Tam Lin: ένας θρύλος του Halloween από τη Σκωτία

The Nightwood, by Canadian author and illustrator, Robin Muller

The Nightwood, by Canadian author and illustrator, Robin Muller

Πλησιάζει το Halloween και θα σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία ελάχιστα τρομαχτική, μα σίγουρα μαγική. Μια περιπέτεια χωρίς φαντάσματα, βρικόλακες, μάγισσες και σκελετούς, αλλά με ξωτικά και όμορφους θνητούς. Ένα παραμύθι από τις χώρες που γεννήθηκε η γιορτή του Halloween πολύ πριν ταξιδέψει στην Αμερική και γίνει ορόσημο του φθινοπώρου, μια ιστορία από την αγαπημένη πατρίδα των ξωτικών και των νεραϊδών.

Θα σας πω για τον Tam Lin (στο κείμενο: Ταμ Λιν), τον άντρα που έμελλε να γίνει θρύλος της Σκωτίας και του Halloween. Ο Ταμ Λιν, γνωστός και ως Τάμλιν, Τόμλιν, Τάμαλην ή Τάμας Λιν, έζησε κάπου στις αρχές του 1500μ.Χ. στο Carter Hall και αποτέλεσε έμπνευση για πολλά τραγούδια και μπαλάντες.

Η πιο γνωστή του ιστορία, είναι αυτή με την Τζάνετ και τη Βασίλισσα των Ξωτικών:

Ο Ταμ Λιν ήταν ένας όμορφος νεαρός που κάποτε πήγε να κυνηγήσει, μα χάθηκε στο δάσος. Εκεί συνάντησε τη Βασίλισσα των Ξωτικών και τους ακόλουθούς της, αγνοώντας την άσχημη μοίρα που τον περίμενε. Η Βασίλισσα τον ερωτεύτηκε και τον πήρε μαζί της στη Νεραϊδοχώρα, όπου τον έκανε ιππότη της αυλής της. Κι ενώ στην αρχή ο Ταμ Λιν ένιωθε ευτυχισμένος κοντά στην Ξωτικοβασίλισσα, στη συνέχεια κατάλαβε πως ήταν αιχμάλωτος και πως προοριζόταν να γίνει θυσία, τη Νύχτα των Νεκρών. Γιατί τα Ξωτικά, κάθε που περνούσαν εφτά χρόνια, τη νύχτα του Halloween θυσίαζαν έναν θνητό ως προσφορά στους θεούς τους.

Μια μέρα, καθώς ο Ταμ Λιν τριγυρνούσε μόνος στο δάσος όπου είχε χαθεί, βρήκε μια νεαρή κοπέλα να κόβει ένα ρόδο. Αυτή ήταν η Τζάνετ, η κόρη του Άρχοντα του Carter Hall, στο πρόσωπο της οποίας ο Ταμ Λιν βρήκε την αληθινή αγάπη. Τα μάγια όμως της Ξωτικοβασίλισσας δεν τον άφηναν να φύγει κι έτσι κάθισε για λίγο με την Τζάνετ και της εμπιστεύτηκε την ιστορία του. Της είπε για τη μέρα που χάθηκε, τα Ξωτικά και τη βασίλισσά τους, καθώς για το τρομερό τέλος που τον περίμενε την ερχόμενη νύχτα του Halloween.

Η θαρραλέα Τζάνετ τότε προσφέρθηκε να σώσει τον Ταμ Λιν και την ψυχή του. Πώς όμως θα μπορούσε να πολεμήσει την παντοδύναμη Βασίλισσα των Ξωτικών; Ο Ταμ Λιν της είπε το μυστικό: το βράδυ της παραμονής του Halloween, η Βασίλισσα και τα Ξωτικά θα περνούσαν έφιπποι μέσα από το δάσος. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Τζάνετ ήταν να ρίξει τον Ταμ Λιν από το άλογό του και να φύγει μαζί του, όμως αυτό δεν θα ήταν καθόλου εύκολο, αφού θα έπρεπε να ξεφύγει από τα ξόρκια της Βασίλισσας. Αν όμως τα κατάφερνε, τότε ο Ταμ Λιν θα σωζόταν και θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του μαζί με την αγαπημένη του Τζάνετ.

Έτσι κι έγινε. Σαν ήρθε η παραμονή του Halloween, η Τζάνετ έφυγε από το Carter Hall τη νύχτα και κρύφτηκε στο δάσος, παραμονεύοντας για την πομπή των Ξωτικών. Κάποια στιγμή είδε τα δέντρα  να φωτίζονται από ένα υπέροχο ασημένιο φως και τότε είδε τα Ξωτικά να έρχονται καβάλα στα ψηλά άλογά τους. Μπροστά ίππευε η Βασίλισσα και πίσω της ακολουθούσαν οι ιππότες της, φορώντας τις θαυμαστές τους πανοπλίες. Πίσω ερχόταν ο ξωτικολαός και οι νεράιδες, ψέλνοντας και τραγουδώντας.

Art by Stephanie Pui-Mun Law

Art by Stephanie Pui-Mun Law

Βλέποντας όλο αυτό το πλήθος η Τζάνετ αναρωτήθηκε ποιος από όλους ήταν ο Ταμ Λιν. Λίγο αργότερα κατάφερε να τον διακρίνει, γιατί ήταν ο μόνος από τους ιππότες που είχε αφήσει τα μαλλιά του ελεύθερα και φορούσε ένα μόνο γάντι. Επίσης, ίππευε λευκό άλογο, επειδή πριν έρθει στη Νεραϊδοχώρα ήταν θνητός και η Βασίλισσα του έκανε τη χάρη να πάρει το λευκό και να ιππεύει προς τη μεριά της πόλης.

Έτρεξε τότε καταπάνω του η Τζάνετ και τον τράβηξε από το άλογο. Μα μόλις ο Ταμ Λιν έπεσε στη γη, η Βασίλισσα τον μεταμόρφωσε σε μαύρη οχιά. Η Τζάνετ δεν φοβήθηκε το φίδι, γιατί ήξερε πως ήταν ο καλός της, κι έτσι το πήρε και άρχισε να τρέχει κυνηγημένη από τα Ξωτικά. Η Βασίλισσα τότε μετέτρεψε τον Ταμ Λιν σε λιοντάρι και ύστερα σε αρκούδα, μα ούτε και πάλι τον εγκατέλειψε η Τζάνετ.

«Να γίνει σίδερο καυτό», φώναξε η Βασίλισσα και αμέσως ο Ταμ Λιν από θηρίο έγινε κομμάτι σίδερου που έκαιγε. Και πάλι η γενναία Τζάνετ, παρά το τρομερό κάψιμο από το καυτό μέταλλο, κράτησε τον Ταμ Λιν στα χέρια της και συνέχισε να τρέχει.

Το τελευταίο που δοκίμασε η Βασίλισσα ήταν να μετατρέψει τον Ταμ Λιν σε λιωμένο μολύβι. Η Τζάνετ τότε, μην αντέχοντας να τον κρατήσει στις χούφτες της, έριξε τον καλό της μέσα στη λίμνη. Τότε τα μάγια λύθηκαν και μέσα από το νερό αναδύθηκε ο Ταμ Λιν με την πραγματική του μορφή.

Έσπευσε η Τζάνετ να τον σκεπάσει με τον πράσινο μανδύα της, μα τότε τους κύκλωσαν τα Ξωτικά. Κι όμως η Βασίλισσα, συγκινημένη από την προσπάθεια της νεαρής κοπέλας και από τις δοκιμασίες που τράβηξε για να σώσει τον καλό της, τους χάρισε τη ζωή και τους άφησε να φύγουν.

«Πήγαινε», είπε στην Τζάνετ. «Βλέπω ότι τον αγαπάς αληθινά, για αυτό και δεν θα σε κυνηγήσω άλλο. Να τον αγαπάς παντοτινά. Όσο για εσένα, Ταμ Λιν», είπε στον νεαρό, «αν ήξερα τι θα συνέβαινε απόψε, θα σου είχα βγάλει τα μάτια και στη θέση τους θα έβαζα πέτρες. Θα σε είχα αφήσει στην Αυλή και δεν θα σε έπαιρνα μαζί μου. Αλλά δεν ήξερα τι θα συμβεί απόψε. Έχε γεια, αγαπημένε μου ιππότη», είπε και έφυγε για τη Νεραϊδοχώρα, μαζί με τα Ξωτικά της.

Και εκείνη τη νύχτα του Halloween ο Ταμ Λιν και η Τζάνετ επέστρεψαν στο Carter Hall της Σκωτίας, όπου παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένοι. Η ιστορία τους τραγουδιέται μέχρι τις μέρες μας.

Cover art The Nightwood, by Canadian author and illustrator, Robin Muller