The Black Cauldron - Το Μαύρο Καζάνι: Μια άγνωστη ταινία-διαμάντι

MV5BYjU4MDNmMTYtYzUyNS00ZmRmLWFiYTMtNzdiYjE0NTdlZDI0XkEyXkFqcGdeQXVyNzY1NDgwNjQ@._V1_.jpg

Παραμυθένιες και μαγικές, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων προσφέρουν απλόχερα τη χαρά, την αγάπη και τη μαγεία σε μικρούς και μεγάλους. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων βρίθουν διδαγμάτων και αρετών για τους μικρότερους ενώ για τους μεγαλύτερους δημιουργούν νοσταλγία και ονειροπόληση για την παιδική αθωότητα και ανεμελιά.

Μέσα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων γνωρίσαμε ή ανακαλύψαμε μοναδικούς μύθους και θρύλους που αποτυπώθηκαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ενώ παρακολουθήσαμε παραμύθια που είχαμε διαβάσει ή ακούσει από τους γονείς μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Μια άγνωστη ταινία-διαμάντι που οι περισσότεροι αγνοούν ή έχουν ξεχάσει είναι η ταινία The Black Cauldron (Το Μαύρο Καζάνι), που κυκλοφόρησε το 1985 από τη Disney. Η ταινία πραγματεύεται τις επικές περιπέτειες του χοιροβοσκού Taran, ο οποίος από ταπεινός βοσκός εξελίσσεται σε έναν δυνατό ήρωα προκειμένου να σώσει τη γη της Prydain από τον σατανικό Κερασφόρο βασιλιά (Horned King.)

Η ταινία έχει βασιστεί στα δύο πρώτα βιβλία της λογοτεχνικής σειράς επικής φαντασίας The Chronicles of Prydain του Αμερικανού συγγραφέα Lloyd Alexander (1924 –2007), ο οποίος κατάφερε να πλάσει μια συναρπαστική εποποιία, η οποία μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, ο μαγικός κόσμος της Prydain, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως εφάμιλλος με τον κόσμο της Μέσης Γης του αξεπέραστου J. R. R. Tolkien. Η επική σειρά του Αμερικανού συγγραφέα απαριθμεί πέντε κύρια βιβλία (The Book of Three, The Black Cauldron, The Castle of Llyr, Taran Wanderer, The High King) ενώ το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς περιέχει μικρές, συμπληρωματικές ιστορίες για τους θρυλικούς ήρωες που παρουσιάζονται στην κύρια ιστορία.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε κυρίως από την ουαλική μυθολογία και από τους μεσαιωνικούς ουαλικούς θρύλους, οι οποίοι αναφέρονται στα κέλτικα, προ-χριστιανικά χειρόγραφα (Trioedd Ynys Prydein-Welsh Triads και Mabinogion) από όπου και άντλησε γεγονότα και πρόσωπα, έτσι ώστε να τα διανθίσει με τη φαντασία του στο αριστούργημά του.

Η ταινία The Black Cauldron θεωρείται ως η πρώτη κινηματογραφική προσέγγιση του λογοτεχνικού έπους της Prydain και προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1985 ως η 25η ταινία που έφερε την κινηματογραφική υπογραφή της Disney. Θεωρήθηκε ως η πιο πολυδάπανη ταινία της εποχής της, ενώ οι εισπράξεις της χαρακτηρίστηκαν ως απογοητευτικές καθώς η Disney κινδύνευσε να χρεοκοπήσει, εισπράττοντας παράλληλα αρνητικές κριτικές. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα αποτελεί τη μοναδική κινηματογραφική αποτύπωση του παραμυθένιου λογοτεχνικού σύμπαντος του Lloyd Alexander, και αποτελεί ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό θέαμα για όλη την οικογένεια.

Βρισκόμαστε στην αρχαία γη της Prydain, η οποία σύμφωνα με το θρύλο κάποτε υπέφερε από έναν σατανικό βασιλιά, ο οποίος ενέπνεε τον τρόμο σε θνητούς και αθάνατους. Το τέλος του άκαρδου βασιλιά έφτασε και ρίχτηκε ζωντανός μέσα σε ένα καζάνι με καυτό, λιωμένο σίδερο. Ο θάνατος του ήταν βέβαιος, το σατανικό του όμως πνεύμα κατάφερε να επιζήσει και να μετουσιωθεί στο αυτό καθεαυτό καζάνι, το οποίο και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Οι αιώνες κυλούσαν και το καζάνι παρέμενε αθέατο και κρυμμένο, ενώ η απόκτησή του αποτελούσε τον ευσεβή πόθο κάθε σατανικού πολεμιστή ή βασιλιά επειδή σύμφωνα με τις δοξασίες, οποίος το αποκτούσε μπορούσε να αναστήσει έναν καταραμένο αλλά ανίκητο στρατό, και να κατακτήσει την Prydain και όλα τα μαγικά της βασίλεια μια για πάντα.

Φτάνοντας στο παρόν, πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Taran, ένας νεαρός βοηθός χοιροτρόφου, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ήρωας και να πολεμήσει τον Κερασφόρο βασιλιά που καταδυναστεύει το βασίλειο. Με τις συμβουλές του προστάτη του, του ηλικιωμένου χοιροβοσκού Caer Dallben, ο Taran φροντίζει ένα ξεχωριστό γουρουνάκι με μαγικές δυνάμεις, την Hen Wen. Ένα πρωινό, το ξεχωριστό γουρουνάκι εκδηλώνει τις μαγικές του δυνάμεις και φανερώνει μέσω του νερού, το όραμα του Κερασφόρου βασιλιά, ο οποίος αποζητά το μαύρο καζάνι για να αποκτήσει δύναμη και εξουσία.  Πέρα από το μαύρο καζάνι, ο Κερασφόρος βασιλιάς, αναζητά και την μικρή γουρουνίτσα, καθώς εκείνη μόνο μπορεί να του φανερώσει το καζάνι.
Θορυβημένος, ο Caer Dallben φυγαδεύει τη γουρουνίτσα μαζί με τον Taran, έτσι ώστε να κρυφτούν από τον σατανικό βασιλιά, ο οποίος σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατό από αναστημένα ζόμπι που θα τον βοηθήσουν στην αναζήτηση του καζανιού.

91dmzF+CXeL.jpg

Ο Taran φεύγει με την Hen Wen, ωστόσο ο ανέμελος χαρακτήρας του και η ονειροπόλα φύση του, του αποσπούν την προσοχή και το γουρουνάκι εξαφανίζεται. Τότε, ο νεαρός πανικοβάλλεται αναζητώντας τη, ενώ στο διάβα του βρίσκεται ένα παράξενο πλάσμα που μοιάζει με σκυλάκι, ο Gurgi, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως πονηρός και ελαφροχέρης. Ο Taran διαπληκτίζεται με τον Gurgi, και τότε καταφέρνει να εντοπίσει την Hen Wen, η οποία κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ καθώς δύο δράκοι Gwythaints που υπηρετούν τον Κερασφόρο βασιλιά , την κυνηγούν και την αιχμαλωτίζουν πετώντας προς το κάστρο του.

Ο Taran, αποφασισμένος να τη σώσει, την ακολουθεί στο κάστρο και προσπαθεί να περάσει απαρατήρητος από το στρατό του βασιλιά, οι οποίοι και γιορτάζουν την νίκη τους. Ο σατανικός βασιλιάς παρουσιάζεται με το ανατριχιαστικό του σκελετώδες παρουσιαστικό και τρομάζει τον Taran σχετικά με την τύχη της Hen Wen, η οποία βασανίζεται έτσι ώστε να φανερώσει την τοποθεσία του καζανιού. Η δύναμη του γουρουνιού αποτυγχάνει και ο βασιλιάς αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ο Taran όμως, προκειμένου να τη σώσει και να κερδίσει χρόνο, εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης της. Ο βασιλιάς ζητά τότε από τον Taran να πείσει το γουρουνάκι να εμφανίσει τη θέση του καζανιού. Εκείνος φοβάται για τη τύχη της και τελικά δέχεται, ενώ βοηθάει τη Hen Wen να κρυφτεί και να δραπετεύσει, προσπαθώντας να κρατήσει τον βασιλιά και τους άντρες του απασχολημένους.

Η Hen Wen καταφέρνει να δραπετεύσει, αλλά ο Taran αιχμαλωτίζεται στα υπόγεια του κάστρου, όπου συναντά την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Eilonwy. Μαζί, ο Taran και η Eilonwy  καταφέρνουν να βρουν την έξοδο από τα μπουντρούμια του κάστρου, ενώ μέσα από την περιπλάνηση τους ο Taran βρίσκει το μαγικό σπαθί του αρχαίου βασιλιά του κάστρου. Το σπαθί φέρει τρομερές δυνάμεις και καταστρέφει όλα τα σπαθιά που συγκρούονται μαζί του. Ο Taran, ως ο μοναδικός εκλεκτός του κομιστής, είναι και ο μόνος που μπορεί να το δαμάσει. Μέσα στα μπουντρούμια γνωρίζουν και το ψεύτη βάρδο Fflewddur Fflam, τον οποίο και έχουν καταραστεί να λέει συνεχώς ψέματα. Τότε, ο Taran, η Eilonwy και ο Fflewddur Fflam καταφέρνουν να αποδράσουν από το κάστρο, ενώ στην παρέα τους προστίθεται ο κατεργάρης Gurgi που θεωρεί τον Taran φίλο του.

Όλοι μαζί προσπαθούν να προλάβουν τον Κερασφόρο βασιλιά, εντοπίζοντας και προστατεύοντας το μαύρο καζάνι. Η αναζήτηση τους και οι περιπέτειες τους είναι επικές, αστείες και παραμυθένιες. Συναντο΄’υν ξωτικά και μάγισσες στο δρόμο τους, οι οποίοι τους βοηθούν ή τους ξεγελούν, ενώ η γη της Morva όπου βρίσκεται το θρυλικό «μαύρο καζάνι» τους τρομάζει αλλά και τους πεισμώνει να ματαιώσουν κάθε σχέδιο του Κερασφόρου βασιλιά.

Θα καταφέρουν όμως να σταματήσουν τον σατανικό βασιλιά μια για πάντα; Θα επανενωθεί ο Taran με τη μαγική Hen Wen; Θα εξελιχθεί ο Taran στον ήρωα-πολεμιστή που πάντα ονειρευόταν να γίνει;

Το εγχείρημα της Disney με αυτή την ταινία ήταν παρακινδυνευμένο, ωστόσο η ταινία έθεσε νέα δεδομένα στην τέχνη του animation, των εφέ και της μουσικής. Η ταινία στάθηκε άτυχη να λάβει την αναγνώριση που της άξιζε τη δεκαετία του 1980, σήμερα όμως έχει αποκτήσει αρκετούς φανατικούς θεατές, οι οποίοι αγάπησαν τη μεταφορά της επικής ιστορίας. Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική, ευχάριστη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαθέτει ευφάνταστο χιούμορ ενώ η σκοτεινή και απειλητική ατμόσφαιρά της συναρπάζει τον θεατή που αγωνιά για την τύχη των ηρώων. Μάλιστα, το 1986 κυκλοφόρησε και το βιντεοπαιχνίδι The Black Cauldron από την εταιρεία Sierra, έχοντας ως κύρια πλοκή την κινηματογραφική ιστορία. Το παιχνίδι προσομοίαζε αρκετά σε ατμόσφαιρα και γραφικά με το κλασικό King’s Quest ενώ υπήρχαν και αρκετές ομοιότητες με το The Dark Crystal, που είχε κυκλοφορήσει το 1983 από την ίδια εταιρεία.

Τέλος, η Disney προσπάθησε να εξευμενίσει την αποτυχημένη μεταφορά του Black Cauldron μέσα από την αναπαράσταση των ηρώων στα θεματικά της πάρκα, με τον Taran, την Hen Wen, τον Gurgi και την πριγκίπισσα Eilonwy να γεμίζουν με αναμνήσεις αλλά και ελπίδες τους φανατικούς θαυμαστές που ευελπιστούν σε κάποια κινηματογραφική ή τηλεοπτική επιστροφή στη μαγική χώρα της Prydain.

ΠΗΓΕΣ

https://disney.fandom.com/wiki/The_Black_Cauldron

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Cauldron_(film)

https://www.imdb.com/title/tt0088814/

https://prydain.fandom.com/wiki/Chronicles_of_Prydain

https://disney.fandom.com/wiki/The_Black_Cauldron_(video_game)

https://web.archive.org/web/20070204150644/http://disney.go.com/vault/archives/movies/blackcauldron/blackcauldron.html