7 Μαθήματα από τα 7 βιβλία που έγραψε η J.K. Rowling

9780747569305.jpg

#1 Η Φιλοσοφική Λίθος

Δεν τρέχει και τίποτα όταν δεν είσαι αυτό που άλλοι θεωρουν φυσιολογικό.

Ο Χάρι ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους θείους του επειδή ήταν μάγος. Δεν είχε την αποδοχή τους (καθώς ήξεραν πως προερχόταν από μαγική οικογένεια) και έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ωστόσο, έρχεται η ώρα που όσο διαφορετικός και να νιώθεις, πάντα θα βρεις ανθρώπους που είναι ό,τι και εσύ, όπως ο Χάρι βρήκε τον Χάγκριντ.

 


 
9780747538493.jpg

#2 Η Κάμαρα με τα Μυστικά

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε.

Λίγα λογοτεχνικά έργα έχουν εξάρει τόσο τη σημασία της φιλίας όσο ο Potter. Η αγία τριάδα του Harry, της Hermione και του Ron κατάφερε να επικρατήσει του σκότους γιατί δεν διασπάστηκε, δεν σταμάτησαν να αγαπούν ο ένας τον άλλον και μπροστά στη δύναμη, δεν αλλοιώθηκε κανείς τους.

 
 
9780747542155.jpg

#3 Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

Δεν είμαστε οι ικανότητές μας, είμαστε οι πράξεις μας.

Δεν έχει σημασία τι μπορείς να είσαι, σημασία έχεις τι διεκδικείς να είσαι. Η ουσία όλης της ανθρώπινης προσέγγισης του ψυχισμού μας κρύβεται στη φράση αυτή. Μη φοβάσαι τις σκοτεινές σου πλευρές, είναι επιλογή σου αν θα τις ακολουθήσεις. Αν θες να λάμψεις, λάμψε. Αν θες να χάσεις, χάσε. Σκέψου, λοιπόν, τώρα την προγονική γραμμή των Black και τι μοίρα αποφάσισε να έχει ο Sirius. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις κανέναν, παρά μόνο την εσωτερική σου φωνή.

 
9780747582380.jpg

#4 Το Κύπελλο της Φωτιάς

Πώς να διαχειριστείς τον κρότο της απώλειας.

Η δολοφονία του Cedric Diggory ήταν μία από τις πλέον ειδεχθείς πράξεις του σκοτεινού άρχοντα και μία από τις τραυματικότερες εμπειρίες του Harry. Ωστόσο, κατάφερε παρά το σοκ να γυρίσει το σώμα του αδικοχαμένου πρωταθλητή στην οικογένειά του, να σταθεί στα πόδια του και να πάρει κουράγιο για να συνεχίσει τον πόλεμο.

 

 
9780747551003.jpg

#5 Το Τάγμα του Φοίνικα

Ζήτα βοήθεια τις στιγμές που τη χρειάζεσαι.

Η μάχη στο υπουργείο είχε σχεδόν τελειώσει με τον Στρατό του Dumbledor ηττημένο, όμως τη στιγμή που έπρεπε, το τάγμα και ο Albus αυτοπροσώπως κατάφεραν να εκδιώξουν τον Voldemort. Πόσες στιγμές απόγνωσης ένιωσες πως είσαι μόνος, ενώ επί της ουσίας αυτό δεν ίσχυε; Ζήτα βοήθεια. Το λάθος των μικρών μάγων ήταν πως ξεκίνησαν χωρίς υποστήριξη. Μην παίρνεις στους ώμους σου το βάρος μοναχός, κοίτα γύρω σου και οι άνθρωποι θα εμφανιστούν, όπως οι μάγοι του Τάγματος.

  
9780747581086.jpg

#6 Ο Ημίαιμος Πρίγκηψ

Ποτέ μην κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλο.

Η περίπτωση του Severus Snape ήρθε να μας μάθει την εγκράτεια στις κρίσεις μας. Ο απόμακρος, ιδιότροπος επικεφαλής του Slytherin κουβαλούσε ένα μυστικό τόσο βαθύ, που ανέτρεψε όλη την ιστορία του και οδήγησε τον Harry στην κατανόηση του χαρακτήρα του.

  
9780747591054.jpg

#7 Οι Κλήροι του Θανάτου

Η μεγαλύτερη μαγεία είναι η αγάπη.

Το “Αγόρι που Έζησε” απέδειξε πως το δυνατότερο όπλο που είχε απέναντι στον Voldemort, ήταν η αγάπη. Η αγάπη που έφερε η θυσία της μητέρας του, η αγάπη του Ron και της Hermione, η αγάπη του Sirius, η αγάπη του ίδιου του Harry σε όλους τους παραπάνω. Δεν έχασε στιγμή την ανθρώπινή του πλευρά και δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Κορυφαία πράξη, η αυτοθυσία του, που ήταν το κλειδί στην κατάλυση της αθανασίας του Tom Riddle. Άλλωστε, όταν αγαπάς και αγαπιέσαι, δεν “πεθαίνεις ποτέ”.

 
 

Guest Post

Ο Δημήτρης Μεργούπης γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρός ήθελε να γίνει μάγος. Σπούδασε δημοσιογραφία και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που δραστηριοποιούνταν στο Interior Design, εργάστηκε για χρόνια και στους δυο αυτούς τομείς και το 2012 δημιούργησε το πρώτο παραμυθοπωλείο στην Ευρώπη, δίνοντάς του το όνομα του παιδικού του ήρωα, Cap Cap. Έκτοτε μεταμορφώνει συχνά τους χώρους του Cap Cap, καθώς και το μενού του, δημιουργώντας μια σειρά από παραμυθένιες γευστικές και άλλες εμπειρίες στους επισκέπτες του, σαν ένας "μάγος της διπλανής πόρτας".

www.capcap.gr