“Dragonlance”, το έπος των δράκων

“Ακούστε το σοφό καθώς υφαίνει το τραγούδι του

όπως οι υφάντρες στον αργαλειό

χρόνια πολλά όπως και ιστορίες

από το έπος της Δρακολόγχης.

Διότι σε χρόνους μακρινούς, πέρα από τη μνήμη και τις λέξεις,

στο πρώτο σκίρτημα του κόσμου,

όταν τα τρία φεγγάρια σηκώθηκαν από τις αγκάλες της γης,

δράκοι, φοβεροί και μεγαλόπρεποι,

πολέμησαν στον κόσμο του Κριν.”

Dragolance Chronicles, Βιβλίο 1, Εκδόσεις Anubis

Dragonlance by Larry Elmore

Dragonlance by Larry Elmore

To 2003, εξαρτημένος από τις ιστορίες των Forgotten Realms, έψαχνα απεγνωσμένα βιβλία με περιπέτειες τύπου Dungeons & Dragons. Για καλή μου τύχη η βιβλιοπώλης μου με σύστησε στο κόσμο του Dragonlance. Έκτοτε παραμένω φανατικός αναγνώστης και θεωρώ πλέον με σιγουριά ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες σειρές fantasy που κοσμούν την βιβλιοθήκη μου.

Την δημιουργία του κόσμου του Κριν (Krynn) υπογράφουν οι Tracy Hickman και Margaret Weis. Η ιδέα να φτιάξουν τον δικό τους κόσμο δημιουργήθηκε παίζοντας το κλασσικό rpg παιχνίδι Dungeons & Dragons. Μέσα από το παιχνίδι άρχισαν να πλάθουν σιγά σιγά τους δικούς τους μύθους, φτάνοντας έτσι, το 1984, στη συγγραφή και έκδοση της πρώτης νουβέλας Dragons of Autumn Twilight από την εταιρία TSR και αργότερα από την Wizards of the Coast, η οποία αγόρασε την πρώτη το 1997.

H πρώτη ιστορία μας συστήνει σε ένα κόσμο, τον οποίο έχουν εγκαταλείψει οι αληθινοί θεοί. Μια ομάδα ηρώων θα συναντηθεί στην πόλη Solas, στο πανδοχείο “Τελευταίο Σπίτι”, μετά από πολλές ξεχωριστές περιπέτειες , στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ίχνη των θεών. Εκεί το πεπρωμένο θα συμπαρασύρει την μοίρα του καθενός στα κοσμοϊστορικά γεγονότα που θα συμβούν. Η πόλη είναι πια υπό την κατοχή των Αρχόντων των Δράκων οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν στην διάσταση του Κριν, την θεά-βασίλισσα των δράκων Takhisis. Ένα κρυστάλλινο ραβδί και ένας τρελός μάγος θα στρέψουν την προσοχή κάθε υπηρέτη της θεάς πάνω στους ήρωες. Στο κυνηγητό που θα ακολουθήσει θα ανακαλύψουν μυστήρια που θα τους οδηγήσουν στον πόλεμο και θα τους βοηθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας.

H σειρά Dragonlance, όπως κάθε ιστορία που βασίζεται στο παιχνίδι Dungeons & Dragons περιέχει πλήθος πλασμάτων από ξωτικά, νάνους έως γκόμπλιν, δράκους και άλλα πολλά. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει όμως από τις άλλες είναι οι όμορφα δομημένοι, με πλούσιο συναισθηματικό βάθος, χαρακτήρες της. Οι βασικοί πρωταγωνιστές της είναι οι:

·Tanis Hal-elven: μισός ξωτικό, μισός άνθρωπος είναι ο αρχηγός της συντροφιάς των ηρώων, διχασμένος ανάμεσα στις δύο φυλετικές κληρονομιές του και την αγάπη του για την άνθρωπο Kitiara και την πριγκίπισσα των ξωτικών Laurana

dragon of twiglight.JPG

· Sturm Brightblade: ένας άνθρωπος με μοναδικό σκοπό της ζωής του την ανασύσταση του ξεπεσμένου σώματος των ιπποτών της Solamnia

· Raistlin Madjere: ένας ισχυρός και σαρκαστικός μάγος, ο οποίος αναζητά δύναμη πάση θυσία

· Caramon Madjere: ένας δυνατός πολεμιστής, δίδυμος αδερφός του Raistlin

· Flint Fireforge: ένας γκρινιάρης γέρο-νάνος και παλιός φίλος του Tanis

· Riverwind και Goldmoon: οι βάρβαροι που έχουν στην κατοχή τους το κρυστάλλινο ραβδί, το πρώτο αληθινό κειμήλιο των Θεών

· Tasslehof Burrfoot: ένα kender (Halfling) με έμφυτη τάση να δημιουργεί προβλήματα, κατά την γνώμη μου ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας της σειράς

 

Η πλοκή συνεχίζεται με την νουβέλα Dragons of Winter Night και ολοκληρώνεται στο τρίτο βιβλίο Dragons of Spring Dawning. Γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία θα ακολουθήσουν πληθώρα βιβλίων, κάποια από αυτά συνεχίζοντας μετά τον πόλεμο της λόγχης και κάποια ιστορώντας το παρελθόν και τις περιπέτειες των ηρώων.

Τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει υπάρχουν εδώ.

 

Πολλά από αυτά κυκλοφόρησαν και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

 

Η πρώτη τριλογία έχει επίσης κυκλοφορήσει σε graphic novels, ενώ εκδόθηκαν και πολλές περιπέτειες για το παιχνίδι Dungeons & Dragons. Το 2008 το Dragons of Autumn Twilight μετατράπηκε σε animation ταινία από την Paramount Pictures.

Trailer:  https://youtu.be/KcnoKnuWus8

Art by Larry Elmore

Art by Larry Elmore

Η αναγνωσιμότητα του Dragonlance οδήγησε στην δημιουργία πολλών video games, για παλιές παιχνιδομηχανές όπως Amiga, Atari και Sega Master System, εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι τα Heroes of the Lance (1988), Dragons of Flame (1989), War of the Lance (1989), Dragonstrike (1990), Shadow Sorcerer (1991), Champions of Krynn (1990), Death Knights of Krynn (1991), και The Dark Queen of Krynn (1992).

H σειρά κάνει επίσης την εμφάνισή της στην μουσική βιομηχανία. Ο μάγος Raistlin με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εμπνέει τους “Nightwish”κυκλοφορώντας το 2000 το τραγούδι “Wishmaster” και τους “Blind Guardian” με το τραγούδι “Soulforged” από το album τους “A night at the opera” του 2002. Η σουηδική metal μπάντα Lake of Tears κυκλοφορεί το 1997 το τραγούδι “Raistlin and the Rose” και η μπάντα “Pyramaze” το τραγούδι “Caramon’s Poem”. Τέλος η γερμανική metal μπάντα “Evertale” κυκλοφορεί δύο albums, βασισμένα εξολοκλήρου επάνω στη σειρά, το 2008 “The Chronicles Chapter I” και το 2013 “Of Dragons And Elves”.

Αγαπημένοι μου λάτρεις του φανταστικού μην διστάσετε να διαβάσετε αυτά τα βιβλία. Προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι γεμάτο αυθεντικές περιπέτειες και συγκινήσεις. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστείτε πολύ χώρο στην βιβλιοθήκη σας καθώς σας εγγυώμαι πως άπαξ και αρχίσετε το διάβασμα θα φτάσετε ως το τέλος έχοντας κερδίσει μια ακόμα αγαπημένη σειρά στη συλλογή σας…

 

Πηγές: wiki και Dragolance Chronicles, Βιβλίο 1, Εκδόσεις Anubis, cover art - Dragonlance by Larry Elmore.