'Εαρινοί Συνειρμοί' (Μέρος 2ο)

Art by Tony DiTerlizzi

Art by Tony DiTerlizzi

Καλωσήλθατε και πάλι. Η άνοιξη συνεχίζει την επέλασή της κι ένας ανθρωποβόρος ήλιος ακονίζει τα δόντια του για ένα πρόωρο, πύρινο καλοκαίρι. Οι συνειρμοί, ωστόσο, συνεχίζονται.

 

Πού είχαμε μείνει;

Α, ναι: στον κύριο DiTerlizzi και την εποχή που γνωρίστηκε με τη Holly Black, ανερχόμενη τότε συγγραφέα του φανταστικού, με την οποία επρόκειτο να δημιουργήσουν τη σειρά βιβλίων The Spiderwick Chronicles.

Η σειρά ξεκίνησε το 2003 με το Field Guide, όπου τρία παιδιά μετακομίζουν με τη μητέρα τους στο Spiderwick Estate και βρίσκουν σε μια κρυφή βιβλιοθήκη ένα είδος βιβλίου φανταστικής ζωολογίας, όπου περιγράφονται νεράιδες, troll κι ένα σωρό άλλα φανταστικά πλάσματα, δια χειρός του ίδιου του Arthur Spiderwick.

Τα παιδιά σύντομα ανακαλύπτουν πως «φανταστικά» σημαίνει και «φανταστικά επικίνδυνα», καθότι όλα τα πλάσματα που περιγράφονται στο ομώνυμο Field Guide είναι πραγματικά και βρίσκονται κρυμμένα στην ευρύτερη περιοχή εκείνης της λογοτεχνικά φημισμένης και πολύπαθης περιοχής της Νέας Αγγλίας, όπου ξεδιπλώνουν τους τρόμους τους άνθρωποι σαν τον Stephen King (και στον υπόλοιπο κόσμο φυσικά, αλλά εν προκειμένω μιλάμε για το Maine).

Η σειρά συνεχίστηκε με τα: The Seeing Stone, Lucindas Secret, The Ironwood Tree και ολοκληρώθηκε με το Wrath of Mulgarath το φθινόπωρο του 2004. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το 2008 κυκλοφόρησε η αρκετά επιτυχημένη ταινία The Spiderwick Chronicles από τη Nickelodeon και την Paramount, η οποία εν πολλοίς συμπτύσσει την υπόθεση και των πέντε βιβλίων.

Ο DiTerlizzi και η Black, εντωμεταξύ, επέστρεψαν στον κόσμο των Spiderwick Chronicles το 2007, με μια νέα σειρά ιστοριών στη Florida, η οποία περιστρέφεται γύρω από την αφύπνιση των γιγάντων.

Εν συνεχεία ακολούθησε το παιδικό βιβλίο Kenny and the Dragon και η σειρά για προνήπια, Adventure of Meno, στην οποία ο DiTerlizzi συνεργάστηκε με τη σύζυγό του Angela (η οποία είναι πιο γνωστή στο RPG κοινό ως το μοντέλο για την αλησμόνητη Ερινύα στο Planescape Monstrous Compendium Appendix).

To 2010 ξεκίνησε την τριλογία εικονογραφημένου παραμυθιού επιστημονικής φαντασίας WondLa (The Search for WondLa, A Hero for WondLa, The Battle for WondLa) η οποία ολοκληρώθηκε το 2014. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Eva Nine: μεγαλωμένη από ένα ρομπότ, ξεκινά την αναζήτηση για την οικογένειά της και σύντομα αναγκάζεται να επωμιστεί το ρόλο της ηρωίδας για δυο ολόκληρους κόσμους.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το Adventures of Luke Skywalker, Jedi Knight (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο [http://www.metaixmio.gr/products/3156--.aspx]), όπου ο Tony DiTerlizzi αναλαμβάνει αποκλειστικά χρέη συγγραφέα, παντρεύοντας το κείμενό του με τις εικονογραφήσεις του φημισμένου concept artist, Ralph McQuarrie, για να αφηγηθεί εκ νέου την ιστορία του Luke.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του, πέρα από το REALMS (το οποίο συλλέγει τις εικονογραφήσεις του από τον κόσμο των RPG και card games), είναι το Story of Diva & Flea του 2015, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Mo Willems.    

Εδώ όμως πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναστροφή για να φτάσουμε τον τελευταίο σταθμό αυτών των συνειρμών, την προαναφερθείσα Holly Black, συνδημιουργό των Spiderwick Chronicles.

Η Holly Black γεννήθηκε το 1971 στο West Long Branch του New Jersey, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της «σε ένα ετοιμόρροπο βικτοριανό αρχοντικό» (κατά δική της περιγραφή), όπου η μητέρα της φρόντιζε να λαμβάνει σταθερές ποσότητες ιστοριών φαντασμάτων και βιβλίων σχετικών με νεράιδες.

Το 1994 αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του New Jersey και μετά από μια σύντομη καριέρα ως υπεύθυνη έκδοσης σε ιατρικά περιοδικά, κατέληξε στη συγγραφή νεανικών βιβλίων φαντασίας.

Το πρώτο της βιβλίο, Tithe, A Modern Faerie Tale, κυκλοφόρησε το 2002 και επικεντρώνεται στην Kaye Fierch, η οποία ταξιδεύει ανά την Αμερική με τη μπάντα της μητέρας της. Μια σειρά γεγονότων οδηγεί την Kaye να συνειδητοποιήσει πως οι φανταστικοί φίλοι των παιδικών της χρόνων είναι πραγματικά μαγικά πλάσματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια διαμάχη μεταξύ των Seelie και Unseelie Courts (δείτε το 1ο Μέρος του άρθρου για τις σχετικές αναφορές). Το 2002 έπεσα κατά τύχη πάνω στο βιβλίο, σκαλίζοντας τα ράφια της λογοτεχνίας φαντασίας στον Ελευθερουδάκη και με μια ματιά αμέσως χτύπησε τις ίδιες χορδές με το Changeling: The Dreaming. Θα έλεγα μάλιστα πως ακόμα ξεχωρίζει ανάμεσα σε παρόμοια βιβλία του είδους, διότι δίνει μεγαλύτερη βάση στον μύθο των κρυμμένων πλασμάτων και των μαγικών κανόνων, παρά σ’ ένα γλυκανάλατο ρομάντζο, όπως συνηθίζουν τα λεγόμενα Young Adult βιβλία σήμερα.

Το Tithe ακολούθησαν δύο χαλαρά συνδεδεμένες συνέχειες. Η πρώτη είναι το  Valiant (2005), που παρουσιάζει μια εξαιρετικά επινοητική και μακάβρια εκδοχή των ναρκωτικών σε σχέση με τα μαγικά πλάσματα, αναμειγνύοντας έξυπνα μοτίβα από την Ωραία και το Τέρας και τους μύθους των troll. Η δεύτερη είναι το Ironside (2007), που επανέρχεται στους χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου και ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τις συνέπειες των αναταραχών και ανακατατάξεων που επήλθαν στα Faerie Courts κατά τη διάρκεια του Tithe.

Είναι γενικά φανερό πως η συγγραφέας έχει επηρεαστεί από το World of Darkness της White Wolf, ταυτόχρονα όμως χτίζει και μια δική της εκδοχή της μαγείας κρυμμένης στο αστικό τοπίο.

Παρόμοια λογική ακολούθησε και μια σειρά τριών graphic novels, με γενικό τίτλο The Good Neighbors, σε σχέδιο του Ted Naifeh (Graphix, 2008-2010).

Το 2010 ξεκίνησε μια νέα σειρά, το Curse Workers, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012, ενώ το 2013 εξέδωσε δύο ακόμα αυτοτελή βιβλία, τα Doll Bones και The Coldest Girl in Coldtown, εκ των οποίων το πρώτο έλαβε το Βραβείο Newberry και το Mythopoeic Award.

Το 2014 ξεκίνησαν μαζί με τη φίλη της, Cassandra Clare, τη σειρά Magisterium (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός) με εικονογραφήσεις του Scott Fischer και το 2015 κλήθηκε να γράψει τη νέα σειρά Lucifer της DC Comics.

Με τα πιο πρόσφατα βιβλία της (το Darkest Part of the Forest και το αναμενόμενο The Cruel Prince) επιστρέφει στις Αυλές των Νεραϊδών και την κρυφή μαγεία του αστικού τοπίου.

Φυσικά εδώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμα έναν σταθμό για την ίδια την Cassandra Claire, όμως η πρόθεσή μου ήταν να σας κάνω μια σύντομη, συνειρμική βόλτα και όχι τον γύρο του κόσμου σε ογδόντα συνειρμούς. Άλλωστε, αργά ή γρήγορα, τα πάντα με κάποιο τρόπο συνδέονται, ειδικά στα πάμπολλα πεδία της φαντασίας.

Διάθεση υπάρχει κι ιστορίες αναρίθμητες. Καλή συνέχεια…

 

'Εαρινοί Συνειρμοί' (Μέρος 1ο)

      

Βιβλιογραφία και Ηλεκτρονικές Πηγές

 

REALMS: The Roleplaying Art of Tony DiTerlizzi, Tony Di Terlizzi, John Lind, Kitchen Sink Press (Dark Horse Books). 2015.

The Spiderwick Chronicles vol. 1 – The Field Guide, Holly Black & Tony DiTerlizzi, Simon & Schuster UK Ltd, 2003.

Tithe, A Modern Faerie Tale, Holly Black, Simon &Schuster, 2002.

Valiant, A Modern Tale of Faerie, Simon &Schuster, 2005.

Ironside: A Modern Faery's Tale, Simon &Schuster, 2007.

Holly Black > About και Holly Black > Books

(http://blackholly.com/about/ και http://blackholly.com/books/)

Tony DiTerlizzi, Never Abandon Imagination > Tony’s Biography

(http://diterlizzi.com/home/tonys-biography/)

Wikipedia

Cover art  by Tony DiTerlizzi

 

 

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας και αφηγητής, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και φωτογράφος. Ανά τα χρόνια έχει γράψει πληθώρα άρθρων γύρω από τα comics και την κουλτούρα τους, ξεκινώντας από το περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας και το Comicdom.gr.

Έχει μεταφράσει, από τα αγγλικά και τα γαλλικά, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας και λογοτεχνίας (μεταξύ των οποίων, Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων και Τα Ταξίδια του Ταφ του George R.R. Martin, τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας του Joe Abercrombie και τη σειρά με τις Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς του Andrew Lane). Έχει συμμετάσχει με αστυνομικά διηγήματα σε ανθολογίες όπως: Οικοεγκλήματα, Είσοδος Κινδύνου, Ελληνικά Εγκλήματα 4, Κλέφτες και Αστυνόμοι.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε φεστιβάλ comics της Ελλάδας και του εξωτερικού με αυτοεκδόσεις, σε συνεργασία με τη Βάλια Καπάδαη, τον Παύλο Παυλίδη (Νέκυια, Iasis, Last Flight of the Swordbreaker κ.α.) και άλλους καλλιτέχνες, στην πλοκαμοφόρο κολεκτίβα LarLarLar Comics.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει τρία βιβλία: Το Αμόνι που Τραγουδά (Εκδόσεις Mamaya) και δύο νουβελέτες στη σειρά Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ (Εκδόσεις Nightread). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της Στέγης Προφορικότητας και Παράδοσης «Μυθολόγιο».

Κατά βάση είναι παραμυθάς, χωμένος συνήθως σε μια σπηλιά φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από βιβλία.