Οδοιπορικό στο βασίλειο της Elfia, στην Ολλανδία

20170924_150828.jpg

Φανταστείτε την εξής σκηνή: Μια μεγάλη σειρά από πολλούς ανθρώπους, που περιμένουν να ανοίξουν οι πύλες που θα τους επιτρέψουν να περάσουν μέσα στους καταπράσινους κήπους του μικρού κάστρου. Ανάμεσα τους παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ οι συνομιλίες που ακούγονται, είναι σε τουλάχιστον 3 γλώσσες. Και ξαφνικά, από τη διπλανή σειρά ακούγεται ένας περίεργος ήχος, καθώς ένας ιππότης περνάει καλπάζοντας -με το αόρατο του άτι-, ενώ πίσω του ο υπηρέτης του χτυπάει μεταξύ τους δύο μισά καρύδας και στην πλάτη του έχει ένα κλουβί με το πιο δολοφονικό κουνέλι του κόσμου. Αμέσως η πρώτη σειρά ξεσπάει σε καλοπροαίρετα γέλια και δείχνοντας τη νεαρή ξανθιά Αρθούρο και τον υπηρέτη της, ακούς δεξιά και αριστερά τις λέξεις «Monty Python» και «Holy Grail». Αξιοσημείωτος είναι ο παππούς που εξηγεί στην εξάχρονη, ντυμένη νεράιδα εγγονή του, ότι πρόκειται για μια πολύ χαρακτηριστική σκηνή μιας κωμικής ταινίας από την ομάδα των Monty Python και αν δεν την έχετε δει μέχρι τώρα, σας τη συνιστώ. Αν όχι γιατί σας αρέσει το αγγλικό χιούμορ, επειδή είναι ένας σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αλλά ας επιστρέψουμε σε αυτή την παράξενη σειρά. Με μια γρήγορη ματιά, μπορεί κάποιος να δει ότι είναι γεμάτη χρώματα, χειροποίητα κουστούμια και ναι, φιάλες οξυγόνου, προσαρμοσμένες σε αναπηρικό καροτσάκι και μασκαρεμένες σαν πύραυλοι, μιας άλλης steampunk εποχής. Την προσοχή μας τραβάει η ανακοίνωση ότι το βασιλικό ζεύγος είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του φανταστικού στην Ολλανδία, την Elfia, με σύνθημα: «Δεν θα ονειρευτείς ποτέ μόνος», και κάπως έτσι η περιπέτεια ξεκινά.

Πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς, σε ένα τέτοιου μεγέθους φεστιβάλ, είναι ότι υπάρχει μια πλήρης απενοχοποίηση της ηλικίας. Εγγόνια με παππούδες, ηλικιωμένα ζευγάρια μασκαρεμένα, οικογένειες με τα παιδιά τους και νέοι άνθρωποι κάθε ενδιάμεσης ηλικίας, άλλοι ντυμένοι με «πολιτικά», ενώ οι περισσότεροι με το λιγότερο μια κάπα, μπαίνουν χαμογελώντας μέσα στον χώρο, που βρίθει από ζωή και γέλια. Το μεγαλύτερο μέρος των κουστουμιών είναι φτιαγμένα στο χέρι από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ενώ υπάρχουν φυσικά και τα αγοραστά ή μόνο οι χαριτωμένες λεπτομέρειες όπως τα μυτερά ξωτικοαυτιά ή τα βαμμένα πρόσωπα. Στον χώρο ακούγεται η μουσική από πασίγνωστες ταινίες φαντασίας, όπως το «Harry Potter» ή «Τhe Lord of the Rings» και το καταπράσινο ανθισμένο τοπίο, γίνεται το τέλειο σκηνικό, όπου κάθε ένας από αυτούς μπορεί να ποζάρει, να δείξει το κουστούμι του και να θαυμάσει αυτά των άλλων, να διαγωνιστεί για το καλύτερο από αυτά και φυσικά, να βρει άτομα του ίδιου ενδιαφέροντος, ανοίγοντας ατελείωτες συζητήσεις υπό των ήχο ανάλογων συγκροτημάτων.

Ανάμεσα στα στενά δρομάκια των κήπων, υπάρχουν ένα σωρό αξιοθαύμαστα πράγματα που περιμένουν κάποιον να τα ανακαλύψει, μπλε κουτιά που ταξιδεύουν στον χρόνο, άγριες μάχες μεταξύ παράταιρων εχθρών και φυσικά, απίστευτη διακόσμηση με βάση το κάθε χρόνο διαφορετικό θέμα του φεστιβάλ. Φέτος ήταν οι καλές και κακές Νεράιδες, ενώ είναι ήδη γνωστό και αυτό για το 2018, με θέμα τους Δρυΐδες και τους Δράκους.

Άριστο συμπλήρωμα είναι οι μοναδικές γευστικές απολαύσεις, τα μικρά μαγαζάκια με προμήθειες και αντικείμενα που βοηθούν στο να συνθέσει κανείς το δικό του μοναδικό ένδυμα και οι ειδικοί όπως ο Roly Rotherham -που του αξίζει να τον ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο-, που βοηθούν σε αυτή την πολύμηνη προετοιμασία, με τις απίστευτες τους γνώσεις και ειδικότητες.

Δυστυχώς τα λόγια είναι λίγα, ή θα έπρεπε να αφιερώσω ολόκληρες σελίδες για να σας περιγράψω όλες αυτές τις εικόνες, οπότε θα σας αφήσω να τις απολαύσετε. Aν θέλετε παραπάνω πληροφορίες για την ιστορία και τα δρώμενα της Elfia, ακολουθήστε τους προτεινόμενους συνδέσμους. Και όπως λένε και οι διοργανωτές της:

«Μαζί ονειρευόμαστε. Μαζί δημιουργούμε. Πέρα από το όρια της φαντασίας μας. Μαζί εκφράζουμε αυτά τα όνειρα και την αγάπη του να τα μοιραζόμαστε».

Και μην ξεχνάτε το σύνθημα: «Youll never dream alone».

 

Σύνδεσμοι:

http://www.elfia.com

http://www.elfia.com/contact-and-about/

https://www.youtube.com/watch?v=0RPJEN7pfCQ

https://www.youtube.com/watch?v=z5ZM1aMJ73g

https://www.rolandrotherham.co.uk/

Photo credits: Ελίζα Πολιτσοπούλου

 

 

Guest Post

Η Ιωάννα-Ελίζα Πολιτσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή τής άρεσε το διάβασμα και περνούσε πολλές ώρες χαμένη μέσα σε ένα βιβλίο. Καθώς μεγάλωνε, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους μύθους, στα παράξενα πλάσματα και στις μαγικές τοποθεσίες. Και ποιο το καλύτερο μέρος γι’ αυτά από την Ιρλανδία και τη Σκοτία; Αγαπώντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή τους μουσική αλλά και τις απομονωμένες περιοχές τους, δε θα μπορούσε παρά να έχει γράψει μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε αυτά τα μέρη. Πράγματι, με ηρωίδα ένα ασυνήθιστο κορίτσι, μας ταξιδεύει σε πρωτόγνωρους μαγικούς τόπους, που δεν είναι πάντοτε και τόσο ακίνδυνοι.

Η σειρά σύγχρονης μυθοπλασίας που φέρει τον τίτλο Ουροβόρος Κρίνος πραγματεύεται μύθους, δολοφονίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρίες, μα πάνω απ' όλα αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοκκινομάλλας Κέλτισσας, της Μόριγκαν Κρόου.