Μια γερή δόση από Tolkien για το 2018

Bilbo comes to the Huts of the Raft-elves by J.R.R. Tolkien

Bilbo comes to the Huts of the Raft-elves by J.R.R. Tolkien

Σχεδόν όλοι οι λάτρεις του φανταστικού αναγνωρίζουν τον J.R.R.Tolkien ως έναν από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς τους. Για μένα θα βρίσκεται για πάντα στην κορυφή των fantasy writers και θα κατέχει μια ξεχωριστεί θέση την οποία δικαιολογούν πολλά πράγματα, όπως η μεγάλη συμβολή του στο χώρο, η αξεπέραστη δημιουργικότητά του και οι ισχυρές του παραβολές περί φιλίας, καθήκοντος, πίστης και άλλων πολλών αξιών, που σε συντροφεύουν για όλη σου τη ζωή άπαξ και τις κρατήσεις μέσα σου.

Μέχρι σήμερα οι fans ανά τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον κόσμο της Μέσης-Γης, πέρα από τα βιβλία, μέσα από τις ταινίες Lord Of The Rings, The Hobbit, αλλά και χάρη σε ένα πλήθος video games, board games, rpg games και fan-made movies. Όλα αυτά όμως, όσο εξαιρετικά και αν είναι (ή όχι), δεν είναι αρκετά για να πούμε ότι τελικά φτάσαμε σε ένα τέλος, ικανοποιήσαμε τον εαυτό μας και δεν θα ξανά ασχοληθούμε με τον παππού Tolkien.

Οπότε, τι μένει να κάνουμε; Η μια λύση είναι να βυθιστούμε και εμείς σε διάφορα sites που προφητεύουν τον ερχομό κάποιας υπερσειράς-ταινίας με θέμα το Silmarillion και να γεράσουμε περιμένοντας, ή απλά να κοιτάξουμε τι κανονίζει η “Tolkien Estate” για το 2018 και να ενθουσιαστούμε…

Τον Ιούνιο του 2018, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Bodleian βιβλιοθήκη μας καλεί να μοιραστούμε μια περιπέτεια, όπως ακριβώς προέτρεψε ο Gandalf τον Bilbo Baggins και να ταξιδέψουμε εκεί και πίσω ξανά (there and back again) για να παραβρεθούμε στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ προς τιμήν του Tolkien.

Η έκθεση με τίτλο Tolkien: Maker of Middle-Earth, για πρώτη φορά από το 1950 θα συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων που αφορούν τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, με τη συνδρομή του ειδικού τμήματος Tolkien της βιβλιοθήκης Bodleian της Οξφόρδης, του τμήματος Tolkien Collection του Marquette University των Η.Π.Α., αλλά και πολλών ιδιωτικών συλλογών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τα πρωτότυπα χειρόγραφα των έργων του συγγραφέα, μοναδικές φωτογραφίες και γράμματα από την παιδική του ηλικία και τα χρόνια του ως φοιτητή, πλήθος γραμμάτων θαυμασμού από γνωστούς καλλιτέχνες και συγγραφείς, προσωπικά του αντικείμενα, την προσωπική του βιβλιοθήκη, μικρές ιστορίες που έγραψε για τα παιδιά του καθώς και πληθώρα σχεδίων, ζωγραφιών και χαρτών από το χέρι του ιδίου. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός για όσους έχουν στην καρδιά τους τον πατέρα του φανταστικού θα βρίσκεται εκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2018 και μας καλεί να τολμήσουμε ένα μοναδικό ταξίδι.

Παράλληλα, η βιβλιοθήκη Bodleian θα εκδώσει και ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο που θα αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη βιογραφία του Tolkien που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Παραθέτοντας υπέροχες εικόνες από χειρόγραφα, σχέδια, χάρτες και γράμματα, το βιβλίο θα εξηγεί τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος για να γράψει τα έργα του. Τη συγγραφή του ανέλαβε προσωπικά η επίσημη αρχειοφύλακας του Tolkien, Catherine Mcllwaine.

Τέλος, την επόμενη χρονιά αναμένεται να παρακολουθήσουμε στους κινηματογράφους μια ταινία με προσωρινό τίτλο “Tolkien”.

Η βιογραφική ταινία ακολουθεί τον νεαρό Tolkien καθώς εντάσσεται σε μια συντροφιά περιθωριοποιημένων νέων, παρασέρνεται στη δίνη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και βρίσκει την έμπνευση που θα τον οδηγήσει στη δημιουργία του έπους της Μέσης-Γης. Σε σκηνοθεσία του Φιλανδού Dome Karukoski και με ένα cast για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη, εκτός από τον Nicholas Hoult (Hank McCoy/Beast X-Men), ο οποίος υποδύεται τον νεαρό Tolkien, η ταινία αναμένεται με ανυπομονησία…  

 

Πηγές:

http://www.bodleian.ox.ac.uk/bodley/news/2017/mar-17

http://www.denofgeek.com/us/movies/tolkien/259843/jrr-tolkien-biopic-cast-story-and-everything-to-know