Eyvind Earle, ο θρυλικός Αμερικανός εικονογράφος της Disney

1-sleeping-beauty-concept-painting-eyvind-earle-c-1959-collection-of-the-walt-disney-family-foundation-c-disney.jpg

Όλα ξεκίνησαν με ένα στοίχημα κι έναν καταπιεστικό πατέρα, και κατέληξαν να οδηγήσουν σε μια ζωή γεμάτη αξιοσημειώτα έργα, που ακόμα μνημονεύονται και εκτίθενται. Ο Eyvind Earle υπήρξε αμερικανός καλλιτέχνης, συγγραφέας και εικονογράφος. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει μέρος της δουλειάς του και μεγαλώσαμε με αυτήν, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, καθώς συνεργάστηκε με τη Walt Disney σχεδιάζοντας το φόντο πολλών ταινιών που προβάλλονται ακόμη και σήμερα.

Έλεγα, όμως, πως όλα ξεκίνησαν με ένα στοίχημα. Ο Eyvind είχε δύσκολη παιδική ηλικία, καθώς έχασε τον αδερφό του από πολυομυελίτιδα και νόσησε και ο ίδιος. Κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια, εκείνη όμως του άφησε ως αναμνηστικό την παράλυση σε όλο το δεξί μέρος του προσώπου του. Όταν ο Eyvind ήταν στην ηλικία των δέκα, ο πατέρας του Ferdinand Earle, επίσης ταλαντούχος καλλιτέχνης, τον προκάλεσε να διαβάζει κάθε μέρα 50 σελίδες από κάποιο βιβλίο ή να ζωγραφίζει μια εικόνα. Ο νεαρός Eyvind έκανε και τα δύο κάθε μέρα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και κάπως έτσι οδηγήθηκε στην πρώτη του συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην ηλικία των δεκατεσσάρων.

Από εκεί κι έπειτα η φήμη του μεγάλωνε όλο και περισσότερο και η εργασιακή ηθική που είχε αναπτύξει από πολύ νεαρή ηλικία τον βοηθούσε να εξελίσσεται διαρκώς. Στα εικοσιένα του χρόνια ταξίδεψε από το Hollywood στη Νέα Υόρκη με ποδήλατο, χρηματοδοτώντας το ταξίδι του πουλώντας τις σαρανταδύο ακουαρέλες που είχε ζωγραφίσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1937 στη Γκαλερί Charles Morgan. Δύο χρόνια αργότερα και μετά από τη συνεχόμενη έκθεση των έργων του και την αυξανόμενη επιτυχία τους, όλα του τα έργα πουλήθηκαν και ένα από αυτά αγοράστηκε από το Metropolitan Museum of Art για να προστεθεί στη μόνιμη συλλογή του.

Το 1951 ξεκίνησε η συνεργασία του με τα στούντιο της Walt Disney. Το 1953 κέρδισε το ενδιαφέρον του ίδιου του Walt Disney όταν δημιούργησε τα γραφικά του Toot, Whistle, Plunk and Boom, μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που κέρδισε ένα Oscar και ένα ακόμα βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Μετά από αυτό δημιούργησε τα γραφικά για πολλές ακόμα ταινίες, όπως ο Peter Pan, το For Whom the Bulls Toil, το Working for Peanuts, το Pigs is Pigs, το Paul Bunyan και το Lady and the Tramp. Ο Earle ήταν υπέυθυνος για το styling, το φόντο και τα χρώματα της εξαιρετικά καταξιωμένης ταινίας Sleeping Beauty και χάρισε στην ταινία τη μαγεία και το μεσαιωνικό ύφος που είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε.

Ο Eyvind Earle ασχολήθηκε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του με πολλά διαφορετικά αντικείμενα. Εικονογράφισε βιβλία, σχεδίασε εξώφυλλα περιοδικών και δημιούργησε, έχοντας δική του εταιρεία παραγωγής, αρκετά διαφημιστικά κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση, για μεγάλες εταιρείες όπως η Chrysler, η Kellogg’s και τα Universal Studios.

3097665420_34f96fa72a_z.jpg

Το 1966 σταμάτησε να εργάζεται ως εικονογράφος, άρχισε και πάλι να ζωγραφίζει και δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα έργα του εκτίθονταν σε πολλές γκαλερί της Καλιφόρνια και της Ευρώπης. Ζωγράφιζε ακουαρέλες, ελαιογραφίες, σκίτσα, λιθογραφίες, δημιουργούσε γλυπτά και το 1974 ξεκίνησε να ζωγραφίζει και μεταξοτυπίες. Η αντίληψή του σχετικά με το τοπίο και το περιβάλλον είναι μοναδική και αποτυπώνεται εξαιρετικά στα έργα του. Συνθέτει πράγματα που φαινομενικά είναι ασύνδετα και δημιουργεί ένα ομογενές και μοναδικό στιλ, το οποίο είναι συγχρόνως μυστηριώδες, πρωτόγονο, πειθαρχημένο, ιδιότροπο και νοσταλγικό. Συλλαμβάνει το μεγαλείο της απλότητας της αμερικανικής υπαίθρου και αποδίδει αυτές τις ματιές στην αμερικανική σκηνή με λυρικό τρόπο. Εκείνο που τον συνέπαιρνε πάντα ήταν η απειρότητα της φύσης. Έβλεπε σε όλα γύρω του τη δημιουργία και πίστευε πως η Τέχνη αποτελεί δημιουργία και είναι η ίδια η αναζήτηση της Αλήθειας.

Ο Eyvind Earle τιμήθηκε με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Winsor McCay Award στα 26α Annie Awards το 1998 για τα επιτεύγματα μιας ζωής στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων. Επίσης, ανακυρήχθηκε το 2015 στην έκθεση D23 στο Annaheim της Καλιφόρνια σε θρύλο της Disney.

Το 1990 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Horizon Bound on Bicycle: Autobiography of Eyvind Earle. Το βιβλίο περιλαμβάνει το ημερολόγιο του καλλιτέχνη από την εποχή που διέσχισε την Αμερική από το Hollywood μέχρι τη Νέα Υόρκη με ποδήλατο στην ηλικία των 21 ετών.

Δεν υπήρξε μέρα της ζωής του που να μη ζωγράφιζε ή να μη δημιουργούσε. Μέσα από αυτό εξελισσόταν η ίδια η τέχνη και το ταλέντο του και το έργο ζωής του αποτελεί και για εμάς μια υπενθύμιση πως το ταλέντο και η επιτυχία είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, σκληρής δουλειάς και αγάπης προς όποιο αντικείμενο έχει επιλέξει ο καθένας.