Η ιστορία της απώλειας και της μνήμης, “TIGANA”

4468037628_0a78b77e36.jpg

Κάποιοι από εσάς μόνο και μόνο από τον τίτλο αναγνωρίζετε περί τίνος πρόκειται ή ίσως πάλι και όχι. Το σίγουρο είναι πως όλοι μας θα θελήσουμε στο τέλος να ακούσουμε αυτήν την ιστορία για πρώτη ή και για πολλοστή φορά καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο λατρεμένα και επιτυχημένα βιβλία στον τομέα του fantasy. Ο δημιουργός αυτού του βιβλίου είναι ένας ξεχωριστός συγγραφέας και ακούει στο όνομα Guy Gavriel Kay, o οποίος μας έχει χαρίσει και άλλα εξαίσια έργα όπως το The Fionavar Tapestry και το The Sarantine Mosaic.

Η πλοκή διαδραματίζεται στη χερσόνησο Palm, σε έναν φανταστικό κόσμο, η οποία φέρει πολλές ομοιότητες με τη μεσαιωνική Ιταλία. Η γη είναι χωρισμένη σε διάφορες επαρχίες τις οποίες διεκδικούν ο πόλεμος και η καταστροφή που φέρνουν δύο τυραννικοί μάγοι, ο Alberico της αυτοκρατορίας του Barbadior και ο Brandin βασιλιάς του Ygrath. Τη μεγαλύτερη απώλεια θα δεχθεί, όμως, η επαρχία της Tigana όταν ο Brandin, χρησιμοποιώντας τρομερή μαγεία θα την καταραστεί ώστε κανείς, παρά μόνο οι κάτοικοί της, να μην μπορεί να θυμηθεί ή να προφέρει το όνομά της, καταστρέφοντας την ψυχή της χώρας και τη θέληση των κατοίκων της.

Οι λιγοστοί επιζήσαντες της Tigana θα σχηματίσουν την επανάσταση που θα προσπαθήσει να ανατρέψει την τυραννία των μάγων. Μεταμφιεσμένοι ως έμποροι, ποιητές και μουσικοί θα ταξιδεύσουν σε όλη τη χερσόνησο του Palm προσπαθώντας να κερδίσουν συμμάχους και να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Δολοπλοκίες και αιματηρές μάχες, έξυπνα υφασμένες με ανατροπές και αρκετή δόση μαγείας θα σας καθηλώσουν ως το τέλος.

Κάτι που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο ξεχωριστό, είναι οι έντονες αλληγορίες που κρύβει καθώς πραγματεύεται ιδέες όπως ο αυτοπροσδιορισμός, η αγάπη, ο πατριωτισμός και η εκδίκηση. Ο αναγνώστης συγκρούεται συναισθηματικά όσον αφορά τις πράξεις των ηρώων, καλών και μη, καθώς ως το τέλος δεν είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά έχει δίκιο και ποια όχι. Όπως και να έχει, είναι νομίζω ένα έργο που όσες φορές και να διαβάσω θα νιώσω πως είναι στο είδος του μοναδικό. Ελπίζω να το απολαύσετε και σεις το ίδιο.

 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ, αν και στα ελληνικά είναι κάπως δυσεύρετο πια:

http://www.public.gr/search/public/searchResultsSN.jsp?sn.q=tigana