The Crow του James O'Barr

61VUbVEgErL.jpg

Σύμφωνα με τη μυθολογία της σειράς κόμικς The Crow, τα κοράκια έχουν μυστικιστικές δυνάμεις κι άμεση σύνδεση με τη μεταθανάτια ζωή, μεταφέροντας στην επόμενη ζωή τις ψυχές των νεκρών. Μερικές φορές, ωστόσο, όταν η ψυχή έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον κόσμο των ζωντανών, όταν έχει αδικηθεί κι οι αδικίες τούτες έχουν μείνει ατιμώρητες, τότε η ψυχή αυτή και το κοράκι που τη μεταφέρει, δεσμεύονται στον κόσμο των θνητών, ώσπου κάθε λάθος να έχει διορθωθεί.

Όταν ο νεαρός Eric και η αρραβωνιαστικιά του, Shelly, δέχονται επίθεση από μια συμμορία του δρόμου, ο Eric έχοντας δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι κι όντας παράλυτος, αναγκάζεται να παρακολουθήσει τη συμμορία να κακοποιεί, να βιάζει και εν τέλει να σκοτώνει την αρραβωνιαστικιά του, ανήμπορος να αντιδράσει. Ο Eric πεθαίνει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, μονάχα για να αναστηθεί από ένα κοράκι, το οποίο έκτοτε αναλαμβάνει τον ρόλο του οδηγού και παρακινητή στο ταξίδι του Eric για εκδίκηση. Ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, αυτό-τραυματισμούς και πόνο.

Ο O’ Barr ξεκίνησε να συνθέτει τη σειρά The Crow στην προσπάθεια του να ανταπεξέλθει, ύστερα απ’ τον θάνατο της κοπέλας του σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σχετικά με την έμπνευσή του για το The Crow, ο O’ Barr διαχωρίζει τον εαυτό του από άλλους δημιουργούς κόμικς, λέγοντας πως δεν του δόθηκε κάποιο σενάριο το οποίο θα έπρεπε στη συνέχεια να αναπτύξει. Αντίθετα, για κάθε τι που συμπεριλαμβάνει στη δουλειά του, αντλεί από τις προσωπικές του εμπειρίες και συνεπώς είναι τρομερά ψυχοφθόρο, γι’ αυτό και πάντοτε είναι επιλεκτικός με τα έργα με τα οποία καταπιάνεται.

Όπως, βέβαια, έχει ομολογήσει κι ο ίδιος έκτοτε, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια συγγραφής της σειράς, η όλη διαδικασία αποδείχθηκε περισσότερο αυτοκαταστροφική παρά καθαρτήρια. Μάλιστα, κάποτε σε μία συνέντευξή του είχε τονίσει πως απεχθανόταν τον τρόπο με τον οποίο η σειρά εξυμνούσε την εκδίκηση. Έκτοτε, βέβαια, και μετά την κυκλοφορία της Ειδικής Έκδοσης της σειράς το 2011 η οποία συμπεριλαμβάνει υλικό κι αποσπάσματα τα οποία δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην αρχική έκδοση, λόγω είτε τεχνικών είτε συναισθηματικών εμποδίων, φαίνεται πως o O’ Barr έχει αποδεχθεί το έργο του αυτό, αντικρίζοντας το πια ως ένα έργο για την πραγματική αγάπη και τη συγχώρεση του εαυτού.

Ο James OBarr γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1960 και μεγάλωσε σε ιδρύματα και θετές οικογένειες. Ήδη από την εφηβεία, υπήρξε αυτοδίδακτος στην τέχνη των κόμικς, παρατηρώντας τις τεχνικές ανθρώπων ήδη καταξιωμένων στο είδος. Μελέτησε, επίσης, την Αναγεννησιακή γλυπτική δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του Μιχαήλ Άγγελου. Το 1981, και έχοντας καταταγεί στον στρατό στο Βερολίνο, άρχισε να δημιουργεί το The Crow. Ο χαμός της κοπέλας του ήταν ακόμη νωπός κι έτσι, πνιγμένος στην οργή και την αγανάκτηση, αισθανόταν την ανάγκη να τα εξωτερικεύσει. Χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι κάποιος να ενδιαφερθεί να εκδώσει το The Crow.

Τα τέσσερα πρώτα τεύχη της σειράς κυκλοφόρησαν από την Caliber Press, αρχής γενομένης το 1989, μέχρι που μια σειρά οικονομικών προβλημάτων οδήγησε στη διακοπή της κυκλοφορίας της σειράς, λίγο πριν την έκδοση του πέμπτου και τελευταίου τεύχους, που επρόκειτο να φέρει τον τίτλο Death. Στρεφόμενος στην εταιρεία Tundra Publishing Ltd, η σειρά επανακυκλοφόρησε το 1991, με τα τέσσερα πρώτα τεύχη της να ενώνονται σε δύο τόμους, ενώ το τρίτο και τελευταίο μέρος εκδόθηκε τον Μάιο του 1992, για να γίνει το κορυφαίο σε πωλήσεις τεύχος στην μέχρι τότε ιστορία της εταιρείας. Το 1993, η Kitchen Sink Press Inc. αγόρασε τα δικαιώματα του The Crow, εκδίδοντας το πλέον ως ένα ολοκληρωμένο graphic novel, συμπεριλαμβάνοντας αδημοσίευτα σκίτσα και οκτώ έγχρωμες εικόνες, ολοκληρώνοντας επί τέλους το The Crow.

Το The Crow έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη ταινία του 1994, καθώς και για τρία sequel που ακολούθησαν, The Crow: City of Angels (1996), The Crow: Salvation (2000), The Crow: Wicked Prayer (2005) αλλά και την τηλεοπτική σειρά The Crow: Stairway to Heaven (1998). Επιπλέον, από το 1996 έως το 2001 κυκλοφόρησε μια σειρά μυθιστορημάτων και ανθολογιών εμπνευσμένων από το σύμπαν του The Crow, με την υπογραφή πληθώρας γνωστών συγγραφέων, ένα video game ονόματι The Crow: City of Angels (1997), πέντε μουσικά άλμπουμ αλλά κι ένα παιχνίδι συλλεκτικών καρτών.

Ο James o’ Barr πρόσφατα ανακοινώθηκε ως ένας από τους επίτιμους καλεσμένους του φετινού AthensCon 2018.

 

Βιβλιογραφία & Διαδικτυακές Πηγές

O’ Barr, J. The Crow. Titan Books. 2002.

thecrow.info/granovel.htm

thecrow.wikia.com/wiki/The_Crow_Wiki

thecrowcomics.wordpress.com/category/0b-james-obarrs-original-comic-the-crow/

youtube.com/watch?v=xqIcWNHFDok