Χωριά του φανταστικού, περιήγηση στα πιο φημισμένα

Art by Darrell K Sweet

Art by Darrell K Sweet

Δεν χτίζονται όλα τα όνειρα σε τσιμεντένιες ζούγκλες. Δεν γκρεμίζονται όλοι οι εφιάλτες κάτω απ’ τα άσβεστα φώτα των πόλεων. Πολλές φορές, οι θρύλοι πυροδοτούνται στις πιο απόμακρες γωνιές της πλάσης. Σε μικρά, αποκομμένα, ακόμα και κρυφά, χωριά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα ταξίδι, όμορφο σαν όλα τα προηγούμενα, για να γνωρίσουμε χωριά και χωριουδάκια, τα οποία είτε υπήρξαν από τη φύση τους μαγικά και στοιχειωμένα, είτε αποτέλεσαν σημείο αφετηρίας για κάποιον απροσδόκητο ήρωα, που με τα κατορθώματα και την ανδρεία του τα φώτισε στους χάρτες των σελίδων και των καρδιών μας, μια για πάντα.

Το Στρουμφοχωριό (Les Schtroumpfs)

Κάνοντας για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1958 στη σειρά comics Johan et Pirlouit του Βέλγου Καλλιτέχνη Peyo (συγκεκριμένα στο τεύχος The Smurfs and the Magic Flute), το Στρουμφοχωριό λέγεται πως βρισκόταν σε ένα σκοτεινό κι άγονο δάσος που αποκαλούνταν Cursed Land (Καταραμένη Γη). Αυτό, βέβαια, πριν τα μικρά μπλε ανθρωπάκια γίνουν γνωστά, αποκτώντας τα δικά τους comics και τηλεοπτική σειρά, οπότε και το χωριό τους «μετατοπίστηκε» σ’ ένα πυκνό, εύφορο δάσος γεμάτο Smurfberries (Στρουμφόμουρα), πελαργούς κι άλλα μικρά ζωάκια.

Κανείς, πέρα από τα ίδια τα Στρουμφάκια, δεν μπορεί να εντοπίσει το Στρουμφοχωριό· εκτός φυσικά κι αν έχει για οδηγό ένα από τα μικρά μπλε πλασματάκια. Ένα μαγικό τείχος το περικυκλώνει, καθιστώντας το αόρατο κι απροσπέλαστο απ’ όλα τα ανθρώπινα αδιάκριτα βλέμματα και κυρίως από αυτό του κακού μάγου Gargamel (Δρακουμέλ) που ποθεί όσο τίποτε άλλο να πιάσει τα Στρουμφάκια.

Τα σπίτια του χωριού είναι όλα χτισμένα να μοιάζουν με μεγάλα μανιτάρια, πιθανόν για λόγους καμουφλάζ. Με περισσότερους από εκατό κατοίκους, το Στρουμφοχωριό δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό του υπαίθριο θέατρο, κέντρο συγκεντρώσεων, αίθουσα δεξιώσεων, γήπεδο, ιατρείο, καθώς και χωράφια. Αν και στην τηλεοπτική απεικόνισή του το Στρουμφοχωριό απεικονίζεται σχετικά μικρό, στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλο για να χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα Βόρειο κι ένα Νότιο, με βάση τις γλωσσικές διαφορές των Στρουμφ, τις οποίες, βέβαια, ο Papa Smurf θεωρεί μικρές κι ασήμαντες.

Το Χωριό των Γαλατών (The Adventures of Asterix)

Στη γαλλο-βελγική σειρά comics Asterix ή The Adventures of Asterix, πρωταγωνιστεί με τον δικό του τρόπο ένα μικρό χωριό της Αρμορίκης, το τελευταίο σε ολόκληρη τη Γαλατία που δεν έχει περάσει στην κατοχή των Ρωμαίων. Σε τούτο το χωριό, στο οποίο οι δημιουργοί René Goscinny και Albert Uderzo, δεν έδωσαν ποτέ όνομα, ζουν ο αγαπημένος Asterix και ο γιγάντιος Ovelix κι από αυτό ξεκινούν κάθε φορά για τις γεμάτες ευτράπελα περιπέτειές τους. Τώρα θα ρωτήσετε, πώς γίνεται ένα μικρό χωριό να καταφέρνει επί τόσο καιρό, επί 37 τεύχη comics, 9 ταινίες κινουμένων σχεδίων, 4 κινηματογραφικές ταινίες και πάνω από 100 μεταφράσεις σε γλώσσες του κόσμου, να αντιστέκεται στις δυνάμεις των κατακτητών Ρωμαίων;

Και μόνο το κατόρθωμα τούτο μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους μαγικό. Κι όμως η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, αλλά και η πραγματική μαγεία του χωριού, βρίσκονται στη χύτρα του Δρυίδη Panoramix (Getafix, αγγλιστί) και το φίλτρο που παρασκευάζει μέσα της. Το φίλτρο αυτό, έστω και παροδικά, χαρίζει στους κατοίκους του χωριού υπερφυσικές δυνάμεις. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις: ο προαναφερθείς Ovelix έπεσε στη χύτρα του Panoramix όταν ήταν μικρός, και έκτοτε το φίλτρο του Δρυίδη έχει μόνιμη επίδραση πάνω του. Άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του χωριού των Γαλατών είναι τα ίδια τα ονόματα των κατοίκων του, αφού όλα αποτελούν κάποιο λογοπαίγνιο. 

*Αν και η μόνη αναπαράσταση του Χωριού των Γαλατών βρίσκεται στο θεματικό Parc Astérix (40-50 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι), πριν λίγο καιρό μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση άρχισε να συζητιέται στο διαδίκτυο που ίσως, κατά μία έννοια, ικανοποιήσει τον πόθο όσων αναζητούν κάτι πιο αυθεντικό. Πριν λίγο καιρό, ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός μεγάλου, οχυρωμένου χωριού της Εποχής του Σιδήρου, ακριβώς στην τοποθεσία που ο René Goscinny τοποθέτησε το φανταστικό χωριό του. Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποίησαν τις ανασκαφές στο Le Yaudet (tribal center) κοντά στη Lannion, μαρτυρούν πως το χωριό που ανακάλυψαν μοιάζει υπερβολικά με αυτό της σειράς comics. Φυσικά, αποδίδουν αυτό το γεγονός σε σύμπτωση, αφού ο Goscinny δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του αρχαίου χωριού.

Carvahall (The Inheritance Cycle)

Art by https://benwootten.deviantart.com/

Art by https://benwootten.deviantart.com/

Το Carvahall ήταν ένα μικροσκοπικό χωριό με μόλις 300 κατοίκους, στις παρυφές της απόκρημνης οροσειράς The Spine (Ραχοκοκκαλιά) στην κοιλάδα Palancar, τόσο μικρό κι απόμερο που οι στρατιώτες τού κακού μονάρχη Galbatorix δεν είχαν μπει καν στον κόπο να το πορθήσουν. Ποιος θα περίμενε, λοιπόν, ότι τούτο το χωριό θα γραφόταν ανεξίτηλα στην ιστορία της Alagaësia, του φανταστικού κόσμου του Cristopher Paolini; Κι όμως, ο πρωταγωνιστής τού επικού Inceritance Cycle (Η Κληρονομιά), ο επώνυμος Eragon, πριν ανακαλύψει το αυγό του δράκου του, κυνηγώντας στη Ραχοκοκκαλιά, πριν γίνει δρακοκαβαλάρης και ξεκινήσει το ταξίδι του με στόχο την απελευθέρωση ολόκληρης της Alagaësia από τον ζυγό του Galbatorix, ξεκίνησε ως ένα απλό χωριατόπαιδο απ’ το Carvahall. Όταν οι μοχθηροί Ra’zac κατέφθασαν στο Carvahall αναζητώντας τον Eragon, μια μάχη ξέσπασε, οδηγώντας σε μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό κι ανάγκασε τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν. Μονάχα πολύ αργότερα, οι επιζήσαντες χωρικοί κι ο ξάδερφος του Eragon, Roran, ξανάχτισαν το Carvahall, οχυρωμένο πια, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να το καταστρέψει ξανά. 

Emond’s Field (A Wheel of Time)

Στη σειρά βιβλίων high-fantasy A Wheel of Time των Robert Jordan και Brandon Sanderson, γνωρίζουμε το χωριό Emond’s Field της δυτικής Andor. Στα χρόνια ανάμεσα στην Περίοδο της Τρέλας (Time of Madness/Breaking of the World) και τους Trolloc Wars, το Emond’s Field βρισκόταν υπό την εξουσία του έθνους Manetheren. Σε καιρούς πολέμου, όταν οι σκοτεινές στρατιές των Shadowspawn πολιόρκησαν την περιοχή, ο βασιλιάς Aemon επίταξε τον στρατό των Manetheren και τους οδήγησε στη μάχη, μια μάχη που θα έμενε γνωστή στην ιστορία ως Μάχη του Aemon’s Field. Η μάχη αυτή, αν και δεν στέφθηκε από επιτυχία, χάρισε στην περιοχή το όνομά της, το οποίο, μετά από πολλά χρόνια, καθώς η ιστορία τούτη άρχισε να ξεχνιέται, άλλαξε σε Emond’s Field.  

Frogster Interactive Pictures AG

Frogster Interactive Pictures AG

Hardhome (A Song of Ice and Fire)

Το Hardhome, είναι ένα από τα χωριά που συναντάμε στο σύμπαν του George R.R. Martin, κι ίσως αυτό που έχει αποτυπωθεί βαθύτερα απ’ όλα στη μνήμη μας. Όντας ένα ψαράδικο χωριό των Free Folk, πέρα και πολύ μακριά από το Τείχος, στις ακτές της Shivering Sea, το παγωμένο τούτο χωριό παρέμενε σχετικά άσημο μέσα στο «φλεγόμενο» σύμπαν του Game of Thrones. Είναι γνωστό πως κάποτε αποτελούσε βασικό τόπο εγκατάστασης των Free Folk, ωστόσο αφότου κάηκε ολόκληρο υπό άγνωστες συνθήκες, οι Free Folk το απέφευγαν, θεωρώντας το στοιχειωμένο. Μονάχα πολύ αργότερα, όταν η απειλή των White Walkers έγινε αμεσότερη, ορισμένοι επέστρεψαν σε αυτό κι άρχισαν να το ξαναχτίζουν. Κι όμως η οριστική του χάραξη στον νου μας έμελε να συμβεί με τη δεύτερη –και τελειωτική– καταστροφή του: όταν μετά τη Μάχη του Castle Black, το επισκέφθηκε ο Jon Snow για να συνάψει μια συμμαχία με τους εναπομείναντες Free Folk, το Hardhome δέχθηκε εισβολή από τους White Walkers και καταστράφηκε ολοσχερώς, χαρίζοντάς μας μια απ’ τις επικότερες μάχες της σειράς μέχρι στιγμής. 

Hobbiton και τα Χωριά του Shire (Tolkien)

Σύμφωνα με μαρτυρίες το Shire αποικήθηκε το έτος 1601 της Τρίτης Εποχής, όταν ο δέκατος βασιλιάς του Arthedain, προσέφερε ένα μεγάλο κομμάτι γης ανάμεσα στους Tower Hills και το Brandywine River στα Hobbit. Τότε, δυο αδέρφια Hobbit, ο Marcho και ο Blanco, εγκατέλειψαν το ανατολικό Eriador κι οδήγησαν τους ακολούθους τους δυτικά. Λίγο αργότερα, το Shire χωρίστηκε στα τέσσερα Farthings με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και άξονα το East Road. Εσωτερικά των Farthings, η γη ουσιαστικά κατανεμήθηκε στις διάφορες οικογένειες, από τις οποίες πήραν τα ονόματά τους και τα χωριά.

Το Hobbiton είναι στην ουσία μια καταπράσινη, λοφώδης έκταση, και μέσα σε τούτους τους λόφους είναι χτισμένα τα σπίτια των Hobbit, τα γνωστά Hobbit-Holes, φέροντας όλα στρογγυλές ξύλινες πόρτες και ανθισμένους κήπους. Τοποθετημένο στην καρδιά του Shire, το χωριό Hobbiton αποτέλεσε πατρίδα και σημείο αφετηρίας για πολλά Hobbit που έμειναν γνωστά στην ιστορία της Μέσης Γης, φωτίζοντάς το δια παντός στον χάρτη, όπως π.χ. οι θαρραλέοι Bilbo και ο Frodo Baggins, αλλά και ο πάντοτε πιστός Samwise Gamgee. Αν και υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, μετά την εξόντωση του Sauron, o Samwise Gamgee χρησιμοποίησε μαγεμένο χώμα απ’ τους κήπους της Ξωτικο-Βασίλισσας Galadriel για να επουλώσει τόσο το Hobbiton όσο κι ολόκληρο το Shire.

*Οι λάτρεις των Hobbit μπορούν να επισκεφθούν το Hobbiton, όπως έχει χτιστεί στη Νέα Ζηλανδία, εμπνευσμένο απευθείας από τα βιβλία και τις ταινίες των σειρών «Lord of the Rings» και «The Hobbit» (http://www.hobbitontours.com/en/).

Hogsmeade (Harry Potter)

Art by https://nieris.deviantart.com/

Art by https://nieris.deviantart.com/

Το χωριό Hogsmeade βρίσκεται στα Σκωτσέζικα Highlands, τοποθετημένο αντίκρυ στη Σχολή Hogwarts για Μαγείες και Ξόρκια. Είναι το μοναδικό χωριό στη Μεγάλη Βρετανία που κατοικείται αποκλειστικά από μάγους κι είναι γνωστό ότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων μαθητών του Hogwarts έχουν συμπληρώσει τα πρώτα δύο έτη της σχολής, οπότε και τους δίνεται η δυνατότητα να το επισκέπτονται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Το έθιμο αυτό κατοχυρώθηκε με το Διάταγμα του 1714.

Το Hogsmeade ιδρύθηκε από τον Hengist Woodcroft περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τους Muggle που τον καταδίωκαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα των μάγων, The Daily Prophet (Ημερήσιος Προφήτης), το 1612 έλαβε χώρα μια ιστορική εξέγερση των goblins κοντά στο χωριό, και το Hogsmeade λειτούργησε ως έδρα τω Μάγων κατά την ταραγμένη αυτή περίοδο. Μερικούς αιώνες αργότερα, το 1926, το Hogsmeade φιλοξένησε το πρώτο Φεστιβάλ Μαγικών Υδρόφυτων.

Οι μάγοι σπουδαστές του Hogwarts ξεκινούν το ετήσιο ταξίδι τους στο Hogwarts από το Hogsmeade, αφού εκεί βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Hogwarts Express, απ’ την πρώτη ημέρα ιδρύσεώς του. Άλλες αγαπημένες τοποθεσίες του χωριού αποτελούν το ζαχαροπλαστείο Honeydukes, στο οποίο οι μαθητές του Hogwarts μπορούν να απολαύσουν κάθε λογής μαγικό γλύκισμα, η παμπ Three Broomsticks της Madam Rosmerta, η παμπ Hog's Head Inn του Aberforth Dumbledore όπου, ίσως καρμικά, έλαβε για πρώτη φορά μορφή ο Στρατός του Dumbledore, και –για τους πιο τολμηρούς– η «στοιχειωμένη» Shrieking Shack (Καλύβα που Ουρλιάζει).

*Οι λάτρεις του μαγικού κόσμου του Harry Potter μπορούν να επισκεφθούν μια αναπαράσταση του Hogsmeade, στο θεματικό πάρκο Wizarding World of Harry Potter, στο πάρκο της Universal στο Orlando της Florida.

Hooligan Village (How to Train your Dragon)

H σειρά βιβλίων (και ταινιών) How to Train your Dragon, μας ταξιδεύει στο φανταστικό νησί Berk, κάπου στο Barbaric Archipelago, όπου κανείς συναντάει το χωριό Hooligan. Σε τούτο το χωριό κατοικούν οι Vikings του Berk, έχοντας χτίσει εκεί τα μεγαλοπρεπή σπίτια τους, ακολουθώντας μια, θα λέγαμε, δρακοπρεπή αρχιτεκτονική. Άλλωστε, τα σπίτια τους έπρεπε να είναι ανθεκτικά απ’ τα θεμέλια ως τις κορυφές τους για να αντέχουν στις συχνές επιδρομές των δράκων που επίσης κατοικούν στο νησί Berk. Κι ακόμα, κι όταν τα μέτρα αυτά δεν αποδεικνύονταν ικανά ενάντια στην άσβεστη μανία των δράκων, οι κάτοικοι του Hooligan Village είναι πάντοτε σε ετοιμότητα για να επιδιορθώσουν τις ζημιές και να το ξαναχτίσουν.

Kakariko Village (The Legend of Zelda)

Στη σειρά high-fantasy action-adventure video games, The Legend of Zelda, συναντούμε το χωριό Kakariko, που από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλάζει τοποθεσία και ιστορία. Στο Breath of the Wild, η εμφάνισή του είναι εμπνευσμένη από παραδοσιακό ιαπωνικό χωριό. Το Kakariko, τοποθετημένο στην περιοχή Dueling Peaks, κοντά στο Σιντριβάνι της Great Fairy, είναι πιθανότατα το πρώτο μέρος που επισκέπτεται κανείς ξεκινώντας το παιχνίδι.  

Kamar Taj (Doctor Strange)

Το χωριό Kamar Taj είναι μια απομονωμένη κοινότητα μάγων και μυστικιστών των Ιμαλάϊων κοντά στο Θιβέτ, καθώς και σπίτι του Ancient One και του Sorcerer Supreme της Γης, στο σύμπαν του Doctor Strange των Stan Lee και Steve Ditko (Marvel). Πρώτος ηγέτης του Kamar-Taj θεωρείται ο Kaluu, ο οποίος, γεννημένος περισσότερους από πέντε αιώνες νωρίτερα, με τη βοήθεια ενός πρεσβύτερου βρικόλακα έγινε κοινωνός της μαγείας του δαιμονικού βιβλίου Darkhold. Μαζί με τον Yao, μελλοντικά γνωστό ως Ancient One, σπούδασαν τις μυστικές τέχνες, κι αφού με ένα ξόρκι εξάλειψαν κάθε ασθένεια απ’ το Kamar-Taj, κάνοντας όλους τους κατοίκους του αθάνατους κι επηρεάζοντας μόνιμα τον νου τους, αυτοί έστεψαν τον Kaluu βασιλιά. Στο παρόν, όταν ένας νεαρός Αμερικάνος χειρουργός, ο Dr. Stephen Strange, υφίσταται συντριπτική ζημιά στα χέρια του σ’ ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και προσπαθεί να βρει μια θεραπεία, ο δρόμος του τον οδηγεί στο Kamar-Taj και τον Ancient One, όπου αποφασίζει να σπουδάσει τις μυστικές τέχνες, μετατρέποντάς τον σταδιακά, στον γνωστό σε όλους μας Doctor Strange.  

Art by Paul Shardlow

Art by Paul Shardlow

Lahan (Xenosaga)

Στη role-playing σειρά video games της Monolith Soft, αλλά και την ομώνυμη anime σειρά με τίτλο Xenosaga, επισκεπτόμαστε το χωριό Lahan, ένα μικρό και τεχνολογικά οπισθοδρομικό χωριουδάκι στο ανατολικό Ignas, πέρα από το δάσος Blackmoon. Πρόκειται για ένα χαρούμενο και ήσυχο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον και ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Ο Fei Fong Wong, πρωταγωνιστής της σειράς Xenosaga, έχει καταγωγή απ’ το Lahan, και το χωριό τούτο αποτελεί, συμβολικά, το όραμά του για τον παράδεισο: ο Fei αγαπάει τόσο το χωριό του, που μέσα στην εφηβική του αφέλεια αγνοεί πλήρως τη ζωή έξω από το Lahan. Ώσπου το Lahan καταστρέφεται κι εκείνος εξορίζεται…

Phantom Village (Final Fantasy V)

To χωριό Phantom, είναι ένα χωριό εγκλωβισμένο ανάμεσα στις διαστάσεις, στο οποίο ο χρόνος έχει σταματήσει. Γνωστό επίσης κι ως Mirage Village ή ως η Πόλη που ο Χρόνος Ξέχασε, το χωριό Phantom μας συστήνεται στο video-game Final Fantasy V. Τοποθετημένο στην καρδιά ενός δάσους, το χωριό αυτό προσφέρει στους παίκτες τα καλύτερα όπλα, πανοπλίες και μαγικά αντικείμενα, αρκεί να εντοπίσουν το «δεύτερο» και καλά κρυμμένο πωλητή κάθε καταστήματός του.

Seyda Neen (The Elder Scrolls III: Morrowind)

Το μικρό αυτό παράκτιο χωριό της Bitter Coast, γνωστό και ως “The Gate to Vvardenfell”, είναι η πρώτη επαφή του παίκτη με τη σκοτεινή, ομιχλώδη ήπειρο όπου εκτυλίσσεται το τρίτο παιχνίδι της δημοφιλούς σειράς. Χτισμένο στο παρελθόν από την Gold Coast Trading Company, πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σκοτεινών Ξωτικών του Οίκου Hlaalu, παρόλο που η Αυτοκρατορική Λεγεώνα διατηρεί τον έλεγχο του λιμανιού, καθώς κι ένα γραφείο απογραφών, όπου ο παίκτης πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία του (φτιάχνοντας έτσι τον νέο του χαρακτήρα). Με την ομίχλη, τα ψηλά βαλτόδεντρα και τα γιγάντια μανιτάρια να δεσπόζουνε ένα γύρο, οι μουντοί, γήινοι και σηπτικοί τόνοι που επικρατούν παντού δίνουν αμέσως το στίγμα αυτού του νέου, όχι και τόσο φιλόξενου κόσμου. Και μετά βλέπει κανείς το αλλόκοτο, γιγάντιο Silt Strider να υψώνεται φρικιαστικό από πάνω του, περιμένοντας καρτερικά τον επόμενό του επιβάτη.    

Sleepy Hollow (The Legend of Sleepy Hollow)

Το Sleepy Hollow, αν και σε ορισμένες απ’ τις καλλιτεχνικές του εμφανίσεις αποκαλείται μια μικρή πόλη, σε άλλες παρουσιάζεται ως ένα χωριό. Ένα σκοτεινό, ομιχλώδες και στοιχειωμένο χωριό, κοντά στο Tarrytown της Νέας Υόρκης. Το χωριό –και το δάσος που το περιβάλλει– στοιχειώνει το πνεύμα του Ακέφαλου Καβαλάρη, ενός Γερμανού στρατιώτη που έχασε το κεφάλι του στο πεδίο της μάχης και τώρα είναι καταδικασμένος να το αναζητά αιώνια, βγάζοντας απ’ τη μέση όποιον σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του.

Για εμάς, βέβαια, η στοιχειωμένη ιστορία του Sleepy Hollow ξεκινάει όταν ένας καθηγητής (σύμφωνα με την αυθεντική ιστορία του Washington Irving, The Legend of Sleepy Hollow) ή Νεοϋορκέζος αστυνομικός (σύμφωνα με τη γνωστή κινηματογραφική μεταφορά του Tim Burton, Sleepy Hollow), ονόματι Ichabod Crane, μετακομίζει στο χωριό τούτο κι αρχίζει να ξεδιπλώνει το σκοτεινό και μυστηριώδες παρελθόν του. Το χωριό Sleepy Hollow έχει λάβει σάρκα και οστά πολλές φορές, τόσο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο και το ραδιόφωνο, στις ποικίλες μεταφορές του Θρύλου του Ακέφαλου Καβαλάρη.

*Οι λάτρεις του σκοτεινού αυτού χωριού έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν στην πραγματικότητα. Άλλωστε, ύστερα από το συσχετισμό του χωριού Βόρειο Tarrytown με την ιστορία του Irving, αυτό υιοθέτησε κι επίσημα το όνομα Sleepy Hollow το 1996.

Solace (Dragonlance)

Art by Matthew Stawicki

Art by Matthew Stawicki

Στο σύμπαν του Dragonlance, σχεδιασμένο από τη Margaret Weis και τους Laura και Tracy Hickman, συναντούμε το χωριό Solace. Το Solace, βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Abanasinia, συνορεύοντας με τη λίμνη Crystalmir και είναι γνωστό ως κατοικία των Heroes of the Lance. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να απέχει από τα πολεμικά γεγονότα του σύμπαντος του Dragonlance, κι ο κίνδυνος συχνά χτυπάει τη «θύρα» του μικρού αυτού χωριού, καλώντας τη φρουρά του να το προστατέψει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, αν και ορισμένα απ’ τα κτίρια του βρίσκονται στο έδαφος, τα περισσότερα είναι χτισμένα πάνω στα δέντρα Vallenwood που υψώνονται άφθονα στην περιοχή. Άλλα χωριά που απαντούμε στο παρελθόν ή και το παρόν του σύμπαντος του Dragonlance είναι το Hillhome, το Qué-Mun, καθώς και το Qué-Shu.

Και κάπως έτσι, αυτό το «εξοχικό» φανταστικό ταξίδι μας φτάνει στο τέλος του. Έχοντας κάνει στάσεις τόσο σε χωριά του δικού μας κόσμου, όσο και σε χωριά που ανήκουν σε κόσμους φανταστικούς, ένα είναι πια σίγουρο: όπως δεν έχει σημασία το μέγεθος ενός ήρωα για τα κατορθώματα που μπορεί να φέρει σε πέρας, έτσι και το πιο μικρό χωριό μπορεί να σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία ενός τόπου, αληθινού ή φανταστικού.

 

 

Βιβλιογραφία:

Fantastic Beasts and Where to Find Them, directed by David Yates, starring Eddie Redmayne, Heyday Films, 2016.

Game of Thrones, produced by: David Benioff & D. B. Weiss, HBO, 2011-present.

R. Goscinny, Asterix the Gaul, Brockhampton Press, 1969.

Irving, Washington, The Legend of Sleepy Hollow, 1820.

Martin, R.R.G, A Song of Ice and Fire, Bantam Books, 1996-present.

Paolini, Christopher, The Inheritance Cycle, Alfred A. Knopf, 2002 -2011.

Rowling, J.K. Harry Potter, U.K: Bloomsburry, 1997-2007.

Sleepy Hollow, directed by Tim Burton, starring Johnny Depp, Paramount Pictures, 1999.

The Smurfs, created by Pierre “Peyo” Culliford, NBC, 1981-1989.

Tolkien, J.R.R, The Hobbit, U.K: Allen & Unwin, 1939.

Tolkien, J.R.R, The Lord of The Rings, U.K: Allen & Unwin, 1954-1955.

Διαδικτυακές Πηγές:

http://finalfantasy.wikia.com/wiki/Phantom_Village

http://harrypotter.wikia.com/wiki/Hogsmeade#cite_note-1

http://lotr.wikia.com/wiki/Hobbiton

http://smurfs.wikia.com/wiki/Smurf_Village

http://marvel.wikia.com/wiki/Kamar-Taj

http://wot.wikia.com/wiki/Emond%27s_Field

http://www.ign.com/wikis/the-legend-of-zelda-breath-of-the-wild/Kakariko_Village

http://www.independent.co.uk/news/asterixs-home-village-is-uncovered-in-france-archaeological-dig-reveals-fortified-iron-age-1452580.html

http://xenosaga.wikia.com/wiki/Lahan_Village

http://howtotrainyourdragon.wikia.com/wiki/Isle_of_Berk_(Franchise)