Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τη Μυρτώ Μαραγκού

27935635_10214460575924634_1398442426_n.jpg

Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.

 

27781330_10214460576044637_1460456056_n.jpg

Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνά σας για τη συνέπειά της;

Μ.Μ. Το να γράψω για τον κόσμο του βιβλίου μου ήταν το πιο εύκολο πράγμα για μένα.  Έγραψα αυτό που φαντάστηκα και ονειρεύτηκα. Μια φυλακή, μια πόλη, το ωραιότερο μέρος του κόσμου… Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε να κάνω την έρευνά μου για κάποια βασικά κομμάτια της υπόθεσης, αν ήθελα να βγάλω το 100%. Η πιο δύσκολη διαδικασία θα έλεγα ότι ήταν οι «αριστερές σελίδες» μου στην αρχή του κάθε κεφαλαίου, που έχουν ένα μικρό κείμενο-απόφθεγμα. Εκεί, έπρεπε να διαβάσω και να μελετήσω διάφορες σκέψεις, να ζήσω κάποια πράγματα, να τα συζητήσω, και να τα καταθέσω στο χαρτί.

  

Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;

Μ.Μ. Η συγγραφή, αν μιλάμε για τη λογοτεχνία και όχι τα δοκίμια, πέρα από την τεχνική και το κατάλληλο ύφος, χρειάζεται την ψυχή και την ανάγκη για έκφραση και γράψιμο. Και ο συνδυασμός της ψυχής και της έκφρασης μπορεί να κάνει θαύματα. Πέρα από πνευματική ανάταση, η συγγραφή αποτελεί ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία. Ό,τι υπόθεση και να έχει ένα βιβλίο, κάπου ανάμεσα στα κεφάλαια, υπάρχει και ένα κομμάτι του εαυτού μας που φωνάζει κάτι που εμείς, στη θέση που είμαστε, δεν μπορούμε. Ο κάθε συγγραφέας το εκφράζει αυτό μέσα από το ύφος και το είδος του. Οπότε, για μένα, η συγγραφή αποτελεί ένα πνευματικό ταξίδι. Ένα ταξίδι που, ευτυχώς, δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει!

 

Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;

Μ.Μ. Δεν ξέρω αν είμαι τυχερή, αλλά δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να «κόψω» ή να μου «κόψουν» κάποια σκηνή από τα βιβλία μου. Αυτό που μπορεί να διορθώσω είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιγράψω ένα μέρος ή θα εκφράσω έναν διάλογο, ώστε η ροή να βγαίνει όσο το δυνατόν πιο φυσική και ελεύθερη. Πιστεύω ότι κάθε σκηνή εξυπηρετεί και κάτι στην υπόθεση. Άλλωστε, δεν φημίζομαι για την πολυλογία μου!

 

Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;

Μ.Μ. Επειδή πιστεύω ότι είμαι άνθρωπος που κρύβω πολλά μέσα μου, από πολλούς και από τον εαυτό μου, η συγγραφή είναι το μόνο μέρος που δεν κρύβω και δεν κρύβομαι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι αναγνώστες. Ο καθένας βγάζει το δικό του νόημα διαβάζοντας το βιβλίο μου. Και εκπλήσσομαι πάντοτε, όταν κάποιος μου λέει κάτι διαφορετικό για την ιστορία. Γιατί μέσα από τους αναγνώστες μου, μαθαίνω κάτι καινούργιο για μένα και τους ήρωές μου.

 

Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;

Μ.Μ. Η φαντασία είναι το μέρος που καταφεύγουμε από παιδιά. Μας συντρόφευε στα καλύτερα παιχνίδια, και συνηθίζει να μας συντροφεύει, πλέον, μετά από κάθε δύσκολη μέρα. Η φαντασία βρίσκεται μέσα μας και πολύ θα θέλαμε να υπήρχε και γύρω μας. Δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη που θεωρεί ότι ένας κόσμος φανταστικός, πλασμένος με κάστρα ή εξωπραγματικά όντα και περιπέτειες, είναι πολύ καλύτερος από έναν συνηθισμένο.

 

Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;

Μ.Μ. Μέσα από την πρώτη μου επαφή στον χώρο των βιβλίων και του φανταστικού, έμαθα ότι παρόλο που οι Έλληνες αναγνώστες, συγγραφείς και καλλιτέχνες είναι πολλοί, το είδος δεν είναι αρκετά γνωστό ή δημοφιλές. Ίσως να ευθύνονται η σημερινή τάση και τα γούστα, ίσως και η κουλτούρα. Όμως, χαίρομαι γιατί βλέπω πολλές κινήσεις γνωριμίας τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα φεστιβάλ φαντασίας και οι ηλεκτρονικές σελίδες του φανταστικού. Κινήσεις οι οποίες δεν περνάνε καθόλου απαρατήρητες από τον κόσμο. Για ένα πράγμα παραμένω σίγουρη ακόμα: ο κόσμος «διψάει» για κάτι διαφορετικό και επιτέλους το βρίσκει από νέους ανθρώπους με όρεξη ή από όχι και τόσο νέους, που παραμένουν ακόμη παιδιά.

 

Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;

Μ.Μ. Αυτή τη στιγμή, το πρώτο μου draft βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου, μαζί με το βιβλίο μου, για να μου θυμίζει από πού ξεκίνησα, πού έφτασα και πού μπορώ ακόμα να φτάσω. Χμ, εντάξει, έχω και ένα στη ντουλάπα μου!

 

Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;

Μ.Μ. Οι ήρωές μου, καλώς ή κακώς, βρίσκονται μέσα μου και γύρω μου. Συνήθως, για μένα, έρχονται παρέα με την έμπνευση. Στην πορεία έρχονται οι ταυτότητές τους και η ιστορία τους. Προς το παρόν, οι χαρακτήρες μου με περιμένουν να έρθω με την έμπνευση. Υπόσχομαι ότι δεν τους έχω ξεχάσει!

 

Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;

Μ.Μ. Οι ήρωές μου μού διηγούνται την ιστορία τους, από πού ξεκίνησαν δηλαδή, μέχρι να φτάσουμε στη μέση του βιβλίου. Σε αυτό το σημείο γίνεται μια παύση, πηγαίνουμε κατευθείαν στο τέλος, και μετά σιγά-σιγά βρίσκουμε τον δρόμο της επιστροφής, προσπαθώντας να δούμε για ποιο λόγο έφτασαν εκεί πού έφτασαν.

 

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;

Μ.Μ. Η οικονομική κρίση είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που ο χώρος του βιβλίου δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν. Από την πλευρά του εκδοτικού χώρου, έχουν μειωθεί ή εκλείψει πολλά πράγματα και οι συγγραφείς προσπαθούν πιο πολύ από μόνοι τους να κινήσουν τα νήματα. Ο κόσμος δεν διαβάζει πια όπως παλιά ή δεν ενδιαφέρεται και η χώρα δεν στηρίζει το ίδιο εύκολα τα φεστιβάλ και τις γιορτές των βιβλίων. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Άνθρωποι που προσπαθούν όλοι μαζί σαν ομάδα να σώσουν το βιβλίο και να το βοηθήσουν να ανθίσει μέσα στον χειμώνα.

 

 

Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Μ.Μ. Πολύ καλή ερώτηση! Ετοιμάζω εδώ και πολύ καιρό ένα καινούργιο βιβλίο στο μυαλό μου και στον υπολογιστή μου, ανυπομονώντας να βρω τη μέση του. Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο θα κινείται στον χώρο του φανταστικού, αλλά σίγουρα θα κινείται στον φανταστικό χώρο της ψυχολογίας.

 

Κλείστε με μία ευχή για το Will oWisps.

Μ.Μ. Εύχομαι να συνεχίσει να μεγαλουργεί, φέρνοντας τον κόσμο κοντά, σε μονοπάτια της φαντασίας που δεν ήξερε ότι υπήρχαν, κάνοντάς τους να την αγαπήσουν ξανά. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, να αποτελεί τη διαφυγή και τη γνώση, τη διασκέδαση και την περιπέτεια! Καλή συνέχεια!

 

Σύνδεσμοι για τη συγγραφέα:

http://www.pigi.gr/?product=kinigos

Κυνηγός