Mouse Guard του David Petersen, ένα comicbook με ποντίκια... για μεγάλους

We mice have little chance in this world, considering all the critters that eat us.

 

fall-preview-1.jpg

Το Mouse Guard (Ποντικοφρουρά) είναι μια Αμερικανική σειρά comic book του David Petersen, με το κάθε της τεύχος να κυκλοφορεί ανά δύο μήνες. Ο συγγραφέας κάνει ο ίδιος την εικονογράφηση και όπως θα δείτε, είναι ίσως το πρώτο πράγμα που μας τραβάει την προσοχή. Η σειρά αποτελείται από 7 τόμους/βιβλία αλλά και από 6 companion books όπου μπορούμε να μάθουμε νέες πληροφορίες για τον κόσμο του Mouse Guard, παλαιότερες ιστορίες και μύθους, ή να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας ζωγραφίζοντας τα ποντίκια που αγαπήσαμε.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πρώτο τόμο, Mouse Guard: Fall 1152, όπου μας γίνεται μια εισαγωγή στον κόσμο και τους πρώτους χαρακτήρες που θα ακολουθήσουμε.

«Το δάσος είναι επικίνδυνο μέρος για οποιοδήποτε ζώο, κυρίως όμως για ένα τόσο μικρό όσο ένα ποντίκι. Στο παρελθόν, ο κόσμος των ποντικιών ζούσε υπό το τυραννικό καθεστώς του Weasel Warlord (Πολέμαρχος Νυφίτσα) ώσπου μια γενναία και ευγενής ομάδα (band) ποντικών-στρατιωτών πρόβαλε αντίσταση και πολέμησε για την ελευθερία. Από τότε, το Mouse Guard έχει υπερασπιστεί αμέτρητες φορές την ευημερία του βασιλείου του. Επί γενεές, αυτός ο συνασπισμός από scouts (ιχνηλάτες), weather-watchers (μετεωρολόγους), trailblazers (σε ελεύθερη μετάφραση είναι ο ατρόμητος εξερευνητής, αυτός που χαράζει νέα μονοπάτια), και protectors (προστάτες) έχει κερδίσει τρομερή γνώση και ικανότητες ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε.

Τώρα, τρία από τα καλύτερα ποντίκια της Φρουράς έχουν αποχωρήσει για μια αποστολή. Ο στόχος είναι απλός: Πρέπει να βρουν ένα ποντίκι που αγνοείται, έναν έμπορο σιτηρών που ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό του. Αλλά όταν τον βρίσκουν, κάνουν μια τρομερή ανακάλυψη –μια που εμπεριέχει μια δόλια προδοσία, ένα κλεμμένο μυστικό, και μια δύναμη που μεγαλώνει και έχει μόνο έναν σκοπό: Να κατατροπώσει τη Φρουρά...»

winter-preview-1.jpg

Η Ποντικοφρουρά, λοιπόν, δημιουργήθηκε για να αντισταθεί στην τυραννία μιας Πολεμάρχης Νυφίτσας, αλλά τώρα πια συνεχίζει να υπάρχει ώστε να προσφέρει ασφαλή περάσματα από το ένα κρυμμένο ποντικοχωριό (ή ποντικούπολη, καθώς τα ποντίκια έχουν ανεπτυγμένη κοινωνία, όπως θα δούμε) στο άλλο. Για ένα ποντίκι, όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από αρπακτικά και κινδύνους, και στις σελίδες του Mouse Guard θα αντικρίσουμε τρομερές και αιματηρές σκηνές μάχης και καταδίωξης καθώς τα ποντίκια μας παλεύουν με επικίνδυνα φίδια αλλά και... καβούρια.

Όσο "παιδικό" κι αν ακούγεται αυτό το concept, εξαρχής θα καταλάβετε πως αυτό το comic book δεν προορίζεται για παιδικά μάτια. Έχει αιματηρές και βίαιες μάχες, με μια πλοκή γεμάτη δολιότητα και προδοσία που ένα παιδικό μυαλό δεν θα μπορέσει να καταλάβει. Τα σχέδια και η εικονογράφηση παίζουν τρομερό ρόλο στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ιστορία και προφανώς η επιλογή των ζώων είναι άκρως σημαντική. Όσο πιο μικρός είσαι, τόσο πολύ περισσότερο μετράει η γενναιότητα που δείχνεις.

Αυτό που κάνει το Mouse Guard να διαφοροποιείται από οποιαδήποτε άλλη ιστορία που έχει ζώα για χαρακτήρες είναι ότι ο Petersen δεν χρησιμοποιεί ανθρωπομορφισμό στο σχέδιό του για να μας παρουσιάσει τα ποντίκια με έναν τρόπο με τον οποίο θα μας κάνει να δεθούμε μαζί τους και, ίσως, να τα καταλάβουμε καλύτερα. Κάνει ένα βήμα πίσω και παρατηρεί τη ζωή που θα ζούσαν τα ποντίκια σε έναν πολιτισμό μέσα στον οποίο η ζωή θα ήταν δυσκολότερη απ’ ότι σε μια ανθρώπινη κοινωνία, μιας και ένα τόσο μικρό ζώο κινδυνεύει πολύ περισσότερο όσο κι αν έχει εξελιχθεί η καθημερινότητά του.

Οι πόλεις στις οποίες ζουν τα ποντίκια είναι ακμάζουσες, χτισμένες αρχιτεκτονικά, με μεταλλουργία, φαρμακοποιία, βιβλιοθήκες και χαρτογραφία. Υπάρχουν κάστρα και μπουντρούμια, πόλεις κρυμμένες ανάμεσα στα δέντρα, σπίτια και φάρμες κοντά σε θάλασσες και περάσματα κάτω από τη γη. Όσο διαβάζετε την ιστορία, τόσο περισσότερο θα δείτε τον κόσμο να μεγαλώνει και να απλώνεται σε σημεία που δεν θα περιμένατε.

blackaxe-preview-1.jpg

Το Mouse Guard μπορεί να μην κέρδισε τους πάντες με την ιστορία του (ίσως να μην του έδωσαν την προσοχή που χρειαζόταν) αλλά η εικονογράφησή του άνοιξε τον δρόμο ώστε να ζωντανέψουν τα ποντίκια και σε άλλες μορφές. Ο Luke Crane δημιούργησε ένα παιχνίδι ρόλων (role-playing game) το οποίο βασίστηκε σε ένα παλαιότερο παιχνίδι του (The Burning Wheel) αλλά εδώ χρησιμοποιεί απλοποιημένους τους κανόνες. Κέρδισε βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Παιχνιδιού Ρόλων στα Origins Awards του 2009.

Φιγούρες από PVC που αναπαριστούσαν τους τρεις πρώτους κεντρικούς μας χαρακτήρες (Lieam, Saxon, Kenzie) κυκλοφόρησαν, μαζί με λούτρινα κουκλάκια και μικρά αγαλματάκια. Φτιάχτηκαν ρεπλίκες από τα πιο γνωστά όπλα της ιστορίας, όπως το σπαθί του Lieam, η ασπίδα του Rand και κυρίως το Black Axe που παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των ποντικιών. Το Black Axe κυκλοφόρησε και σε επιχρυσωμένη έκδοση.

Υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μια ταινίας Mouse Guard και συμβόλαια έχουν υπογραφεί με την 20th Century Fox από τον Petersen που θέλει να δει τα ποντίκια να παλεύουν για τις ζωές τους και στη μεγάλη οθόνη. Παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης έχουν βρεθεί από το 2017, αλλά τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Έχουμε, λοιπόν, κάτι όμορφο να μας περιμένει στον ορίζοντα.

Έως τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το πρώτο βιβλίο του Mouse Guard και να χαθείτε στις πανέμορφες σελίδες του, ζώντας για μερικές ώρες μέσα από τα μάτια ενός ποντικού Φρουράς.

 

Πηγές:

http://www.mouseguard.net/

Η Χρύσα Αναστασίου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1992 στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα κατοικεί στην Ηγουμενίτσα, όπου και εργάζεται. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πήρε το πτυχίο της με ειδικότητα σεναρίου. Αγαπάει τη συγγραφή και την ανάγνωση ιστοριών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Περνά τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες και παίζοντας video games.