“The Way of Kings”, του Brandon Sanderson

Art by Michael Whelan

Art by Michael Whelan

Ο Brandon Sanderson είναι ένας σχετικά καινούριος συγγραφέας, αφού το πρώτο βιβλίο του δημοσιεύθηκε μόλις το 2005. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο ταλαντούχος, αυτός άνθρωπος δεν έχει ήδη μια μεγάλη γκάμα βιβλίων στο ενεργητικό του!

Η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά του έγινε όταν επιλέχθηκε από τη χήρα του λατρεμένου Robert Jordan για να ολοκληρώσει την επική σειρά βιβλίων The Wheel of Time, λίγο καιρό μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από το ύφος γραφής του, όσο και από την ευλάβεια που επέδειξε προς το έργο του αποθανόντα, που δεν είχα άλλη επιλογή από το να αρχίσω την εξερεύνηση των δικών του, πλέον, βιβλίων. Τα έργα του πολλά και διάφορα, από νουβέλες κλασικής φαντασίας μέχρι λογοτεχνικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και βιβλία με σούπερ ήρωες. Όλα αυτά, όμως, ήταν απλά το «ορεκτικό», αφού το «κυρίως πιάτο» ακούει στο όνομα The Stormlight Archive!

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Μεγαλεπήβολο, διότι αυτή η σειρά φαντασίας θα απαρτίζεται από 10, συνολικά βιβλία, σύμφωνα, πάντα, με τα ως τώρα πλάνα του συγγραφέα. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο Brandon Sanderson γράφει το αριστούργημα της καριέρας του, ένα έργο εφάμιλλο της έκτασης και της ποιότητας που έχουμε συνηθίσει από θρύλους του είδους – όπως ο Robert Jordan ή ο Steven Erikson. Γιατί, όμως, εστιάζω τόσο πολύ στην έκταση; Διότι δεν είναι μόνο ο εντυπωσιακός αριθμός των 10 βιβλίων, που δείχνει το μέγεθος του οράματος του συγγραφέα, αλλά και οι σελίδες που απαρτίζουν το κάθε ένα από αυτά. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς – με τίτλο The Way of Kings – θα διαβάσετε 1007 σελίδες! Ναι, καλά ακούσατε! 1007 σελίδες καταπληκτικής γραφής! Θα μου πείτε ότι ίσως αυτό να ήταν τυχαίο και ο κύριος Sanderson να έβγαλε όλο του τον οίστρο στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο Words of Radiance, απαρτίζεται από 1087 σελίδες, ενώ το αναμενόμενο τρίτο βιβλίο, με τίτλο Oathbringer”, θα εκταθεί σε άλλες 1008 σελίδες! Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι τρισευτυχισμένος με τα επικά, αυτά μεγέθη, αφού πλάθουν λιθαράκι-λιθαράκι τον υπέροχο κόσμο του συγγραφέα μέσα στο μυαλό μου. Ας δούμε, όμως, τι πραγματεύεται ο Brandon Sanderson στο πρώτο του βιβλίο, που είναι και το αντικείμενο αυτού του άρθρου.

“The Way of Kings” είναι η ονομασία του βιβλίου που έγραψε ένας αρχαίος βασιλιάς, αποτυπώνοντας τις διδαχές του και τις αξίες που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας του. Αξίες που έχουν ξεχαστεί στον σύγχρονο, πλέον, κόσμο του Roshar, όπου το κυρίαρχο βασίλειο των Alethi είναι γεμάτο καιροσκόπους και καταπιεστικούς δυνάστες. Στη μοντέρνα κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αναχρονιστικές έννοιες και αρχές, όπως είναι η τιμή και ο σεβασμός, αφού ο ανταγωνισμός και οι παλιές έχθρες ανάμεσα στα 10 πριγκιπάτα του βασιλείου τα έχουν κάνει ιδιαίτερα εσωστρεφή με αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας πιο εγωκεντρικής στάσης. Πλησιάζει, όμως, ο καιρός, που οι διδαχές του αρχαίου, αυτού βιβλίου θα γίνουν πιο αναγκαίες από ποτέ…

Ο κόσμος του Roshar δεν είναι ένας φιλόξενος κόσμος – το αντίθετο μάλιστα. Η γη μαστίζεται από θύελλες και καταιγίδες δολοφονικής έντασης και διαστάσεων, που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά, χρονικά διαστήματα και μπορούν, πλέον, να προβλεφθούν με μια σχετική ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι του Roshar ζουν τις ζωές τους με γνώμονα την ασφάλεια από τις καταιγίδες, στοιχείο που φαίνεται από την αρχιτεκτονική τους, που εστιάζει στην προφύλαξη από τα στοιχεία της φύσης. Οι καταιγίδες, όμως, είναι και αναγκαίο κακό σε αυτή την περίπλοκη κουλτούρα, αφού χρειάζονται για να «γεμίσουν» με φως τις διάφορες πολύτιμες πέτρες, που αποτελούν το ευρέως αποδεκτό νόμισμα των διαφόρων βασιλείων. Το λεγόμενο Stormlight αποτελεί πηγή φωτός σε έναν ιδιαίτερα μουντό κόσμο και παίζει – και θα παίξει – ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν!

Ωστόσο, τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την απόκτηση των μυθικών shards, που διαχωρίζονται στα σπαθιά (Shardblades) και στις πανοπλίες (Shardplates). Αυτά τα απίστευτα σπάνια και πανίσχυρα αντικείμενα – που καθορίζουν τη δύναμη του κάθε πριγκιπάτου και γενικότερα του κάθε βασιλείου – προέρχονται από την αρχαιότητα και τη μυθική εποχή των Desolations, μια χρονική περίοδος που επαναλαμβανόταν ανά συγκεκριμένα χρόνια και κατά την οποία η ανθρωπότητα ενωνόταν υπό τις διαταγές των 10 ιπποτικών τάξεων (Knights Radiant), κάνοντας πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις των Voidbringers, που προσπαθούσαν να εξορίσουν την ανθρωπότητα στην κόλαση. Μετά την τελική νίκη των ανθρώπων ακολούθησε η πτώση των ιπποτών, γεγονός που οδήγησε με τη σειρά του στη σπανιότητα των shards που φορούσαν, που ακόμα και σήμερα μετατρέπουν έναν απλό πολεμιστή σε έναν ανυπέρβλητο μαχητή. Τα λιγοστά shards που έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες σημαίνει ότι όλα τα βασίλεια του Roshar πολεμούν αναμεταξύ τους για την απόκτησή τους και καμία αρχή και καμία αξία δε θα σταθεί εμπόδιο σε αυτόν το σκοπό.

Η μεγάλη έκταση του βιβλίου σημαίνει ότι ο Brandon Sanderson έχει κάθε ευκαιρία να πλάσει προσεκτικά τον κόσμο του με μεγάλο μεράκι και αμέτρητες, μικρές λεπτομέρειες. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που, βήμα-βήμα, του δίνουν όλο και μεγαλύτερη αληθοφάνεια, κάνοντάς τον να πάρει σάρκα και οστά μέσα στο μυαλό μας. Με αντίστοιχη αγάπη έχει πλάσει και τους χαρακτήρες του, οι ιστορίες των οποίων θα μας κάνουν άλλους να τους αγαπήσουμε και άλλους να τους μισήσουμε με ισάξιο πάθος! Κεντρικός χαρακτήρας στο πρώτο βιβλίο είναι ο Kaladin, μέσα από τα μάτια του οποίου θα αρχίσουν να μας αποκαλύπτονται τα μυστικά του υπέροχου, αυτού κόσμου. Σημειωτέον ότι θα αποφύγω κάθε πληροφορία σχετικά με τους χαρακτήρες, διότι δε θέλω να σας χαλάσω την αίσθηση της εξερεύνησης, που νιώθουμε όταν γνωρίζουμε ένα νέο χαρακτήρα! Άλλοι χαρακτήρες μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ο Brightlord Dalinar Kholin, η Brightness Shallan Davar και ο Brightlord Sadeas. Οι σχετικοί τίτλοι Brightlord και Brightness αφορούν το ταξικό σύστημα του βασιλείου των Alethi, όπου οι αριστοκράτες είναι εκείνοι με ανοιχτόχρωμα μάτια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι κοινοί θνητοί ή ακόμα και σκλάβοι. Η κουλτούρα και μόνο του κόσμου του κυρίου Sanderson αποτελεί από μόνη της ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.  

Όσον αφορά στο ύφος γραφής του συγγραφέα, αυτό θυμίζει έντονα εκείνο της παλιάς σχολής και ιδιαίτερα του Robert Jordan, που είναι ολοφάνερο ότι επηρέασε θετικά τον Brandon Sanderson. Τα κεφάλαια εστιάζουν το κάθε ένα σε διαφορετικό χαρακτήρα, χωρίς, όμως, αυτό να γίνεται κουραστικό ή να μας καταστρέφει την πλοκή σε μια στιγμή κορύφωσης, όπως συνηθίζει να κάνει ο George R.R. Martin. Το μετρημένο βήμα με το οποίο προχωρά η ιστορία, σε συνδυασμό με τα μικρά flashbacks ή τις περιστασιακές ματιές σε χαρακτήρες έξω από την κεντρική ιστορία, που λαμβάνουν χώρα στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, είναι ο λόγος που διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου.

Κρίνοντας όχι μόνο από το πρώτο βιβλίο, αλλά και από το δεύτερο, είμαι πεπεισμένος ότι η σειρά The Stormlight Archive θα μπει αναμφίβολα στο πάνθεον των κορυφαίων λογοτεχνικών έργων και θα μας συντροφεύσει για πολλά, πολλά χρόνια! Μοναδική μου ελπίδα να μην καταντήσει ο συγγραφέας σαν τον George R.R. Martin και να μας κάνει να περιμένουμε 5-6 χρόνια για το κάθε βιβλίο. Είμαστε και μιας κάποιας ηλικίας βλέπετε…

Υ.Γ. *
Το τρίτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Oathbringer” αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2017.
Υ.Γ. **
Τα δυο πρώτα βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα στην ελληνική γλώσσα.

 

 

Guest Post

O Δημήτρης Τρίττης είναι φανατικός φίλος τόσο της κλασικής, όσο και της επιστημονικής φαντασίας, ο Δημήτρης ενασχολήθηκε με τον κόσμο του βιβλίου όταν ξεκίνησε να μεταφράζει επαγγελματικά διάφορα λογοτεχνικά διηγήματα για τον εκδοτικό οίκο Anubis. Η παραπάνω συνεργασία άνοιξε μια πόρτα στο μυαλό του, που δε γνώριζε καν ότι ήθελε να ανοίξει!

Δεδομένου ότι το κύριο αντικείμενο απασχόλησής του είναι η δημοσιογραφία, ήταν φυσικό και επόμενο να αναπτύξει μεγάλη αγάπη για τη μαγεία που κρύβεται στις λέξεις και στη σωστή χρήση τους.

Τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, ενώ κείμενά του έχουν χρησιμοποιηθεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές τεχνολογικού, μουσικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Website: https://www.linkedin.com/in/dimitris-trittis-79768729/