Solomon Kane, ο αμφιλεγόμενος ήρωας του Robert E. Howard

05a58a2498b66a47e57183e43cd0e459.jpg

Αγαθός ή αμαρτωλός; Πολεμιστής ή ηγέτης; Δειλός ή ατρόμητος;

Πώς μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει κανείς τον ήρωα του Robert. E Howard με την αδυσώπητη μοίρα, εκείνη τη βασανισμένη ψυχή που αντιμετώπισε θεούς και δαίμονες για να απαρνηθεί το πεπρωμένο του;

Ο μύθος του Solomon Kane συστήθηκε για πρώτη φορά το 1928, με το πρώτο μέρος της θρυλικής του ιστορίας να δημοσιεύεται στο περιοδικό Weird Tales, δια χειρός Robert E. Howard και με τον τίτλο Red Shadows.

Πρόκειται για την πρώτη περιπέτεια του ατρόμητου ήρωα Solomon Kane, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Αφρική προκειμένου να συμμαχήσει με τον σαμάνο N’Longa και να εκδικηθεί τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας από μια διαβόητη συμμορία της Γαλλιάς που σχετίζεται με τον τρομερό Le Loup.

Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε από το ίδιο περιοδικό η συνέχεια των περιπετειών του Solomon Kane με τίτλο Skull in the Stars. Ο Solomon Kane σε αυτή την ιστορία θα βρεθεί στην Αγγλία, όπου θα κληθεί να ανακαλύψει το μυστήριο της χέρσας και άγονης γης, η οποία θεωρείται στοιχειωμένη από άγνωστες δυνάμεις με τους περισσότερους ταξιδιώτες να πεθαίνουν στον δρόμο. Ο Solomon Kane θα επιλέξει τον συγκεκριμένο δρόμο, προκειμένου να ερευνήσει το μυστήριο.
Στο Rattle of Bones, ο Solomon θα συναντήσει έναν ταξιδιώτη, ο οποίος θα του θυμίσει αρκετά τον εαυτό του, θα ταξιδέψουν μαζί και θα διανυχτερεύσουν στη Γερμανία, στο Cleft Skull Tavern. Ενώ στο The Moon of Skulls, το οποίο κυκλοφόρησε το 1930, ο Solomon Kane θα επιστρέψει στην Αφρική, αναζητώντας τα χνάρια της απηχθείσας Marylin Taferal. Εκεί, στην απόκρυφη πόλη Negari, θα αντιμετωπίσει τη βασίλισσα-βαμπιρ Nakari. Στο Hills of the Dead του 1930, ο Solomon θα παραμείνει στην αφρικανική ήπειρο και θα ξανανταμώσει με τον N’Longa, ο οποίος και θα τον ανταμείψει με ένα μαγικό ραβδί που θα τον προστατεύει από τους θανάσιμους κινδύνους. Ο Solomon θα ταχθεί τότε υπέρ της εξόντωσης μια μυστικής κοινότητας βρικολάκων που κρύβονται στη ζούγκλα. Στην επόμενή του περιπέτεια, που τιτλοφορείται ως The Footfalls Within, ο Solomon θα θελήσει να σώσει ένα δύστυχο κορίτσι από Άραβες δουλεμπόρους, όμως θα καταλήξει να αιχμαλωτιστεί από εκείνους. Ενώ στο Wings in the Night, ο ήρωας θα προπαθήσει να λύσει το μυστήριο ενός πλάσματος που κατάφερε να αφανίσει ένα ολόκληρο αφρικάνικο χωριό.

Art by Greg Staples

Art by Greg Staples

Το Blades of the Brotherhood δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ως απόσπασμα στο Red Shadows και εμπεριείχε περισσότερο στοιχεία ιστορικού διηγήματος, γεγονός που ανάγκασε τον Robert Howard να μην το προωθήσει εξ ολοκλήρου ως ξεχωριστή ιστορία των περιπετειών του Solomon Kane στο Weird Tales. Βέβαια, το 1932 ο Howard επαναδιατύπωσε την ιστορία δίνοντας μια μεταφυσική χροιά και με τον Malachi Grim να αντικαθιστά τον Solomon Kane στον κεντρικό χαρακτήρα. Τέλος, ο Solomon Kane εμφανίστηκε ως χαρακτήρας σε αρκετές παράλληλες ιστορίες τόσο του Howard όσο και άλλων συγγραφέων που γοητεύτηκαν από τον γενναίο και ετοιμοπόλεμο χαρακτήρα του.

 

Φυσικά, ο Solomon Kane μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο το 2010 σε αγγλό-τσέχικη παραγωγή και με τους  James Purefoy,  Max von Sydow, Pete Postlethwaite, Rachel Hurd-Wood, Philip Winchester, Jason Flemyng στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται τον 16ο αιώνα, με τον Solomon Kane να μάχεται τις δυνάμεις του Κακού στην Αφρική. Σύντομα ο Solomon θα αντιμετωπίσει τους δαίμονες της κόλασης, οι οποίοι θα θελήσουν να κλέψουν την ψυχή του. Εκείνος θα επιστρέψει στην Αγγλία και θα ακολουθήσει μια πιο ενάρετη ζωή προκειμένου να σωθεί, θα γίνει μοναχός, αλλά σύντομα θα αλλάξει πορεία προκειμένου να σώσει αθώους ανθρώπους που θα βρεθούν στον δρόμο του.

Οι πειρασμοί της βίας θα είναι πάρα πολλοί και κάποια στιγμή ο Solomon θα υποκύψει και θα ταχθεί στο πλευρό των αθώων αφανίζοντας θνητούς και δαίμονες. Θα ανακαλύψει τρομακτικά μυστικά για την οικογένειά του ενώ θα θέσει ως σκοπό της ζώης του τη σωτηρία της Meredith, μιας αθώας παιδούλας που θα απηχθή και θα αιχμαλωτιστεί από τους συνεργούς του απόλυτου κακού.

Γενικά, σαν ταινία απέσπασε καλές κριτικές ενώ αποτελεί μια ωραία επιλογή για τις ημέρες του Halloween συνδυάζοντας τη μεσαιωνική, σκοτεινή ατμόσφαιρα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Robert Howard.

 

Ο Solomon Kane υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και στον κόσμο των comics με τις περιπέτειες του να κυκλοφορούν από τη Marvel ανάμεσα στο 1970 και 1980. Μάλιστα το 2006, η Dark Horse Comics ανακοίνωσε την κυκλοφορία τριών βιβλίων με τις γνωστότερες περιπέτειες του ήρωα.

Ο χαρακτήρας του Solomon Kane έχει χαρακτηριστεί από τους περισσότερους συγγραφείς τρόμου και φαντασίας όπως ο Stephen King και ο επιστήθιος φίλος του Robert Howard, H.P. Lovecraft, ως το βασικότερο πρότυπο του ήρωα της περιπέτειας της μεσαιωνικής φαντασίας. Ως πουριτανός, ο Solomon Kane τάσσεται υπερ των αθώων, ταξιδεύει σε άγνωστους, μακρινούς τόπους ενώ πολεμά με μαχητικότητα και σκληρότητα τρομακτικά πλάσματα που ξεπηδούν από τους χειρότερους εφιάλτες.Πηγές

https://www.penguinrandomhouse.com/books/83472/the-savage-tales-of-solomon-kane-by-robert-e-howard/9780345461506/

https://www.tor.com/2008/12/11/solomonkanetorturedsoul/

https://www.allmovie.com/movie/solomon-kane-v429014/review

https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_Kane_(film)

http://howardworks.com/bladesofthebrotherhood-rehfoundation.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_KaneH Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.