Philip Pullman: Αναζητώντας το νόημα της ζωής μέσα στις ιστορίες

Art by Emma kennaway

Art by Emma kennaway

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο νεαρός Philip Pullman που δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα. Πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που πηγαίνουν σε τέτοια μέρη, δεν τα πήγε και τόσο καλά. Όταν έφυγε από εκεί άρχισε να διδάσκει, μα δεν μπορούσε να σταματήσει να γράφει ιστορίες. Πολλές από αυτές ήταν καλές και κάποιες εκδόθηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να τον κάνουν διάσημο, παρά το ότι ήταν πραγματικά καλές.

Μια μέρα άρχισε να γράφει μια πολύ μεγάλη ιστορία και της έδωσε τον τίτλο His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου, 1995). Η ιστορία μιλούσε για ένα κορίτσι, τη Lyra Belaqua, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν και αποτελείται από τα μυθιστορήματα Northern Lights (Το Αστέρι του Βορρά, 1995), The Subtle Knife (Ο άρχοντας των δύο κόσμων, 1997) και The Amber Spyglass (Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο, 2000). Σε πολλούς άρεσε η ιστορία αυτή, με κάποιες εξαιρέσεις εκείνων που αντιτίθονταν στον τρόπο που ο Philip αναπαριστούσε τη θρησκεία. Η ιστορία όμως αυτή έμελλε να τον κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Μάλιστα, έλαβε πολλά μεγάλα βραβεία, όπως το Carnegie Medal in Literature το 1996 και το Whitbread Book Award το 2001, και μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Αναγνώστες και κριτικοί τον χαρακτηρίζουν ως έναν επάξιο διάδοχο του J.R.R. Tolkien (Lord of the Rings) καθώς και του C.S. Lewis (The Cronicles of Narnia). Τελικά, το αγόρι εκείνο που γεννήθηκε το 1946 στο Norwich της Αγγλίας και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) ως γιος ενός πιλότου της βασιλικής αεροπορίας, κατάφερε να γίνει γνωστό και να ζήσει από τα έργα του. Μάλιστα, θεωρείται σήμερα ένας εκ των σημαντικότερων, σύγχρονων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας της Αγγλίας. Μάγευε από μικρός τον νεαρότερο αδερφό του με τις ιστορίες του και τελικά κατέληξε να μαγέψει με αυτές και ένα σωρό άλλα, μικρά και μεγάλα παιδιά.

Πέρα από το να γράφει ιστορίες όμως τρέφει και ένα ασίγαστο πάθος για την εκπαίδευση και πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη δημιουργική έκφραση και την όξυνση του ανθρώπινου πνεύματος μέσω της λογοτεχνίας. Εξέδωσε σχεδόν είκοσι βιβλία, κυρίως από εκείνα που διαβάζουν παιδιά, αλλά το κοινό του δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή γκάμα.

Το πρώτο του δημοσιευθέν έργο ήταν το The Haunted Storm (1972) που βραβεύθηκε το 1972 με το New English Library’s Young Writer’s Award. Για το συγκεκριμένο έργο, όμως, ο συγγραφέας αρνείται να μιλήσει. Ακολούθησε το Galatea (1978), ένα μυθιστόρημα φαντασίας για ενηλίκους και το πρώτο του παιδικό βιβλίο ήταν το Count Karlstein (1982,επανεκδόθηκε το 2002) που ο Philip εμπνεύστηκε από ένα σχολικό θεατρικό που είχε γράψει λίγο νωρίτερα. Ακολούθησε το The Ruby in the Smoke (1985), ένα από τα πρώτα τέσσερα που μιλούν για τη νεαρή Sally Lockhart, την ηρωίδα του που ζει τις περιπέτειές της στη Βικτωριανή εποχή. Επίσης, έγραψε μια σειρά διηγημάτων που μπορούν να χαρακτηριστούν παραμύθια: The Firework-Maker's Daughter (1995), Clockwork or All Wound Up (1996) και I Was a Rat! (1999) και επιμελήθηκε μια έκδοση από επιλεγμένα παραμύθια των αδελφών Grimm (Fairy Tales from the Brothers Grimm: A New English Version, 2012), βάζοντας τη δική του πινελιά και καθιστώντας τα ακόμα πιο ελκυστικά για τους αναγνώστες.

Άλλα έργα του είναι το How to be Cool (1987), The Broken Bridge (1990), The White Mercedes (1992) που μεταφέρθηκε αργότερα στον κινηματογράφο με τον τίτλο The Butterfly Tattoo, The Scarecrow and the Servant (2004) καθώς και το The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ (2010). Το 2017 δημοσιεύθηκε το graphic novel The Adventures of John Blake: Mystery of the Ghostship με εικονογράφηση από τον Fred Fordham.

119322.jpg

Πέρα από το συγγραφικό του έργο, δίνει συχνά ομιλίες για διάφορα θέματα που τον απασχολούν και συχνά ταράζει τα νερά, καθώς οι θέσεις του κάθε άλλο παρά συμβατικές είναι. Έχει τιμηθεί πολλές φορές με λογοτεχνικά βραβεία. Το Northern Lights ή αλλιώς The Golden Compass από την Τριλογία του Κόσμου έλαβε το Carnegie Medal το 1996, μετάλλιο που απονέμεται σε εξαιρετικά βιβλία που απευθύνονται σε παιδικό και νεαρό κοινό, και δέκα χρόνια αργότερα έλαβε το Carnegie of Carnegies, για το οποίο επιλέχθηκε από τους αναγνώστες ανάμεσα σε όλα τα βιβλία που είχαν λάβει το Carnegie Medal στα 70 χρόνια απονομής του βραβείου. Το 2001 το Amber Spyglass ήταν το πρώτο παιδικό βιβλίο που έλαβε το Whitbread Award της Αγγλίας (γνωστό σήμερα ως Costa Award).

Το 2005 ο Philip έλαβε μαζί με τον Ιάπωνα εικονογράφο, Ryōji Arai, το βραβείο Astrid Lindgren, που αποτελεί μία διεθνούς βεληνεκούς τιμή για έναν συγγραφέα και απονέμεται από τη σουηδική κυβέρνηση σε συγγραφείς, εικονογράφους και άλλους φορείς που φροντίζουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Στην παρουσίαση που του έγινε κατά την απονομή του βραβείου, χαρακτηρίστηκε ως ο συγγραφέας που δίνει νέα πνοή στο φανταστικό, εισάγοντας ποικιλία εναλλακτικών κόσμων και επιτρέποντας στο καλό και το κακό να είναι διφορούμενα και όλα αυτά με αφήγηση και ψυχολογική αντίληψη υψηλότατου επιπέδου.

Η τελευταία τριλογία του που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί είναι το The Book of Dust. Αποτελεί συνοδευτικό για την Τριλογία του Κόσμου και η πλοκή του επικεντρώνεται στη μάχη για ελεύθερη έκφραση και σκέψη ενάντια σε μια θεοκρατική, απολυταρχική οργάνωση. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η τριλογία πραγματεύεται τη συνειδητότητα και όλα εκείνα τα φιλοσοφικά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων, για το ποιοι είμαστε και αν αποτελούμε ύλη, πνεύμα ή και τα δυο. Το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας, La Belle Sauvage, εκδόθηκε το 2017 και τοποθετείται χρονικά δώδεκα χρόνια πριν το Northern Lights. Επικεντρώνεται στην προστασία του τότε βρέφους, Lyra Belacqua, που είναι και η πρωταγωνίστρια της Τριλογίας του Κόσμου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βιβλίο είναι η δεύτερη καλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη του ανθρώπου μετά τον τροχό. Το βιβλίο συμβολίζει όλη την πνευματική ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ενάντια στην ανοησία. Ο Philip Pullman φροντίζει ως εκ τούτου να στέκεται ενάντια σε κάθε κίνηση που προσπαθεί να κάνει τα βιβλία λιγότερο προσβάσιμα στους ανθρώπους.

Μεταφορές στον κινηματογράφο

The Golden Compass (Το Αστέρι του Βορρά)

Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη δει την ταινία που κυκλοφόρησε το 2007 και αφορά τη νεαρή Lyra Belacqua και το ταξίδι της στον Βορρά για να σώσει τον καλύτερό της φίλο καθώς και άλλα παιδιά, θύματα απαγωγής με σκοπό να γίνουν αντικείμενα πειραματισμού από μια μυστηριώδη οργάνωση. Πρωταγωνιστές εδώ οι Nicole Kidman, ο Daniel Craig και η Dakota Blue Richards, σε σκηνοθεσία και σενάριο από τον Chris Weitz.

The Butterfly Tattoo

Πρόκειται για μια low budget ταινία που γυρίστηκε από μερικούς Δανούς θιασώτες του Pullman και κυκλοφόρησε το 2008. Εδώ ο Chris Marshall συναντά το κορίτσι που έμελλε να σκοτώσει μια ζεστή νύχτα του Ιούνη, κατά τη διάρκεια ενός κολλεγιακού χορού στην Οξφόρδη. Όλα ξεκινούν σαν ένα καλοκαιρινό ρομάντζο, καταλήγουν όμως σε μια ιστορία επικίνδυνη και σκοτεινή και το βιβλίο του Philip Pullman αποκτά καινούρια υπόσταση για τους αναγνώστες του βιβλίου. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Phil Hawkins, σεναριογράφος ο Stephen Potts και πρωταγωνιστές οι Duncan Stuart, Jessica Blake και Aidan Magrath.

Τηλεόραση

Ruby in the Smoke

Η Sally Lockhart αποκτά την τηλεοπτική της υπόσταση στο πρόσωπο της Billie Piper και ερευνά μαζί με τους φίλους της την εξαφάνιση ενός ατμόπλοιου, έναν μάγο που απειλείται από κακοποιούς και ένα μέντιουμ με σκοτεινά οράματα. Τον ερασιτέχνη ντετέκτιβ φίλο της Sally, Jim Taylor, ενσαρκώνει ο Matt Smith και οι δυο τους καταφέρνουν να λύσουν το μυστήριο του ρουμπινιού της Agrapur.

Ραδιόφωνο

His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου)

To BBC μετέτρεψε το 2003 την Τριλογία του Κόσμου σε ραδιοφωνική σειρά με πρωταγωνιστή τον Terence Stamp ως Lord Asriel και τη Lulu Popplewell ως Lyra Belacqua. Η συγκεκριμένη σειρά κυκλοφόρησε έπειτα σε CD ή κασέτα με συνολικά τρία επεισόδια διάρκειας δυόμιση ωρών.

 

Πηγές

http://www.philip-pullman.com/

https://www.britannica.com/biography/Philip-Pullman

https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Pull

 

 

Συγγραφέας. Blogger. Podcaster. Η Φιλιώ (Φύλλις) Γαβριηλίδου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Ζει για να γράφει, είτε αυτό αφορά το blog της είτε το επόμενο βιβλίο της. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και το κομμάτι εκείνο της φιλολόγου δε λέει να την αφήσει σε ησυχία· αποτυπώνεται στην αγάπη της για τα βιβλία και τη διαρκή αναζήτηση. Έχει αστείρευτη δίψα για γνώση και τόσο τα ενδιαφέροντά της όσο και οι ενασχολήσεις της περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργικότητα και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει πως η δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία και πως ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσα από το εσωτερικό μας παιδί.

Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Ονειρόκοσμος: Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης ενώ θα τη βρείτε να αρθρογραφεί καθημερινά στο blog της "Φάε τη σοκολάτα σου" ή να συζητά στην εκπομπή της Phyllisophies με του καλεσμένους της για ιδέες και ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν.

Website: www.phyllisgabriel.com