Chrestomanci: η σειρά βιβλίων της Diana Wynne Jones που μας ταξιδεύει στον χρόνο

244572.jpg

«Υπάρχουν εκατοντάδες κόσμοι, όλοι τους διαφορετικοί από τον δικό μας. Ο κόσμος των Chrestomanci είναι αυτός της διπλανής πόρτας και διαφέρει από τον δικό μας μόνο σε τούτο: εκεί η μαγεία είναι κάτι τόσο συνηθισμένο, όσο σ’ εμάς η μουσική. Μάλιστα, σ’ εκείνο τον κόσμο υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που όλοι τους εξασκούν ένα είδος μαγείας –μάγοι, μάγισσες, θαυματοποιοί, φακίρηδες, εξορκιστές, υπνωτιστές, σαμάνοι, μάγοι-σοφοί, μάντεις καλοί, μάντεις κακοί, και πλήθος άλλοι, από κάποια κατώτερη μάγισσα, ως τον ισχυρότερο γητευτή. Οι γητευτές βέβαια δεν μοιάζουν με τους άλλους, είναι παράξενοι και πανίσχυροι, ενώ κι η μαγεία τους διαφέρει από των υπολοίπων. Πολλοί απ’ αυτούς επίσης διαθέτουν περισσότερες από μια ζωές.

Αν δεν υπήρχε κάποιος να ελέγχει όλους αυτούς τους μάγους, οι απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι θα ζούσαν μες στη φρίκη και μάλλον θα έχαναν την ελευθερία τους. Έτσι, κάθε φορά η κυβέρνηση διορίζει τον ισχυρότερο γητευτή για να εξασφαλίζεται η σωστή χρήση της μαγείας στον κόσμο μας. Ο γητευτής αυτός συνήθως έχει εννέα ζωές, είναι γνωστός ως Chrestomanci και διαθέτει προσωπικότητα τόσο ισχυρή, όσο κι η μαγεία του

Μερικά χρόνια πριν, διάβασα την τριλογία του «Howl’s Moving Castle» και έμαθα ότι η συγγραφέας είναι η Diana Wynne Jones. Καθώς μου άρεσαν πολύ τα βιβλία αυτά, θέλησα να μάθω τι άλλο έχει γράψει. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι έχει γράψει μια σειρά βιβλίων που έχω στη βιβλιοθήκη μου και αγαπώ πολύ, «Τα Χρονικά του Chrestomanci». Τις ιστορίες του μάγου Chrestomanci τις γνώρισα κάποια Χριστούγεννα, όταν ήμουν ακόμη παιδί. Μού είχαν πει, μάλιστα, ότι τα βιβλία αυτά είναι εφάμιλλα του Χάρρυ Πόττερ. Στην αρχή, δίσταζα. Μετά, όμως, δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Συνεπώς, κατέληξα να διαβάζω όλη τη σειρά, εκτός από δύο που δεν μεταφράστηκαν ποτέ στα ελληνικά.

519933.jpg

Τα βιβλία του Chrestomanci ή «The Worlds of Chrestomanci», είναι μια επταλογία παιδικής-εφηβικής φαντασίας που εκδόθηκε το 1977 και ολοκληρώθηκε το 2006. Οι πρόσφατες εκδόσεις έχουν εικονογραφηθεί από τον Tim Stevens, ο οποίος εικονογράφησε και τα βιβλία Howl's Moving Castle. Το βιβλίο Charmed Life κέρδισε το βραβείο Guardian Children's Fiction το 1978 και ήταν υποψήφιο για το Carnegie Medal του 1977. Επίσης, κέρδισε το γερμανικό Preis der Leseratten.

Όπως και τα βιβλία της «Narnia», τα βιβλία του Chrestomanci  δεν ακολουθούν επισήμως κάποια χρονική σειρά. Γι’ αυτό, εμείς θα σας παρουσιάσουμε τρεις αναγνωστικούς δρόμους:

Πρώτον, μπορεί κάποιος να διαβάσει τα βιβλία σύμφωνα με τη σειρά που βγήκαν στην αγορά. Έτσι θα ξεκινήσει από το Charmed Life και θα συνεχίσει με τα The Magicians of Caprona, Witch Week, The Lives of Christopher Chant, Mixed Magics, Conrad's Fate, The Pinhoe Egg.

Όπως συμβαίνει συνήθως και με άλλους συγγραφείς, η Diana Wynne Jones πρότεινε μια δική της σειρά για να διαβάσει κάποιος τα βιβλία. Οπότε ξεκινάει με το Charmed Life και συνεχίζει με τα υπόλοιπα: The Lives of Christopher Chant, Conrad’s Fate, Witch Week, The Magicians of Caprona, The Pinhoe Egg. Οι μικρές ιστορίες στο βιβλίο Mixed Magics μπορούν να διαβαστούν με όποια σειρά θέλετε.  

Η τρίτη επιλογή μάς κατευθύνει πιο σωστά χρονικά στην ιστορία (ακολουθεί περιγραφή των ιστοριών):

To The Lives of Christopher Chant αποτελεί το πρώτο βιβλίο. Μας συστήνει στον κόσμο του Chrestomanci, ειδικά στους παράλληλους κόσμους και τα χρονο-ταξίδια.  Ο Christopher Chant είναι ένα νεαρό αγόρι από αριστοκρατική οικογένεια που γίνεται ένας  επαγγελματίας παίκτης του cricket, αλλά οι εννέα ζωές του δείχνουν ότι θα γίνει ο επόμενος Chrestomanci, και η ικανότητά του να ταξιδεύει σε διαφορετικούς κόσμους στα όνειρά του, τραβάει την προσοχή του «επικίνδυνου» θείου του. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο Christopher πηγαίνει σε ένα οικοτροφείο, κάνει φιλίες με μία Goddess, τη Millie, γίνεται ο άνθρωπος-κλειδί σε ένα θανατηφόρο λαθρεμπόριο,  παλεύει για την ψυχή της φίλης του, μαθαίνει για την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων, βοηθάει στη διάσωση των κόσμων  και δέχεται τον ρόλο του ως νέος Chrestomanci.

4974.jpg

Το Conrads Fate τοποθετείται σε μία μικρή πόλη του Stallery και ένα γειτονικό μέγαρο. Ο πρωταγωνιστής λέγεται Conrad Tesdinic, ένας δεκαπεντάχρονος με απαίσιο κάρμα, στον οποίο λέει ο θείος του ότι αν δεν πάει να εργαστεί στο μέγαρο του Stallery ως υπηρέτης και να σκοτώσει οποιονδήποτε χειρίζεται μαγεία, τότε θα πεθάνει μέσα στην ίδια χρονιά. Στο μέγαρο, ο Conrad γνωρίζει τον μεταμφιεσμένο Christopher Chant και μαζί πρέπει να βρουν και να σώσουν τη φίλη του Christopher, Millie, και να σταματήσουν οποιονδήποτε τους σταθεί εμπόδιο, πριν καταστραφεί ο κόσμος 7, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς να είναι ένας αξιοπρεπής υπηρέτης.

Το Charmed Life γράφτηκε πρώτο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, και μιλάει για την ιστορία του Eric "Cat" Chant, ενός νεαρού αγοριού που δεν τα καταφέρνει καθόλου με τη μαγεία και ελέγχεται από την πανέξυπνη και κακιά αδερφή του, Gwendolyn.  Τα παιδιά Chant είναι ορφανά και στην αρχή της ιστορίας πηγαίνουν να ζήσουν με τον μακρινό θείο τους, τον ενήλικα Christopher Chant και τωρινό Chrestomanci.Τα παιδιά δυσκολεύονται να συνηθίσουν τη νέα τους ζωή και η Gwendolyn κάνει συνέχεια πολλές αταξίες, παίρνοντας, φυσικά, μαζί της τον Cat. Όταν ο Chrestomanci παίρνει τις μαγικές ικανότητες της Gwendolyn, εκείνη πηγαίνει σε έναν άλλο κόσμο και ο Cat στον δικό του. Συνειδητοποιεί τότε τη δική του εξυπνάδα και τις μαγικές ικανότητές του και μαθαίνει να στηρίζεται στα πόδια του, καθώς και τι σημαίνει «οικογένεια».

Το Witch Week τοποθετείται στην Αγγλία του κόσμου 12C, έναν τεχνολογικά ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η μαγεία είναι παράνομη και τιμωρείται με θάνατο.  Τέσσερις μαθητές σε ένα οικοτροφείο για παιδιά δολοφονημένων μαγισσών, ανακαλύπτουν ότι έχουν κληρονομήσει τις μαγικές ικανότητες των γονιών τους. Έτσι, καλούν τον Chrestomanci στον δικό τους κόσμο και με τη βοήθειά του ξεγελούν τον επικίνδυνο Inquisitor και ενώνουν τον κόσμο τους με τον μη μαγικό, 12B. Ουσιαστικά, τον δικό μας κόσμο.

47525.jpg

Το Magicians of Caprona εξιστορείται από την οπτική δύο αδερφών, του Tonino και του Paolo Montana, μέλη μιας πανίσχυρης μαγικής οικογένειας που συνεχώς καυγαδίζει με μια άλλη ισχυρή οικογένεια της Caprona, την Petrocchi. Ο Tonino και ο Paolo, με τη βοήθεια του Chrestomanci, πρέπει να σταματήσουν τις αψιμαχίες των οικογενειών και να βρουν τα σωστά λόγια για ένα παντοδύναμο ξόρκι, αλλιώς η πόλη τους θα δεχτεί επίθεση και θα κατακτηθεί από άλλες πόλεις του κόσμου 12Α, στην Ιταλία.

Έπειτα ακολουθεί το βιβλίο Mixed Magics, όπου περιέχει τέσσερις bonus ιστορίες: τη Warlock at the Wheel, τη The Sage of Theatre, τη Stealer of Souls και την Carol O'Neir's Hundreth Dream.

Το The Pinhoe Egg τοποθετείται στα χωριά και την επαρχία που βρίσκονται τριγύρω από το κάστρο του Chrestomanci. Διηγείται την ιστορία της Marianne Pinhoe, του μοναδικού κοριτσιού και μελλοντικού αρχηγού μιας μαγικής οικογένειας που κρύβει τις δυνάμεις της από τον «Big Man» Chrestomanci.  Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι για τη Marianne· φαίνεται να είναι η μόνη που παρατήρησε ότι ο Grammer,ο αρχηγός της οικογένειας, ξεκίνησε έναν μαγικό πόλεμο με τη γειτονική οικογένεια Farleigh.  Επίσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να εγκρίνει η οικογένειά της τη φιλία της με τον Cat Chant, ή το ότι του έδωσε ένα μαγικό αυγό, ή ότι τον δίδαξε ένα συγκεκριμένο είδος μαγείας που λέγεται «dwimmer». Αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα μπροστά στην αντίδραση των Pinhoe και των Farleigh όταν μαθαίνουν ότι ο Cat ανακάλυψε τον The Wall, ένα μυστικό της οικογένειας, και ότι έπεισε τη Marianne να τον βοηθήσει να τον γκρεμίσει.

Αν και τα βιβλία του Chrestomanci φαίνονται απλά και πρόσχαρα, κρύβουν ένα πλήθος από σοβαρά θέματα, όπως ο χρόνος. Όπως είπαμε και πριν, τα χρονικά του Chrestomanci μάς πάνε σε μια εποχή που δεν είναι συγκεκριμένη, σε έναν παράλληλο κόσμο που μοιάζει με τον δικό μας, αλλά και που συμπληρώνεται από μαγεία. Ο τίτλος, The Worlds of Chrestomanci, που θα δούμε σε κάποιες εκδόσεις, μας κατευθύνει στο γενικό σκηνικό, ένα πολύ-σύμπαν που αποκαλείται «Related Worlds». Αυτοί οι κόσμοι δημιουργήθηκαν από κοινούς προγόνους κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων στην ιστορία, όπως είναι η αγγλική και γαλλική νίκη στη μάχη του Αζινκούρ, ή η επιτυχία και η αποτυχία της συνομωσίας της πυρίτιδας. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κινούνται ανάμεσα στους κόσμους, τουλάχιστον με το πνεύμα τους, και υπάρχουν δώδεκα κόσμοι που μοιάζουν μεταξύ τους. Επιπλέον, είναι αρκετά φυσιολογικό για τους ανθρώπους να έχουν παράλληλους εαυτούς σε άλλα σύμπαντα.  

13759.jpg

Η πρωτεύουσα δράση θα λέγαμε ότι διεξάγεται στον κόσμο 12A. Ο κόσμος 12A θυμίζει τη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Εδουαρδιανής εποχής. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι που έχουν βρετανικές κυβερνήσεις, ίσως και οι δώδεκα. Επίσης, πολλοί κόσμοι έχουν μία Αγγλία μέσα ή δίπλα στην Ευρώπη. Οι Chrestomanci δεν γνωρίζουν όλους τους κόσμους. Πράγματι, στο βιβλίο Witch Week, ο Chrestomanci Christopher Chant δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει εύκολα. Στον 12A η μαγεία είναι κάτι πολύ κοινό. Αλλά ένας κόσμος όπου όλοι διαθέτουν μαγεία που μπορεί να ανιχνευθεί, θεωρείται σπάνιος ή και μοναδικός.

Chrestomanci, λοιπόν, είναι το όνομα ενός πολύ δυνατού enchanter και ανώτερου υπαλλήλου της βρετανικής κυβέρνησης, του οποίου τα καθήκοντα περιλαμβάνουν την εποπτεία και την επιβολή του μαγικού νόμου. Ουσιαστικά, ελέγχει αν η μαγεία ασκείται σωστά και δεν χρησιμοποιείται για κακούς σκοπούς. Ο Chrestomanci, επίσης, είναι υπεύθυνος για την αναζήτηση και την εκπαίδευση του επόμενου μεγάλου enchanter. Όπως καταλαβαίνετε, όλες αυτές οι υποχρεώσεις οδηγούν σε απίστευτες περιπέτειες. Μόνος ένας πολύ δυνατός enchanter μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του. Ο Christopher Chant, ας πούμε, έγινε ο Chrestomanci στο πέμπτο από τα επτά βιβλία.

Ο όρος Chrestomanci ίσως προέρχεται από το ελληνικό «χρηστός», που σημαίνει «χρήσιμος» και την κατάληξη -mancy. Η κατάληξη αυτή προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη «μαντεία». Η Jones μάς δίνει την προφορά «Krest-oh-man-see» και ένας από τους χαρακτήρες της ακολουθεί την ίδια οδηγία, καθώς ετοιμάζει ένα spell, χρησιμοποιώντας το όνομά του.

Όλοι οι Chrestomanci πρέπει να έχουν ή έστω να είχαν εννέα ζωές. Αυτοί οι enchanters δεν έχουν άλλους εαυτούς στους παράλληλους κόσμους. Είναι μοναδικοί. Και εκείνοι που έχουν διατηρήσει και τις εννιά ζωές τους είναι αρκετά σπάνιοι. Ο Chrestomanci είναι ο πιο δυνατός χρήστης μαγείας σε όλους τους κόσμους (και στους δώδεκα, καθώς και σ’ αυτούς που έχουν ακόμα εννιά ή και περισσότερους κόσμους). Απλώς και μόνο καλώντας το όνομά του, ο ισχύων Chrestomanci εμφανίζεται, θέλοντας και μη, οπουδήποτε στον κόσμο. Στο βιβλίο Witch Week, υπονοείται ότι αν πεις το όνομά του τρεις φορές, μπορείς να τον καλέσεις όπου και να βρίσκεσαι. Και αφού έρθει, ο Chrestomanci θα προσπαθήσει να λύσει οποιοδήποτε αναγκαίο μαγικό κακό, είτε του αρέσει είτε όχι.

34281.jpg

Το γραφείο του βρίσκεται στο Chrestomanci Castle, ένα μαγικό φρούριο γεμάτο δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο φιλοξενεί την οικογένεια του τωρινού enchanter. Ουσιαστικά, αυτό το κάστρο χρησιμοποιείται και ως κυβερνητικό γραφείο και ως κατοικία, αλλά και ως σχολείο για τα παιδιά και τους κηδεμονευόμενους του Chrestomanci. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η ατμόσφαιρα του κάστρου είναι αρκετά ανήσυχη και αποπνικτική, αλλά ο Chrestomanci δεν φαίνεται να το παρατηρεί.

Οι Chrestomanci μπορεί να είναι οι πιο δυνατοί enchanters στους κόσμους, αλλά μπορούν να έχουν και αδυναμίες. Συγκεκριμένα, οι δύο: ο Christopher Chant και ο Eric «Cat» Chant. Αυτές οι αδυναμίες ίσως να είναι αποτέλεσμα των μαγικών τους δυνάμεων ή και να είναι τυχαίες. Στην περίπτωση του Christopher Chant, η αδυναμία του είναι το ασήμι. Δεν μπορεί να χειριστεί τη μαγεία ενώ φοράει ασήμι ή αγγίζει ασήμι. Ούτε και μπορεί να κάνει μάγια σε ασήμι. Ο Eric «Cat», από την άλλη, δεν μπορεί να κάνει μαγικά με το δεξί του χέρι, παρά μόνο με το αριστερό.

Οι πιο γνωστοί Chrestomanci που έχουν περάσει στην ιστορία είναι οι εξής: ο Benjamin Allworthy που θεωρείται ο πιο παλιός Chrestomanci, ακολουθούμενος από τον Gabriel de Witt και τον διάδοχό του, Christopher Chant. Ο Gabriel de Witt, μάλιστα, εμφανίζεται στα βιβλία The Lives of Christopher Chant, Conrad's Fate, και Stealer of Souls.

Ο Christopher Chant εμφανίζεται σε όλα τα βιβλία της σειράς. Προσπαθεί υπερβολικά πολύ να ντύνεται καλά, και τις πιο πολλές φορές τον βρίσκουμε να φοράει ένα άψογο κοστούμι από γκρι του περιστεριού ή μία από τις πολλές -επιδέξια κεντημένες- ρόμπες του. Συχνά περιγράφεται ως ονειροπόλος ή ασαφής, αλλά αυτές είναι και οι στιγμές που είναι και πιο οξυδερκής. Ο συγκεκριμένος Chrestomanci δεν αποτελεί την τυπική φιγούρα του ενήλικου μέντορα, και ο «αέρας» της σαστισμένης του αφηρημάδας δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντες καταστάσεις μέσα στην ιστορία.  Προς το παρόν, έχει δύο μόνο ζωές, η μία από τις οποίες βρίσκεται στο χρυσό γαμήλιο δαχτυλίδι που φοράει η γυναίκα του, Millie. Ο Christopher Chant έγινε ο νέος Chrestomanci, αφότου ο Gabriel αποσύρθηκε.

34284.jpg

Ο Eric «Cat» Chant εμφανίζεται στα βιβλία Charmed Life, Mixed Magics, και The Pinhoe Egg και βρίσκεται σε εκπαίδευση για να γίνει ο καινούργιος Chrestomanci. Φαίνεται να είναι ένα συνηθισμένο αγόρι, με τα ίδια ενδιαφέροντα που έχουν όλα τα αγόρια στην ηλικία του. Ο Cat έχει τρεις ζωές. Η μία από αυτές βρίσκεται μέσα σε μία γάτα που λέγεται Fiddle, όπου η αδερφή του Gwendolyn μεταμόρφωσε από το βιολί του, όταν ήταν πιο μικροί. Επιπλέον, η Gwendolyn φυλάκισε μία ζωή του σε ένα σπιρτόκουτο, σκοτώνοντας μία από τις ζωές του κατά τη διαδικασία. Οι δύο άλλες ζωές του Cat χάθηκαν όταν παραλίγο να πεθάνει κατά τη γέννησή του, σε ένα ναυάγιο που σκότωσε τους γονείς τους στην αρχή του Charmed Life.

Όπως μπορεί να έχετε υποψιαστεί μέχρι τώρα, η J.K. Rowling έχει επηρεαστεί βαθιά από τη Jones. Για παράδειγμα, οι σειρές βιβλίων της Rowling και της Jones τοποθετούνται σε ένα μαγικό σχολείο, η μαγεία ρυθμίζεται από ένα υπουργείο και τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα σαφή. Επιπλέον, η Rowling έχει εμπνευστεί από την αντίληψη του χρόνου της Jones. Αν και τα βιβλία του Harry Potter δεν αφορούν τα ταξίδια στον χρόνο, οι χαρακτήρες συχνά κινούνται μέσα στον χρόνο. Η πρώτη μη συμβατική μετακίνηση συμβαίνει στην αρχή της ιστορίας, όπου ο Harry χρησιμοποιεί το τρένο για να φτάσει στο Hogwarts, περνώντας μέσα από έναν τοίχο για να φτάσει στην παράλληλη πλατφόρμα. Όπως και η Diana Wynne Jones, έτσι και η Rowling ασχολείται με το παράδοξο που συνδέεται με τη χειραγώγηση του παρελθόντος από κάποιον που έρχεται από το μέλλον. Αυτό γίνεται στο τρίτο βιβλίο της σειράς, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, όπου η McGonagall δίνει στην Hermione έναν Time-Turner.

Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των επτά ετών, αν και το επίπεδο ανάγνωσης ταιριάζει πιο πολύ σε παιδιά των δέκα ετών και άνω. Και αυτό γιατί πολλές ιστορίες κινούνται σε ένα πιο ιστορικό φάσμα και αυτό μπορεί να γίνει περίπλοκο για τα παιδιά, εφόσον δεν έχουν συνηθίσει σε ιδέες όπως είναι τα οικοτροφεία και η εργασία από μικρή ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, η Diana Wynne Jones κατάφερε να δημιουργήσει πολύπλοκους κόσμους και χαρακτήρες που μπορούν να απολαύσουν εξίσου και οι ενήλικες, μόνοι τους ή με την παρέα των παιδιών τους.

34290.jpg

Ο κυριότερος λόγος που τα βιβλία ανήκουν στο είδος της παιδικής λογοτεχνίας είναι επειδή οι ήρωες αποτελούνται από παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Παρόλο που οι ήρωές της έχουν εξωπραγματικές δυνατότητες, αγνοούν την ταυτότητά τους και τα ταλέντα τους. Η συγγραφέας ακολουθεί κάποια ψυχολογικά στοιχεία, καθώς περιγράφει παιδικές φοβίες. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από ειρωνεία, χιούμορ, εξυπνάδα και σπουδαία εφευρετικότητα, και ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το μυαλό τους καταλλήλως, καθώς και τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να ξεδιπλώσουν τις κρυφές τους δυνατότητες.

Οι ιστορίες της μοιράζονται το θέμα του ρόλου που παίζουν η οικογένεια και η φιλία στη διαδικασία της ωρίμανσης και της προσωπικής ανάπτυξης. Τα βιβλία έχουν ποικίλους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες που πιστεύεις ότι είναι με το μέρος σου, ξαφνικά πηγαίνουν στη σκοτεινή πλευρά, και όλη η οπτική που έχεις για την ιστορία, αλλάζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί, κάποιοι κακοί, και κάποιοι έχουν έναν συνδυασμό από εξυπνάδα, εγωισμό, εμπιστοσύνη, φόβο, άγνοια και γενναιότητα. Αν ψάχνετε για δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, αυτά τα βιβλία έχουν πολλούς. Από villains, μέχρι αφηγήτριες ιστοριών. Οι αρσενικοί και οι θηλυκοί χαρακτήρες αναπτύσσονται επί ίσοις όροις.

Τέλος, η Jones πάντα είχε έναν ενθουσιασμό για τις διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να έχουν διαφορετικοί άνθρωποι σε δύσκολες καταστάσεις, και πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστούν είναι μέσω της φαντασίας και της μαγείας. Η μαγεία εκφράζει για εκείνη κάθε κομμάτι ηθικών και δεοντολογικών αρχών. Γι’ αυτό, για εκείνη η μαγεία είναι ηθικά διφορούμενη και οι χρήστες της μάχονται εναντίον του πειρασμού να χειρίζονται άτομα και καταστάσεις μέσω μαγικών. Επίσης, η Jones εξερευνά τα όρια μεταξύ καλού και κακού και ανάμεσα στη σχέση παιδιών και εξουσίας.

Η Diana Wynne Jones ήταν μια ταλαντούχα συγγραφέας που συνέβαλε κατά πολύ στη μοντέρνα, παιδική λογοτεχνία φαντασίας. Συγκεκριμένα, ξαναέγραψε τους κανόνες του fantasy είδους, δημιουργώντας ένα νέο υποείδος φαντασίας, το urban fantasy. Τα Χρονικά του Chrestomanci θα μείνουν αξέχαστα σε πολλούς, για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε. Προσωπικά, θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά να γνωρίσει και να διαβάσει και κάποιος άλλος αυτή τη μοναδική σειρά βιβλίων, σε ό,τι ηλικία και να βρίσκεται, και -γιατί όχι;- να την αγαπήσει.  

 

Πηγές:

http://www.howtoread.me/chrestomanci-order/

http://dspace.unive.it/bitstream/handle/10579/6055/841931-1178810.pdf;sequence=2

http://www.goldeenogawa.com/reading-chrestomanci-600/

https://suberic.net/dwj/bio.html

https://www.eyrie.org/~eagle/reviews/books/0-06-447268-Xa.html

http://2to26.blogspot.gr/2011/02/book-review-chronicles-of-chrestomanci.html

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E01E6DB103AF933A25754C0A9639C8B63

https://www.silverpetticoatreview.com/2017/04/03/ya-review-chronicles-chrestomanci/

https://books.google.gr/books?id=v0uDBAAAQBAJ&pg=PA131&lpg=PA131&dq=chrestomanci+world&source=bl&ots=3jAXRqY30a&sig=_0KLFAhnN_qBzzjqryNJ84zlrWo&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjIkrHUvcnXAhUH2RoKHTe3A5AQ6AEIYjAN#v=onepage&q=chrestomanci%20world&f=false

 

Guest Post

Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.