«O Γρίφος της Ρούμπυ» του Kent Davis από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

cover_ruby.jpg

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν κυριαρχούσαν οι Αλχημιστές; Αν οι Πειρατές κυκλοφορούσαν ακόμη στα λιμάνια; Έναν τέτοιο κόσμο περιγράφει στο βιβλίο του Ο Γρίφος της Ρούμπυ (A Riddle in Ruby) ο Kent Davis. Είναι ο πρώτος τόμος της τριλογίας του, ακολούθησαν τα βιβλία The Changer's Key και The Great Unravel και είναι και ο πρώτος που μεταφράστηκε και εκδόθηκε το 2017 για το ελληνικό παιδικό αναγνωστικό κοινό από τον εκδοτικό οίκο Φανταστικός Κόσμος. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες κυρίως 9-13 ετών.

Ο συγγραφέας Kent Davis είναι ηθοποιός, σχεδιαστής παιχνιδιών και καθηγητής και το βιβλίο αυτό ήταν το πρώτο του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κατάφερε να χτίσει ένα ολοκαίνουργιο φανταστικό κόσμο γεμάτο περιπέτεια, μια παράλληλη πραγματικότητα όπου μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του κόσμου μας, ταξιδεύοντας μας στο 1718, όταν στη ζωή τον ανθρώπων δεν έχει κυριαρχήσει ο ηλεκτρισμός, αλλά η Αλχημεία ή αλλιώς, “Χημευτική”, όπως την ονομάζει. Ας πάμε να δούμε λίγα περισσότερα όμως, χωρίς να σας αποκαλύψω πράγματα και καταστάσεις που δεν πρέπει.

Όπως είπαμε και πριν, βρισκόμαστε στο 1718 και η Αλχημεία έχει αλλάξει τη ροή της Ιστορίας, βρισκόμαστε στη Χημευτική εποχή. Σε αυτήν την εποχή, η Χημεία (η Αλχημεία, για την ακρίβεια) είναι η δύναμη, η ενέργεια που θέτει σε κίνηση όλη την Ευρώπη και τον νέο κόσμο. Όποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει και εξουσιάζει και τον κόσμο (όπως πάντα), έτσι κι εκεί η Χημευτική έχει εισχωρήσει και ελέγχει όλους τους τομείς της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής. Όμως σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο, οι πειρατές συνεχίζουν να υπάρχουν! Υπάρχουν, βέβαια, οι αληθινοί φοβεροί και τρομεροί πειρατές, αλλά υπάρχουν και οι άλλοι, οι όχι και τόσο αληθινοί αυτοί που έχουν συμφωνίες με τα λιμάνια και τις αρχές και μεταφέρουν εμπορεύματα (όχι πάντα νόμιμα) και επιβάτες, αλλά με πειρατικό στυλ, έτσι για να υπάρχει ατμόσφαιρα στο ταξίδι. Κόρη ενός τέτοιου ψεύτικου πειρατή είναι η ηρωίδα του βιβλίου μας λοιπόν, η Ρούμπυ Διδάσκω. Η Ρούμπυ είναι μια μαθητευόμενη κλέφτρα, άριστη διαρρήκτρια, και λαθρεμπόρισσα∙ με λίγα λόγια, μία πρώτης τάξης μικρή απατεώνισσα που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που ανακατεύει συνεχώς τη μαγεία με την επιστήμη.

Τα πράγματα στραβώνουν όταν προσπαθώντας να ληστέψει έναν νεαρό λόρδο, τον Αθήν, βρίσκεται αυτή κάτω από το ξίφος του και αναγκάζεται να το σκάσει προφανώς χωρίς κλοπιμαία, αλλά και έχοντας αποκαλύψει το πρόσωπό της. Και γίνονται ακόμα χειρότερα όταν ο Λόρδος Αθήν επιβιβάζεται στο πλοίο του πατέρα της, όπου ταξιδεύει κι αυτή, κουβαλώντας μια μυστική αποστολή! Μια περίεργη επίθεση, όμως, από το Βασιλικό Ναυτικό αναγκάζει τη Ρούμπυ, τον Λόρδο Αθήν και τον βοηθό του να κρυφτούν στα αμπάρια του πλοίου. Όλοι πιάνονται αιχμάλωτοι μαζί με τον ψευτο-πειρατή καπετάνιο, πατέρα της Ρούμπυ. Όταν επιτέλους βγαίνουν από την κρυψώνα τους, το πλοίο έχει εγκαταλειφθεί και οι τρεις τους συνεχίζουν μόνοι το ταξίδι για τους Φιλάδελφους στην Αμερική. Εκεί αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια, η Ρούμπυ θα κάνει συγκλονιστικές ανακαλύψεις για τον πατέρα της -που δεν είναι αυτό που ισχυριζόταν- για τον Λόρδο Αθήν, αλλά και για ένα σωρό μυστικές εταιρίες που την καταδιώκουν.

Τα ερωτήματα πολλά! Γιατί επιτέθηκαν στο καράβι του πατέρα της; Γιατί την καταδιώκουν; Σε μία Αμερική όπου διεξάγονται συνεχώς υπόγειες διαμάχες ανάμεσα σε δυνάμεις εξουσίας και παράνομες αλχημιστικές πρακτικές, όπου κίνδυνοι από αιμοδιψή μηχανικά σκυλιά και μεγάλους μάγους αλχημιστές παραμονεύουν παντού, η Ρούμπυ πρέπει να επιστρατεύσει όλη την εξυπνάδα και την πονηριά της, το ένστικτο και τη δύναμή της για να επιβιώσει και να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει γύρω της. Ένας πόλεμος έρχεται και πρέπει να γνωρίζει με ποιανού το μέρος θα σταθεί!

Σε αυτό το πρώτο του βιβλίο, αλλά και πρώτο βιβλίο της τριλογίας, ο Kent Davis έχει χτίσει μια πολύ περιπετειώδη ιστορία, με πολλά λογοπαίγνια και παρατσούκλια που ίσως σας δυσκολέψουν λίγο και που λόγω του γρήγορου ρυθμού της δεν αφήνει περιθώρια να μας δώσει ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του διαφορετικού μαγικο-επιστημονικού κόσμου, αυτού του εν δυνάμει παράλληλου σύμπαντος. Ο αναγνώστης σταδιακά ανιχνεύει τη δομή του περιβάλλοντος μέσα από τη δράση των ηρώων. Παρά όμως την έλλειψη περιγραφών του κόσμου που θα μας μετέφεραν πιο εύκολα εκεί, οι εκπλήξεις είναι πολλές και συνεχόμενες, μαζί με τις ανατροπές, η μία περιπέτεια έρχεται μετά την άλλη κρατώντας τον αναγνώστη συνεχώς σε αγωνία για το τι θα ακολουθήσει. Κάτι που ενισχύεται και από το ότι είναι η εισαγωγή της τριλογίας, οι ήρωες αποκαλύπτονται, αλλά όχι τα κίνητρα τους, κάνοντάς μας να αναμένουμε τα επόμενα βιβλία της σειράς!

Το πρώτο βιβλίο κυκλοφορεί για τους μικρούς αναγνώστες από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος σε μετάφραση Ελένης Μιχαλοπούλου.

Καλή Ανάγνωση!