Τα στοιχεία της φύσης στο fantasy

Art source    here

Art source here

Τα στοιχεία, όπως και η ίδια η φύση που τα εμπεριέχει, τα γεννά και γεννάται από αυτά, φαίνεται από τα αρχαία χρόνια να θεωρούνταν κάτοχοι σπουδαίας ισχύος από τους ανθρώπους. Είναι αυτά, άλλωστε, που στον συνδυασμό τους γεννούν τη ζωή. Έχοντας καταπιαστεί με τη μυθολογία γύρω από τα στοιχεία της φύσης ως αναγνώστης και θεατής, πολύ πριν επιχειρήσω να την αγγίξω κι εγώ στο τελευταίο μέρος της δικής μου τριλογίας Fantasy, συνειδητοποίησα πως αν και φαινομενικά απλή, παρουσιάζει στην πραγματικότητα ποικίλες εκφάνσεις.

 

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση «τα κλασικά στοιχεία της φύσης». Ποια είναι, όμως, αυτά τα στοιχεία; Η απάντηση φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό στον οποίο αναφερόμαστε κάθε φορά. Στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς και στην Ινδουιστική και τη Βουδιστική μυθολογία, τα τέσσερα κλασικά στοιχεία είναι συνήθως η Φωτιά, ο Αέρας, το Νερό και η Γη, ενώ συχνά ο Αιθέρας, το πνεύμα ή η Πεμπτουσία, συχνά έρχονται να προστεθούν ως το πέμπτο, πρωταρχικό και αγνό στοιχείο. Αντίθετα, στην Κινεζική μυθολογία τα κλασικά στοιχεία –όπως παρουσιάζονται στη φιλοσοφία του Ταοϊσμού– φαίνεται να δομούν έναν αέναο κύκλο και είναι πέντε: η Φωτιά, το Νερό, η Γη, το Ξύλο και το Μέταλλο. Στην Ιαπωνική παράδοση, πάλι, τα κλασικά στοιχεία της φύσης είναι η Γη, το Νερό, η Φωτιά, ο Άνεμος και το Κενό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί χάριν αναφοράς, πως μια διαφορετική μορφή του τετράπτυχου ή πεντάπτυχου συστήματος που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι το τρίπτυχο Γη, Ουρανός, Θάλασσα.

Σε πληθώρα έργων του φανταστικού και όχι μόνο, αναγνώστες, θεατές και μελετητές έχουν διακρίνει πιθανές υποβόσκουσες εμπνεύσεις και συσχετισμούς χαρακτήρων και πλοκής με τα προαναφερθέντα τετράπτυχα ή πεντάπτυχα σχήματα. Για παράδειγμα, πολλοί φανατικοί θαυμαστές έχουν συσχετίσει τους οίκους, τα πλάσματα και τις θεότητες του Westeros, τους κοιτώνες του Hogwarts, τις δυνάμεις των Fantastic Four, την ομάδα του Hellboy αλλά και τους Chaos Gods του Warhammer με τα στοιχεία της φύσης και τις ιδιότητες τους. Επιπλέον, σε πολλά έργα του φανταστικού (π.χ. Pokemon, One Piece, Magic: The Gathering, κ.ά. αντλείται έμπνευση από την ιδέα της ύπαρξης «στοιχείων» στον κόσμο, παρεκκλίνοντας, ωστόσο, αρκετά από τα «κλασικά» σχήματα των στοιχείων της φύσης, συχνά υπερβαίνοντάς τα σε αριθμό και επιλέγοντας εντελώς διαφορετικά στοιχεία στα «σχήματά» τους, έναντι των κλασικών.

Στο πλαίσιο τούτου του άρθρου, θα επικεντρωθούμε σε ορισμένες περιπτώσεις όπου κάνουν ξεκάθαρα την εμφάνισή τους τα στοιχεία της φύσης, όπως αυτά ορίζονται είτε από την Ευρωπαϊκή είτε την Κινέζική είτε ακόμα και την Ιαπωνική παράδοση, με την πιθανή, κάθε φορά, μερική διαφοροποίηση ενός ή περισσότερων εκ των στοιχείων ή την προσθήκη ενός πέμπτου στοιχείου για τη συμπλήρωση, όμως πάντοτε ενός τετράπτυχου ή πεντάπτυχου σχήματος, στα πρότυπα των κλασικών σχημάτων. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου τα «στοιχεία» υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό λόγω συνδυασμού των Δυτικών και των Ανατολικών Παραδόσεων.

 

Sailor Moon

Art source    here

Art source here

Στο αγαπημένο manga και anime Sailor Moon, οι τέσσερις αρχικές Sailor Scouts, προστάτιδες του Moon Kingdom και της πριγκίπισσας του Serenity, διαθέτουν κάθε μία δυνάμεις σχετικές με τον πλανήτη από τον οποίο έχουν λάβει το όνομα τους, αλλά κι ένα στοιχείο της φύσης. Η Sailor Mars έχει δυνάμεις που σχετίζονται με τη Φωτιά ενώ η Sailor Mercury ελέγχει το Νερό. Η Sailor Jupiter ελέγχει τον Κεραυνό, μια έμπνευση που πιθανόν προήλθε από την Ελληνο-Λατινική αστρολογική μυθολογία για τον Jupiter ή Δία, και τη σχέση του με τους κεραυνούς, ενώ σταδιακά αποκτά και τον έλεγχο του στοιχείου του Ξύλου. Τέλος, η Sailor Moon, η ίδια η Princess Serenity όπως αποκαλύπτεται στην πορεία, ελέγχει, σαφώς, τη δύναμη του Φεγγαριού, συμπληρώνοντας αυτή την παραλλαγή του τετράπτυχου σχήματος των στοιχείων.

 

Hercules

Στην αγαπημένη 35η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney, Hercules, αλλά και στη σειρά που ακολούθησε, κάνουν την εμφάνισή τους οι Τιτάνες της Ελληνικής Μυθολογίας, όχι όμως όπως ακριβώς τους θυμόμαστε. Σε μία από τις καλλιτεχνικές ελευθερίες που πήρε η ταινία, οι Τιτάνες παρουσιάζονται συνυφασμένοι με ένα στοιχείο της φύσης το οποίο και ελέγχουν. Ο Τιτάνας Lythos, όμοιος με γιγάντιο βουνό με πορφυρά μάτια και στόμα, ελέγχει τη Γη και μπορεί να προκαλεί τρομερούς σεισμούς. Ο Hydros, όπως προδίδει και το όνομά του, ελέγχει το Νερό κι αποτελείται εξολοκλήρου από πάγο ενώ ο Pyros, αποτελείται εξολοκλήρου από λάβα κι ελέγχει το στοιχείο της Φωτιάς. Τέλος, ο Stratos, ο τιτάνας του Αέρα, έχει τη μορφή ενός ανεμοστρόβιλου, διαθέτοντας επίσης πορφυρά μάτια και στόμα.

 

W.I.T.C.H.

Στην Ιταλική σειρά κόμικς, και κατόπιν τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, W.I.T.C.H., πέντε έφηβες κοπέλες επιλέγονται ως οι νέες Φύλακες της καρδιάς του Candracar. Για να προστατέψουν το σύμπαν από ανθρώπους και πλάσματα που επιθυμούν να το κυριεύσουν ή να το καταστρέψουν, τους δίνονται δυνάμεις πάνω στα πέντε –για τους σκοπούς της σειράς– στοιχεία της φύσης. Η Will, φύλακας της καρδιάς του Candracar αποκτά την ικανότητα να ελέγχει την Πεμπτουσία (Quintessence) ή Ενέργεια (Energy). Η Irma ελέγχει το Νερό, η Taranee τη Φωτιά, η Cornelia τη Γη και η Hay Lin τον Αέρα, συμπληρώνοντας το παραδοσιακό Ευρωπαϊκό πεντάπτυχο των στοιχείων της φύσης.

 

Art source    here

Art source here

Force of Nature

Αν και η συγκεκριμένη ομάδα δεν διαθέτει δική της σειρά κόμικς, κάνει συχνά την εμφάνισή της στα διάφορα κόμικς της Marvel, κυρίως στη σειρά New Warriors. Η ομάδα supervillains Force of Nature αποτελούταν, στην αρχική της σύσταση, κυρίως από πρώην εγκληματίες υπό τον έλεγχο του Poject: Earth, μιας ομάδας οικολογικής τρομοκρατίας. Τα τέσσερα αρχικά μέλη της ομάδας ήταν τα εξής: ο Aqueduct, όντας στο παρελθόν ο εγκληματίας γνωστός ως Water Wizard, κι έχοντας προφανώς τον έλεγχο του στοιχείου του Νερού· ο Firewall, έχοντας την ικανότητα της πυροκίνησης κι ελέγχοντας το στοιχείο της Φωτιάς· ο Skybreaker που είχε τον έλεγχο του Αέρα και ο Terraformer, ένα αντίγραφο του κακοποιού Plantman που σταδιακά απέκτησε μια πιο φυτοειδή όψη κι έχει την ικανότητα να ελέγχει με τον νου του τη Γη και συγκεκριμένα τα φυτά, επηρεάζοντας την ταχύτητα και το μέγεθος ανάπτυξής τους, αλλά κι επιτρέποντάς τους να κινούνται.

 

Dungeons and Dragons

Στο φανταστικό σύμπαν του Dungeons and Dragons, συναντούμε τους Archomentals, παντοδύναμες οντότητες και αυτοανακηρυχθέντες πρίγκιπες/πριγκίπισσες των Elemental Planes, οι οποίοι πάλι σχετίζονται με τα στοιχεία της φύσης. Οι πέντε πρωταρχικοί Elemental Princes of Evil είναι: ο Imix, πρίγκιπας των κακών πλασμάτων της Φωτιάς· ο Ogrémoch, πρίγκιπας των κακών πλασμάτων της Γης· η Olhydra, πριγκίπισσα των κακών πλασμάτων του Νερού, ο Yan-C-Bin, πρίγκιπας των κακών πλασμάτων του Αέρα και ο Cryonax, πρίγκιπας των κακών πλασμάτων του Ψύχους. Αντίθετα, οι πρωταρχικοί Elemental Princes of Good είναι: η Chan, πριγκίπισσα των καλών πλασμάτων του Αέρα, μια αόρατη αιθέρια παρουσία· ο Ben-hadar, πρίγκιπας των καλών πλασμάτων του Νερού, μια ανθρωπόμορφη υδάτινη παρουσία με γιγάντια χέρια στο σχήμα των δαγκάνων ενός κάβουρα· η Sunnis, πριγκίπισσα των καλών πλασμάτων της Γης όντας μια μορφή θαρρείς σκαλισμένη από πέτρα, ο Zaaman Rul, νυν πρίγκιπας των καλών πλασμάτων της Φωτιάς και ο Entermoch. 

 

The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel

Στη σειρά βιβλίων The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel συναντούμε τα Σπαθιά της Δύναμης ή, αυθεντικά, Swords of Power. Τα τέσσερα τούτα σπαθιά στα χέρια των Archons έχουν την ικανότητα να ανοίγουν Leygates, πύλες δηλαδή ανάμεσα στα Shadowrealms, ενώ στα χέρια των Elders, των Γηραιών, μπορούν να δημιουργήσουν νέα Shadowrealms. Κάθε ένα από τα τέσσερα σπαθιά, ανήκει και σε ένα από τα στοιχεία της φύσης: το Durendal είναι το σπαθί του Αέρα και είναι αδύνατο να καταστραφεί· δίδυμό του είναι το σπαθί της Γης, το Joyeuse. To Excalibur είναι το σπαθί του Πάγου, εκπέμποντας μια απαλή μπλε λάμψη και μετατρέποντας αμέσως σε πάγο όποιον κι ό,τι αγγίξει. Λέγεται ότι μπορεί να κόψει ακόμα και μέταλλα και πέτρα, ενώ δίδυμό του είναι το σπαθί Clarent, το σπαθί της φωτιάς, το οποίο ζεσταίνει, λιώνει ή βάζει φωτιά σε ό,τι αγγίξει. Τα τέσσερα αυτά, σχεδόν πανομοιότυπα σε εμφάνιση, σπαθιά μπορούν να ενωθούν στο παντοδύναμο σπαθί του Χρόνου, το λεγόμενο Aether, το οποίο χαρίζει αθανασία και πλήρη έλεγχο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης και των αντίστοιχων ειδών Μαγείας.

 

Art by Michele Carter

Art by Michele Carter

Ori and the Blind Forest

Στο video game Ori and the Blind Forest, συναντούμε τα Elements of Light, τα Στοιχεία του Φωτός, στο δάσος Nibel, τα οποία υπό τον έλεγχο του Spirit Tree, διατηρούν την ισορροπία στη χώρα, προστατεύοντάς τη από το σκότος. Όταν η σκοτεινή κουκουβάγια Kuro κλέβει το Sein, ένα πλάσμα που εμπεριέχει τις δυνάμεις και τη θέληση του Spirit Tree, τα Στοιχεία χάνουν τη δύναμή τους και το χάος εξαπλώνεται στο Nibel. Στόχος, λοιπόν, του πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, Ori, είναι να αφυπνίσει τα Elements of Light για να αποκαταστήσει το Φως στο Nibel. Τα Elements of Light είναι τρία: το Στοιχείο των Υδάτων (Element of Waters), φυλαγμένο στην καρδιά του Δέντρου Ginso, διοχετεύει όλο το νερό του Nibel κρατώντας το καθαρό. Το Στοιχείο των Ανέμων (Element of Winds) βρίσκεται φυλαγμένο στα έγκατα των ερειπίων Forlorn και είναι υπεύθυνο για τη διοχέτευση των Ανέμων στο Nibel. Το Στοιχείο της Ζεστασιάς (The Element of Warmth) βρίσκεται κρυμμένο στο κέντρο του όρους Horu, κρατώντας υπό έλεγχο την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Nibel και, θεωρητικά, παίρνοντας τη θέση του στοιχείου της Φωτιάς. Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι το ίδιο το Spirit Tree, λειτουργεί ως το τέταρτο κλασικό στοιχείο της φύσης, τη Γη, συμπληρώνοντας το τετράπτυχο.

 

Final Fantasy

Στο σύμπαν της σειράς video games Final Fantasy, συχνά γίνεται λόγος για τους τέσσερις «στοιχειακούς» Κρυστάλλους (Elemental Crystals). Με πολλούς μύθους και ιστορίες να αναφέρονται στις πραγματικές δυνάμεις των Κρυστάλλων τούτων, συχνά οι παίκτες καλούνται να τους ανακτήσουν. Ο Κρύσταλλος του Νερού (Water Crystal) έχει μπλε χρώμα και ενέχει τη δύναμη του Νερού και του Ωκεανού. Ο Κρύσταλλος της Φωτιάς (Fire Crystal) απεικονίζεται συνήθως να έχει κόκκινο χρώμα και ενέχει τη δύναμη της Φωτιάς, της φλόγας, των ηφαιστείων και της ζέστης, γι’ αυτό κι εντοπίζεται σε περιοχές που πληρούν τα χαρακτηριστικά αυτά. Ο Κρύσταλλος του Ανέμου ή του Αέρα (Wind Crystal/ Crystal of Air) ενέχει τη δύναμη του Ανέμου και συνήθως απεικονίζεται με πράσινο χρώμα. Ο Κρύσταλλος της Γης (Earth Crystal) ενέχει τη δύναμη της Γης και της ζωής, της ευφορίας του εδάφους αλλά και της αποσύνθεσης, έχοντας συνήθως καφέ χρώμα. Τέλος, υπάρχουν και οι λεγόμενοι Σκοτεινοί Κρύσταλλοι (Dark Crystals) οι οποίοι βρίσκονται σε αντίθεση με τους τέσσερις «στοιχειακούς» κρυστάλλους και αποκαλούνται σκοτεινοί είτε επειδή είναι κρυμμένοι είτε επειδή έχουν ταχθεί με το μέρος του σκότους.

Στο ίδιο σύμπαν, συχνά οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού συμβαδίζουν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προσωπικότητά τους, όσο και στην πλοκή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, στο Final Fantasy V, ο Bratz σχετίζεται με το στοιχείο του Αέρα και τη ροπή στην περιπέτεια, η Lenna με το στοιχείο του Νερού και την Καλοσύνη, o Galuf με το στοιχείο της Γης και την ελπίδα και η Faris με το στοιχείο της Φωτιάς και το Θάρρος. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και σε επόμενα παιχνίδια της σειράς, με μικρότερη, ωστόσο, σχέση με την πλοκή.

 

Fairy Tail

Στο Ιαπωνικό manga Fairy Tail μας συστήνεται η ομάδα Element 4, μια ομάδα των ισχυρότερων S-Class Mages της σκοτεινής Phantom Lord Guild, της αδελφότητας εκείνης που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την ισχυρή Fairy Tail Guild. Η ομάδα Element 4 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες αδελφότητες, με το καθένα από τα μέλη της να έχει την ικανότητα ελέγχου ενός από τα τέσσερα κλασικά στοιχεία της φύσης. Ο Aria είναι ικανός να ελέγξει τον Αέρα (Airspace Magic), η Juvia Lockster είναι ικανή να ελέγξει το Νερό (Water Mage), ο Tomataru ελέγχει τη Φωτιά (Rainbow Fire Magic) ενώ ο Soi μπορεί να ελέγξει το στοιχείο της Γης (Earth Magic & Sand Magic). Όταν οι τέσσερις τους ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να τελέσουν το πανίσχυρο Abyss Break, ένα ξόρκι απαγορευμένο και τρομερά επικίνδυνο.

 

Art by Hyamei

Art by Hyamei

Avatar: the Last Airbender

Στη σειρά κινουμένων σχεδίων Avatar the Last Airbender, ο κόσμος είναι χωρισμένος σε τέσσερα έθνη, καθένα από τα οποία έχει λάβει το όνομά του από το στοιχείο της φύσης εκείνο το οποίο ελέγχει. Έτσι υπάρχουν οι Water Tribes, το Earth Kingdom, το Fire Nation και οι Air Nomads. Ο έλεγχος των στοιχείων από ορισμένα μέλη των παραπάνω τεσσάρων εθνών, λαμβάνει χώρα μέσα από τις τέσσερις μυστικιστικές πολεμικές τέχνες: Airbending ονομάζεται η πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον εκάστοτε Airbender να ελέγχει το στοιχείο του αέρα και δίνει έμφαση στην αποφυγή επιθέσεων· Earthbending ονομάζεται η πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον κάτοχό της τον έλεγχο και τη χρήση του στοιχείου της Γης, δίνοντας έμφαση στην αντίσταση ενάντια στις επιθέσεις, ενώ λέγεται πως μέσω του Earthbending μπορεί κανείς να ελέγξει και τα μέταλλα· Firebending ονομάζεται η πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον κάτοχό της να ελέγξει τη φωτιά, τη φλόγα και τη θερμότητα ενώ μια ειδικευμένη της μορφή επιτρέπει τον έλεγχο και του κεραυνού· Waterbending είναι η πολεμική τέχνη εκείνη που επιτρέπει τόσο τον έλεγχο του στοιχείου του Νερού, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά ακόμα περισσότερο τον έλεγχό του σε όλες τις μορφές του στοιχείου, είτε συμπαγείς (πάγος, χιόνι, χαλάζι) είτε αέριες (ομίχλη, ατμός, σύννεφα).

 

Vampire Academy

Οι καλοί βρικόλακες Moroi στο σύμπαν της σειράς βιβλίων Vampire Academy, έχουν την ικανότητα να ελέγχουν ένα στοιχείο της φύσης. Κάποιοι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τον Αέρα, αφαιρώντας τον από έναν κλειστό χώρο ώστε να «πνίξουν» τα θύματά τους ή δημιουργώντας ένα ελαφρύ αεράκι γύρω τους. Κάποιοι άλλοι Moroi ελέγχουν τη Φωτιά μέσω των χεριών ή του νου τους, να τη δημιουργήσουν εκ του μηδενός και να τη χρησιμοποιήσουν για να σκοτώσουν τους σκοτεινούς βρικόλακες Strigoi. Ορισμένοι άλλοι, μπορούν να ελέγξουν το στοιχείο της Γης, κάθε φυτό, πέτρα, ξύλο και χώμα. Μερικοί έχουν την ικανότητα ελέγχου του Νερού ενώ, τέλος, κάποιοι ελάχιστοι έχουν την ικανότητα ελέγχου ενός πέμπτου στοιχείου, του Πνεύματος (Spirit). Αυτοί οι τελευταίοι, μπορούν να επαναφέρουν κάποιον στη ζωή ή να θεραπεύσουν κάποιον που βρίσκεται στο χείλος του θανάτου, να δουν οράματα, να αντιληφθούν την αύρα ενός ατόμου, να διαβάσουν τη σκέψη του και να μετακινήσουν αντικείμενα με τον νου τους.

 

The Wheel of Time

Στο σύμπαν της σειράς βιβλίων The Wheel of Time, η One Power, η δύναμη που προέρχεται από την Αληθινή Πηγή (True Source), την ισχύ της δημιουργίας και της κίνησης του Τροχού του Χρόνου (Wheel of Time), επιτρέπει στους χειριστές της, τους λεγόμενους channelers να ελέγξουν και να χειριστούν τα πέντε στοιχεία της φύσης, τον Αέρα (ή Άνεμο), τη Γη, τη Φωτιά, το Νερό και το Πνεύμα. Συνήθως οι channelers έχουν ροπή προς ένα ή δύο από τα στοιχεία, με τους άντρες να είναι ικανότεροι στον χειρισμό της Γης και της Φωτιάς και τις γυναίκες να είναι ικανότερες στον χειρισμό του Αέρα και του Νερού. Το πέμπτο στοιχείο, το Πνεύμα, μπορεί να κατακτηθεί ανεξαρτήτως φύλου, και είναι το μόνο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κι ενόσω κοιμάται, ελέγχοντας τα όνειρα του. Ο έλεγχος ορισμένων εκ των παραπάνω στοιχείων μπορεί να συνδυαστεί σε πιο σύνθετα είδη μαγείας, π.χ. για τον έλεγχο του καιρό χρειάζεται συνδυασμός του ελέγχου των στοιχείων του Νερού, του Αέρα και του Πνεύματος.

 

Codex Alera

Στο σύμπαν της σειράς βιβλίων Codex Alera, συναντούμε τα Furies, στοιχειακά πνεύματα που κατοικούν σ’ όλη την έκταση του βασιλείου Alera. Ενώ τα Furies ζουν και ελεύθερα, οι περισσότεροι άνθρωποι σε τούτο τον κόσμο μπορούν να επικαλεστούν ένα Fury ενός συγκεκριμένου στοιχείου (ή και περισσότερων στοιχείων), χρησιμοποιώντας τα σε αντικείμενα όπως τα λεγόμενα Furylamps, λάμπες δηλαδή μέσα στις οποίες βρίσκεται αιχμάλωτο ένα Fury της Φωτιάς με σκοπό την παραγωγή φωτός. Στο συγκεκριμένο σύμπαν, τα στοιχεία είναι έξι, περιλαμβάνοντας τα τέσσερα κλασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής μυθολογίας (Γη, Νερό, Αέρας Φωτιά) και προσθέτοντας τα διαφορετικά στοιχεία της Κινεζικής μυθολογίας (Μέταλλο και Ξύλο). Η τέχνη της επίκλησης των Furys αποκαλείται Furycrafting και έχει δύο πτυχές, μία εσωτερική όπου κάποιος επικαλείται ένα πνεύμα για να βελτιώσει τις ικανότητες του, και μία εξωτερική, μια υλική δηλαδή επίκληση ενός στοιχείου.

 

Sovereign Stone

Στην τριλογία και το Role-Playing game Sovereign Stone, η μαγεία χωρίζεται σε στοιχειακά είδη, καθένα από τα οποία σχετίζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάχα από ένα συγκεκριμένο γένος. Οι άνθρωποι έχουν το στοιχείο της Γης, τα ξωτικά το στοιχείο του Αέρα, οι νάνοι έχουν το στοιχείο της Φωτιάς και τα Orks έχουν το στοιχείο του νερού. Η Μαγεία του Πέμπτου στοιχείου σε τούτο το σύμπαν, του Κενού (Ιαπωνική παράδοση), μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθέναν με την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά θεωρείται απαγορευμένη στα περισσότερα σημεία του κόσμου. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι το πέμπτο αυτό είδος μαγείας σχετίζεται με ένα πέμπτο γένος, το γένος taan.
Βιβλιογραφία, Φιλμογραφία & Διαδικτυακές Πηγές

 

Avatar: The Last Airbender. Created by Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko. Nickelodeon Animation Studios. 2005-2008.

Butcher Jim. Codex Alera. Ace Books. 2004-2009.

en.wikipedia.org/wiki/Archomental

en.wikipedia.org/wiki/Force_of_Nature_(comics)

finalfantasy.wikia.com/wiki/Crystal_(term)

Hercules. Directed by John Musker & Ron Clements. Walt Disney Pictures. 1997.

Hickman Tracy & Margaret Weis. Sovereign Stone. Harper Collins. 2000-2003.

Jordan Robert & Brandon Sanderson. The Wheel of Time. Tor Books. 1990-2013.

Mashima, Hiro. Fairy Tail. Kodansha. 2006-2017.

Mead, Richelle. Vampire Academy. Razorbill. 2007-2010.

Ori and the Blind Forest. Moon Studios. Microsoft Studios. 2015.

Scott, Michael. The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel. Random House. 2007-2012.

Takeuchi, Naoko. Pretty Soldier Sailor Moon. Nakayoshi. 1991-1997.

W.I.T.C.H. Disney Italy. 2001-2012