οι άνθρωποι δεν έχουν κάποια μόνιμη κατοικία, παραγκωνισμένοι από τους εξωγήινους, ο Cale ανακαλύπτει πως το δαχτυλίδι που του είχε δώσει ο πατέρας του, πριν τον στείλει σε ένα από τα διαστημόπλοια εκκένωσης της Γης, είναι στην πραγματικότητα ένας χάρτης. Ο πατέρας του Cale, ο καθηγητής Sam Tucker, εργαζόταν στο μυστηριώδες Project Titan, το οποίο ήταν αυτό που εξαρχής προκάλεσε την επίθεση μιας από τις φυλές των εξωγήινων στον πλανήτη. Ο χάρτης, όταν ενεργοποιηθεί, εμφανίζει στην παλάμη του ιδιοκτήτη του τις συντεταγμένες του κρυμμένου πια Project Titan, στα βάθη του διαστήματος.

The Portals’ Map, W.I.T.C.H.

Ο χάρτης αυτός δεν οδηγεί σε κάποιον κρυμμένο θησαυρό, μα σε δώδεκα πύλες κρυμμένες στον κόσμο μας που οδηγούν στο Meridian, επιτρέποντας σε μια σειρά από τέρατα να εισέλθουν στη Γη και να σπείρουν το χάος. Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για έναν απλό χάρτη, μα όταν η Καρδιά του Candracar, το μενταγιόν που κρατά τις δύο διαστάσεις χωριστές, περάσει πάνω του, οι τοποθεσίες των δώδεκα πυλών εμφανίζονται, ως φωτεινά Χ, σαν ένας πραγματικός χάρτης θησαυρού. Στο πρώτο μέρος της σειράς κόμικς, αλλά και στην πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς W.I.T.C.H., οι πέντε νεαρές προστάτιδες του Candracar, καλούνται να εντοπίσουν τις δώδεκα πύλες και να τις κλείσουν μια για πάντα, ώστε το πέπλο που χωρίζει τις δύο διαστάσεις να μην καταρρεύσει.

Illustration by Franz Vohwinkel

Illustration by Franz Vohwinkel

Cartogromancy Map, Legend of the Seeker

Δεν είναι ένας, αλλά τρείς οι «ιδιαίτεροι» αυτοί χάρτες που κατασκεύασε ο χαρτογράφος Sebastian, ακολουθώντας την τέχνη που αποκαλείται cartognomancy. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για κανονικούς χάρτες των Midlands, ωστόσο έχοντας τρίμμα δοντιού καρχαρία αναμειγμένο στο μελάνι τους, μπορούν να εντοπίσουν κάθε στιγμή πού βρίσκεται ο Richard, (Lord Rahl of D'Hara, Master of the D'Haran Empire). Οι τρείς χάρτες αυτοί δόθηκαν από τον Sebastian σε κυνηγούς –όχι θησαυρού αλλά– κεφαλών, που επιθυμούσαν να εντοπίσουν τον Richard, τον επώνυμο Seeker of Truth και πρώτο μάγο που γεννήθηκε εδώ και 3000 χρόνια. Τα χρήματα, ο θησαυρός, υποθέτουμε πως θα έβρισκαν έμμεσα τον δρόμο τους στα χέρια των κυνηγών αυτών, μετά την αιχμαλώτιση του Sebastian.

Map to the Rod of Savrille, Dungeons and Dragons (Film)

Τούτος ο χάρτης, σχεδιασμένος σ’ ένα φαινομενικά απλό κομμάτι περγαμηνής, οδηγεί στο θρυλικό Rod of Savrille, ένα σκήπτρο που επιτρέπει στον κάτοχό του να ελέγχει τους κόκκινους δράκους. Ο χάρτης έρχεται στο προσκήνιο όταν η Αυτοκράτειρα Savina, που επιθυμεί να δώσει δικαιώματα στους non-mages του Izmir, παρά τις αντίθετες βλέψεις του κακού mage Profion, αποφασίζει να εντοπίσει το σκήπτρο. Το ιδιαίτερο με τούτο τον χάρτη, πέρα από το αντικείμενο στο οποίο οδηγεί, είναι ότι μπορεί να «ρουφήξει» μέσα του ανθρώπους.

Magic Map, King’s Quest VI: Heir Today, Gone Tomorrow

Αυτός ο χάρτης, όπως αποκαλύπτει το όνομά του, πέρα από ιδιαίτερος είναι και μαγικός: επιτρέπει στον κάτοχό του να διακτινιστεί σε οποιοδήποτε νησί εμφανίζεται πάνω του. Ωστόσο, και σε αντίθεση με πολλούς αντίστοιχους χάρτες σε videogames που είτε απλά απεικονίζουν τον χώρο δράσης του παιχνιδιού είτε διευκολύνουν τη μετακίνηση του παίκτη από το ένα σημείο στο άλλο, αυτός ο μαγικός χάρτης οδηγεί και σε έναν κρυμμένο θησαυρό. Για την ακρίβεια, οδηγεί στην κρυμμένη και μυστηριώδη Isle of Mists, η οποία λέγεται πως, περιτριγυρισμένη από ομίχλη κι αποτελώντας κατοικία των Δρυίδων, αλλάζει διαρκώς τοποθεσία. Η Νήσος εμφανίζεται μαγικά πάνω στον χάρτη ύστερα από ένα συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού.

Collie Baba Treasure Map, DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp

Ο Scrooge McDuck ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή για να εξετάσει ένα σεντούκι που μόλις ανακαλύφθηκε, το οποίο θεωρεί πως περιέχει τον χαμένο θησαυρό του αρχιληστή Collie Baba. Φτάνοντας, ωστόσο, μαζί με τα τρίδυμα Huey, Dewey και Louie, τη Webby Vanderquack και τον πιλότο Launchpad McQuack, συνειδητοποιεί πως μέσα στο σεντούκι υπάρχουν μόνο παλιά ρούχα. Κι όμως, μέσα στην τσέπη ενός μανδύα, εντοπίζουν έναν χάρτη χαμένου θησαυρού κι αμέσως αρχίζουν να τον ακολουθούν, με τη συντροφιά του κλέφτη Dijon, ο οποίος κρυφά δουλεύει για τον σκοτεινό μάγο Merlock. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Scrooge και η παρέα του, ο λόγος που ο μάγος Merlock θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην κρυμμένη πυραμίδα με τον θησαυρό του Collie Baba, αλλά και την «ιδιαιτερότητα» τούτου του χάρτη, που είναι πως ο πραγματικός θησαυρός στον οποίο οδηγεί είναι ένα λυχνάρι, μέσα στο οποίο κατοικεί ένα τζίνι!

 

Βιβλιογραφία, Φιλμογραφία & Διαδικτυακές Πηγές

 

Treasure Planet. Directed byRon Clements & John Musker. Walt Disney Pictures. 2002.

The Mummy Returns. Directed by Stephen Sommers. Universal Pictures. 2001.

Pirates of the Caribbean: The Complete Visual Guide. 2007.

Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life. Directed by  Jan de Bont. Paramount Pictures. 2003.

Titan A.E. Directed by Don Bluth & Gary Goldman. Fox Animation Studios. 2000.

Elisabetta Gnone, Alessandro Barbucci, and Barbara Canepa. W.I.T.C.H. Disney Italy. 2001-2012.

SpongeBob SquarePants. Created by Stephen Hillenburg. Nickelodeon. 1999-

Legend of the Seeker. Created by Sam Raimi. ABC Studios. 2008-2010.

Dungeons & Dragons. Directed by Courtney Solomon. New Line Cinema. 2000.

King's Quest VI : Heir Today, Gon e Tomorrow. Sierra On-Line.

DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp. Directed by Bob Hathcock. Walt Disney Pictures. 1990.