Η επιστροφή ενός larper από τις «Ομίχλες» - Συνέντευξη με τον Γιώργο Γεωργόπουλο

Διαπραγματεύσεις.jpg

Πριν 30 χρόνια, στην Αμερική, η αγάπη για το φανταστικό δημιούργησε ένα αγαπημένο χόμπι, το LARP. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων με ζωντανή δράση, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν όχι απλά να υποδυθούν έναν χαρακτήρα, αλλά να τον ζήσουν κιόλας!

Οι συμμετέχοντες ντύνονται και δρουν συμφώνα με τον ρόλο της επιλογής τους ενώ τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι φτιαγμένα από ασφαλή υλικά, ώστε οι παίκτες μπορούν άφοβα να απολαύσουν το χόμπι τους. Η ελληνική LARP (Live Action Role-Play) κοινότητα είναι ενεργή τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια, με ένθερμους υποστηρικτές και εβδομαδιαίες Κυριακάτικες συναντήσεις-προπονήσεις στο Άλσος Συγγρού.


Χ.Υ. Δώσε μας λίγες πληροφορίες για τον εαυτό σου. Πότε ξεκίνησες το LARP; Σε ποια LARP παίζεις και ποιους χαρακτήρες υποδύεσαι;

Γ.Γ. Ονομάζομαι Γιώργος Γεωργόπουλος. Ξεκίνησα το LARP τον Ιούλιο του 2015 στο LARP setting Chronicles of Aeonia. Τα LARP που παίζω στην Ελλάδα είναι το Tales of Annor, όπου υποδύομαι τον Ζέφυρο, έναν μάγο, και το Dark Schemes, όπου υποδύομαι τον High Warden. Στη Βουλγαρία, στο Fog LARP, παίζω τον ίδιο χαρακτήρα που είχα φτιάξει το 2015 και ο οποίος «ζει» μόνιμα εκεί.

Χ.Υ. Ποια είναι η πιο πρόσφατη LARP εμπειρία σου;

Γ.Γ. Το πιο πρόσφατο επίσημο event που συμμετείχα ήταν το «Games of Trust», το φετινό παιχνίδι του Fog LARP στη Βουλγαρία. Το παιχνίδι εκτυλίχθηκε από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου.

Μασκοφόροι κυνηγοί μάγων.jpg

Χ.Υ. Πως είναι η καθημερινότητα ενός παίκτη που συμμετέχει σε ένα πολυήμερο LARP event, σαν αυτό που μας περιέγραψες παραπάνω;

Γ.Γ. Σε τέτοιου είδους event, καλείσαι να ζήσεις ολημερίς εντός του ρόλου σου, με εξαίρεση διαλείμματα για γεύματα και ξεκούραση. Κάποιοι, μάλιστα, επιλέγουν να παραμένουν εντός χαρακτήρα ακόμα και ενώ κοιμούνται, δίνοντας πρακτικά το δικαίωμα στους «εχθρούς» τους να τους «σκοτώσουν» στον ύπνο τους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως ό,τι βλέπεις και νιώθεις το βλέπεις από την οπτική του χαρακτήρα σου. Το ίδιο το περιβάλλον σε βοηθάει να βυθιστείς στη διαδικασία αυτή: ξύλινα κάστρα και ταβέρνες, μεσαιωνικά αντικείμενα και, βεβαίως, πανοπλίες. Οι παίκτες ντύνονται προσεγμένα και ανάλογα με τον ρόλο τους.

Χ.Υ. Ποια είναι η ιστορία του Fog LARP;

Γ.Γ. To συγκεκριμένο παιχνίδι μετράει πάνω από 10 χρόνια και συνεπώς η ιστορία του είναι ιδιαίτερα πλούσια. Τα κεντρικά θέματα της είναι δύο: αφενός το ίδιο το Fog, μια σχεδόν αδιαπέραστη και σχεδόν ζωντανή ομίχλη η οποία διαχωρίζει τον κόσμο του παιχνιδιού από τον υπόλοιπο κόσμο. Σχεδόν αδιαπέραστη, διότι μόνο τις ημέρες του event είναι δυνατή η πρόσβαση ταξιδιωτών εντός και εκτός του Dragonworld. Αφετέρου ο Dragonworld, όπου ένας δράκος αποτελεί τη ρίζα της κοσμογονίας του. Όποιος παίκτης συμμετέχει στο παιχνίδι, μπορεί να δει ότι ο χάρτης αυτού του κόσμου είναι στην πραγματικότητα ο χάρτης της Βουλγαρίας αλλά έχει τελείως διαφορετική ιστορία από αυτή. Υπάρχουν πολλές φατρίες στο παιχνίδι, οι οποίες κατέχουν κομμάτια γης στον φανταστικό χάρτη του παιχνιδιού. Υπάρχουν αντιδικίες για θέματα γης αλλά και τιμής. Υπάρχει πολιτική κάτω από τραπέζι· μεγάλες και μικρές μάχες. Υπάρχουν πολλά μυθολογικά στοιχεία, όπως τέρατα και μαγεία, που προκαλούν προβλήματα στη χώρα.


Δαίμονας,ένα από τα τέρατα του παιχνιδιού.jpg

Χ.Υ. Ποιες μεγάλες παρατάξεις κυριαρχούν στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή;

Γ.Γ. Υπάρχουν πολλές φατρίες μέσα στο παιχνίδι, οι οποίες έχουν οργανωθεί σε δυο μεγάλες παρατάξεις. Η μια ονομάζεται Northern Alliance και νίκησε στον περσινό πόλεμο που ήταν πολύ σημαντικός για το status quo της περιοχής. H δεύτερη παράταξη είναι το Kingdom of Seven Hills and their allies, όνομα που παίρνει από την ισχυρότερη φατρία της. Φέτος, το «Games of Trust» αφορούσε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ακριβώς ένα μήνα μετά τον πόλεμο, ενώ στην πραγματικότητα είχε περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από το τελευταίο event. Αυτή η ανακολουθία πραγματικού και φανταστικού χρόνου ήταν μια ακόμα πρόκληση για τους παίκτες.


Χ.Υ. Ποια σημαντικά γεγονότα επηρέασαν τη δική σου φατρία και σε ποια φατρία βρίσκεσαι;

Γ.Γ. Η δική μου φατρία ονομάζεται Incarnadines και είναι κομμάτι της συμμαχίας των Seven Ηills. Τα σημαντικά γεγονότα που μας επηρέασαν ήταν η σύναψη των συνθηκών που έγινε φέτος. Μοιράστηκε ξανά η γη, προφανώς με τους νικητές να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι οι ηττημένοι. Παρόλα αυτά, και πάλι κερδίσαμε εδάφη, για πρώτη φορά σε όλη μας την ιστορία στο παιχνίδι. Υπήρξαν αιχμάλωτοι πολέμου, γεγονός που μας επηρέασε από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς ένας από αυτούς ήταν μέλος της φατρίας μας και συνεπώς έπρεπε να τον απελευθερώσουμε. Αυτό το κομμάτι ήταν μια περιπέτεια για όλους μας, καθώς έπρεπε να εισχωρήσουμε βαθιά στα εχθρικά στρατεύματα. Αργότερα είχαμε και αρκετές επιδρομές τεράτων· κάθε βράδυ, το στρατόπεδο μας γινόταν στόχος τους. Ήταν πραγματικά μια δοκιμασία για τους ήδη κουρασμένους παίκτες. Είχαμε τις παραδοσιακές εισβολές αντίπαλων στρατευμάτων αλλά και δικές μας σποραδικές επιθέσεις. Τέλος, κάθε χαρακτήρας είχε προσωπικές επιδιώξεις που λίγο ή πολύ επηρέαζαν και τους υπόλοιπους.

Χ.Υ. Πιστεύεις ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμμετέχει στο Fog LARP; Ακόμα και χωρίς να έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία;

Γ.Γ. Είναι ένα παιχνίδι φιλικό στους καινούργιους παίκτες. Βέβαια, επειδή είναι παιχνίδι που απαιτεί υψηλό επίπεδο εμφάνισης, καλό είναι ένας παίκτης να έχει δώσει τη δέουσα φροντίδα για τον εξοπλισμό και την ενδυμασία του. Επίσης, είναι καλό να έχει συνομιλήσει νωρίτερα με κάποιον πιο έμπειρο παίκτη για το πώς αναμένεται να αλληλεπιδράσει με άλλους παίκτες εντός του παιχνιδιού.

Ιερέας και πολεμιστές.jpg

Χ.Υ. Τι ρόλους μπορεί να παίξει κάποιος στο Fog LARP?

Γ.Γ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν διαχωρίζει τους παίκτες σε classes-κατηγορίες. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τους χαρακτήρες είναι η ιστορία τους σαν ήρωες του παιχνιδιού. Ίσως κάποιοι λαμβάνουν ως κατηγοριοποίηση το αν ένας χαρακτήρας είναι γνώστης μαγείας, πολεμιστής ή τίποτα από τα δύο. Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω είναι μάλλον επιπλέον γνώσεις και ιδιότητες που αποκτά ο χαρακτήρας μέσα στο παιχνίδι παρά χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Φυσικά, αυτές οι ικανότητες έχουν και περιορισμούς: ένας μάγος π.χ. δεν μπορεί να φοράει πανοπλία ούτε να κρατάει όπλα την ώρα που χρησιμοποιεί τα ξόρκια του.

Χ.Υ. Πως μπορεί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στο Fog LARP και τι χρειάζεται να έχει μαζί του;

Γ.Γ. Το Fog LARP έχει τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο, όπου ένας παίκτης μπορεί να βρει τα στοιχεία των διοργανωτών και να επικοινωνήσει μαζί τους. Υπάρχει, επιπλέον, και το αντίστοιχο γκρουπ στο facebook. Επίσης, ανά χώρα, υπάρχουν συντονιστές που οργανώνουν την αποστολή της κάθε χώρας, καθώς το Fog LARP μαζεύει κόσμο σχεδόν από όλα τα Βαλκάνια. Πέρα από το να δηλώσει συμμετοχή στο ίδιο το παιχνίδι ένας παίκτης πρέπει να φέρει μαζί του είδη κατασκήνωσης, αν επιλέξει να κατασκηνώσει. Φυσικά, πρέπει να φέρει τα ρούχα και τα όπλα του χαρακτήρα του αλλά και τα αντικείμενα που είναι αναγκαία και αφορούν τη διαβίωση του ίδιου σαν παίκτη. Εκτός από την κατασκήνωση, υπάρχει κοντά και ένα πολυτελές ορεινό καταφύγιο, που ωστόσο έχει περιορισμένο αριθμό δωματίων. Όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία τόσο καλύτερη θα είναι η εμπειρία.

Απόσπασμα Μάχης 2.jpg

Χ.Υ. Κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς τους κανόνες. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα οι παίκτες να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού;

Γ.Γ. Αποδεικνύεται συνέχεια ότι όσο καλύτερα ξέρει κάποιος τους κανόνες, τόσο πιο ομαλά κυλάει το παιχνίδι. Βέβαια, πάντα γίνονται παρανοήσεις και προσπαθούμε, χωρίς να διακόπτεται το παιχνίδι ή να βγαίνουμε από τους ρόλους μας, να βοηθάμε ως προς την επίλυση τους. Παρόλα αυτά, το καλύτερο είναι να έρχεται κάποιος καλά προετοιμασμένος. Άλλωστε οι κανόνες είναι αναρτημένοι και διαθέσιμοι για όλους.


Χ.Υ. Τι σου προσφέρει το LARP και συγκεκριμένα η εμπειρία σου στο Fog LARP όλα αυτά τα χρόνια;

Γ.Γ. Έχοντας μεγαλώσει στην κουλτούρα του φανταστικού, τόσο ως αναγνώστης βιβλίων του είδους όσο και ως παίκτης επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων, το LARP μου δίνει την ευκαιρία να ζήσω πιο παραστατικά τους φανταστικούς κόσμους και τις περιπέτειες που ανέκαθεν αγαπούσα. Επίσης, μου επιτρέπει να συναναστρέφομαι με άτομα που αγαπούν τα ίδια πράγματα με εμένα και να ζήσουμε μαζί μια περιπέτεια πιο ζωντανή από ό,τι αν τη ζούσαμε σε έναν κλειστό χώρο. Είναι μια καλή ευκαιρία για επαφή με τη φύση, για άσκηση και για αθλοπαιδιές. Προσωπικά, μου προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσω χαρακτήρες διαφορετικούς από τον δικό μου αλλά και να δοκιμάσω τα όρια τόσο του χαρακτήρα τον οποίο υποδύομαι όσο και της δικής μου προσωπικότητας, μαθαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερα για τον εαυτό μου. Τέλος, μου επιτρέπει να αναπαραστήσω όσα ονειρευόμουν από παιδί.


Χ.Υ. Τι θα συμβούλευες έναν παίκτη που θέλει να συμμετέχει στο Fog LARP 2020;

Γ.Γ. Να αναζητήσει τη βοήθεια πιο έμπειρων παικτών τόσο από θέμα εξοπλισμού όσο και συμπεριφοράς. Να έρθει στις προπονήσεις της ελληνικής κοινότητας για να προπονηθεί και να δοκιμαστεί, να παίξει τον ρόλο του σαν χαρακτήρας. Να μη ντρέπεται να γνωριστεί με κόσμο, να είναι ανοιχτός και να εμπλέκεται σε δραστηριότητες. Όσο πιο εξωστρεφής είναι κάποιος, τόσο πιο πολλά θα αποκομίσει από αυτό.

Συνέντευξη: Χριστίνα Υφαντή

Φωτογράφοι:

Georgi Grebenliev ( https://www.facebook.com/grebeny )

Noisy Pixel Studio ( https://www.facebook.com/NoisyPixelStudio )

Fog LARP:

http://www.thefog-larp.org/

https://www.facebook.com/thefoglarp/

Ελληνική LARP Κοινότητα:

https://www.facebook.com/groups/393548277476430/


O Γιώργος Γεωργόπουλος σπούδασε οδοντιατρική στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και Πληροφορική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και απειλεί ότι θα επιστρέψει στα θρανία προσεχώς.Εργάζεται ως software developer, με εξειδίκευση στα video games και τις εφαρμογές πολυμέσων. Το παιχνίδι αποτελούσε πάντα βασικό πυρήνα της ύπαρξης του, είτε ως καταναλωτής είτε ως παραγωγός και συχνά θα ακουστεί να ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί την πηγή της αιώνιας νιότης.Ερασιτέχνης αστρονόμος,larper,robotics enthusiast και bacon specialist είναι λίγες μόλις από τις ασχολίες του ελεύθερου χρόνου του.

Αμετανόητος βιβλιοφάγος,αρνείται πάντα ευγενικά τις παρακλήσεις των στενών του φίλων να κοιμάται λίγο περισσότερο.