Rat Queens Vol.1: Sass and Sorcery

DIG019074_3._SX1280_QL80_TTD_.jpg

Ποιες είναι οι Rat Queens;

Σε έναν φανταστικό μεσαιωνικό κόσμο, βρισκόμαστε στην πόλη της Palisade, όπου ένα σωρό τυχοδιώκτες και μισθοφόροι έχουν σχηματίσει ομάδες. Μισθώνονται από τους αρμόδιους της πόλης με διάφορες αποστολές ποικίλου περιεχομένου -από το καθάρισμα μερικών σπηλαίων που έχουν καταληφθεί με goblins μέχρι πραγματικό καθάρισμα. Ακούμε ένα σωρό σχόλια και πειράγματα να ανταλλάσσονται από τα μέλη των ομάδων και καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν αρκετές αντιπαλότητες -κάποιες αστείες, κάποιες πιο σοβαρές, αλλά μέσα σε ένα ελαφρύ κλίμα κοροϊδίας. Έχουν δύσκολες και αντίξοες αποστολές να φέρουν εις πέρας και κανείς τους δεν θέλει να δείξει αδυναμία ή φόβο.

Ανάμεσά τους βλέπουμε την ομάδα που θα ακολουθήσουμε, τις Rat Queens. Κάνουν την παρουσία τους αισθητή με μια τρομερή είσοδο και καταλαβαίνουμε αμέσως πως οι τέσσερις γυναίκες έχουν εγκαθιδρύσει τη φήμη τους με σκληρή δουλειά και επιτυχημένες αποστολές, αλλά και με τους μοναδικούς τους χαρακτήρες.

Η ομάδα των Rat Queens αποτελείται από τέσσερα μέλη: τη Hanna, μια Ρόκαμπιλυ Ξωτικό-Μάγισσα, τη Violet (Vi), μια Χίπστερ Νάνο-Πολεμίστρια που έχει ξυρίσει το μούσι της πριν η πράξη γίνει κουλ, την Dee, μια Άθεη Κληρικό που κατάγεται από μια γενιά λατρών/λατρευτών ενός Λαβκραφτιανού Τέρατος Θεού, και τέλος, την Bettie, μια Χίπισσα Halfling (στη συγκεκριμένη ιστορία ονομάζονται Smidgen) που θεωρεί τις καραμέλες ένα πλήρες γεύμα κατά το διάλειμμα μιας σκληρής αποστολής.

Όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο Pen and Paper RPG (Role-playing game) βλέπουμε πως αυτή είναι μια κλασική σύσταση ομάδας πολεμιστών που έχουν σκοπό να εξερευνήσουν μπουντρούμια και να σκοτώσουν τέρατα, να αμυνθούν και να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους με έναν σωρό διαφορετικούς τρόπους -από απλά σπαθιά και τσεκούρια μέχρι μαύρη μαγεία.

Αυτό, όμως, που κάνει τις Rat Queens να διαφέρουν είναι η ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών της κάθε γυναίκας, το LGBT στοιχείο που δεν έχουμε δει τόσο συχνά σε παρόμοιες ή μη ιστορίες, και το τρομερό τους χιούμορ, που πολλές φορές σώζει μια χιλιοειπωμένη σκηνή με έναν τόσο φρέσκο τρόπο. Βλέπουμε διαφορετικούς τύπους σωμάτων καθώς κάποια είναι ψηλή ενώ άλλη κοντότερη, ένα σώμα είναι λεπτό ενώ άλλο έχει τις καμπύλες του, τα χρώματα του δέρματος και των μαλλιών διαφέρουν με τον τρόπο που ταιριάζει στους χαρακτήρες μας και είναι όμορφο να μη βλέπουμε ξανά το ίδιο μοτίβο να παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο. Οι σεξουαλικότητες των μελών της ομάδας μας είναι ποικίλες και είναι ένα θέμα που αναφέρεται συχνά στην ιστορία μας, καθώς γνωρίζουμε περισσότερους νέους και διαφορετικούς χαρακτήρες να μπαίνουν στον δρόμο τους -άλλοτε για βοήθεια και άλλοτε όχι.

Στον πρώτο τόμο παίρνουμε μια καλή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, όχι μόνο σχετικά με την ιστορία μας, αλλά και με τον γενικό τρόπο που δομείται ο κόσμος των Rat Queens, με τους ποικιλόμορφους χαρακτήρες και τον τρόπο που παρουσιάζεται ο καθένας τους. Οι γυναίκες λαμβάνουν μια αποστολή που μοιάζει σχετικά εύκολη για εκείνες, καθώς την έχουν ξανακάνει, αλλά στον δρόμο τους για τη φωλιά των goblins έρχονται αντιμέτωπες με έναν μαυροφορεμένο δολοφόνο που έχει σταλεί να βάλει τέλος στις ζωές τους. Εκείνες παλεύουν μαζί του, αλλά δεν καταφέρνουν να μάθουν τις πληροφορίες που θα ήθελαν -ποιος ήταν και, κυρίως, ποιος τον έστειλε με αυτήν την αποστολή;

Πίσω στην πόλη της Palisade θα πρέπει να βρουν τρόπο να ανακαλύψουν πληροφορίες και να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η φήμη τους, όμως, δεν τις βοηθάει ιδιαίτερα στο να συλλέξουν αυτά που χρειάζονται, καθώς έχουν την τάση να τσακώνονται όχι μόνο με άλλες ομάδες, αλλά και με την αστυνόμευση της πόλης και τους κατοίκους, που δεν θέλουν τις ομάδες μισθοφόρων να καταλαμβάνουν πια την πόλη τους.

Καθώς οι Rat Queens βρίσκονται στην πόλη, γνωρίζουμε περισσότερο τους χαρακτήρες της καθεμιάς τους. Βλέπουμε τους φίλους -παλιούς και νέους- και τους εχθρούς τους, μαθαίνουμε μερικά στοιχεία για το παρελθόν τους, αλλά τόσο όσο να μας τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον να διαβάσουμε περισσότερα τεύχη. Η κάθε μία από τις γυναίκες φανερώνει με τον τρόπο της μερικά κομμάτια που έχει αφήσει πίσω της, αλλά καταλαβαίνουμε πως κάποια στιγμή θα τις προφτάσουν και τότε θα πρέπει να παλέψουν, να πάρουν αποφάσεις εκ νέου και να σταθούν ξανά αντιμέτωπες με αυτά που τις τρομάζουν. Το να καθαρίσουν μια φωλιά από goblins δεν μοιάζει δύσκολο μπροστά στις σκιές του παρελθόντος.

ratqueensgieni.jpg

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω πως οι Rat Queens προορίζονται για ενήλικο κοινό, όχι μόνο λόγω των σκηνών μάχης που είναι αρκετά αιματηρές και βίαιες και των πιο στενών σχέσεων που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται ανάμεσα σε εκείνες και των ομάδων της πόλης Palisade, αλλά και λόγω του τρόπου που μιλούν οι πρωταγωνίστριές μας αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Λέγεται, άλλωστε, Sass and Sorcery, δηλαδή σε μια ελεύθερη μετάφραση, Αυθάδεια και Μαγεία, κάτι που δεν λείπει ούτε στο ελάχιστο από τις γεμάτες τρομερό χιούμορ και ατάκες Rat Queens. Πειράζονται με τέτοιου είδους αστεία μεταξύ τους, αλλά δεν ξεχνούν να φωνάξουν χιουμοριστικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης, είτε για να δώσουν δύναμη στον εαυτό τους και στην ομάδα τους, είτε για να ελαφρύνουν το βαρύ κλίμα του κινδύνου και να έρθουν σε μια ισορροπία ώστε να ανταπεξέλθουν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους.

Ο πρώτος τόμος των graphic novels «Rat Queens, Sass and Sorcery», ανήκει στον συγγραφέα Kurtis J. Wiebe και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2013 από την Image Comics. Την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο Roc Upchurch, αλλά έπειτα από ένα σκάνδαλο που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2014 και κατέληξε με τη σύλληψη του Upchurch, η Image Comics προσέλαβε τον Stjepan Sejic να αναλάβει το σχέδιο ξεκινώντας με το 9ο τεύχος, τον Φεβρουάριο του 2015. Ακολούθησε μια guest εμφάνιση από την Tess Fowler για ένα special τεύχος, η οποία τελικά κατέληξε να αναλαμβάνει το σχέδιο όλης της σειράς, σε συνεργασία με την colorist Tamra Bonvillain, καθώς ο Sejic αποχώρησε για λόγους υγείας. Στα μέσα του 2016 η αποχώρηση της Fowler έσπρωξε τον Wiebe να συνεχίσει τη σειρά ως web comic αλλά στα τέλη του ίδιου χρόνου ο συγγραφέας ανακοίνωσε πως θα δούμε ξανά τις αγαπημένες μας Rat Queens σε έντυπο με τον Owen Gieni στο σχέδιο.

Ύστερα, όμως, από αυτό το τρενάκι του τρόμου, η ιστορία ήταν αρκετά δύσκολο να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που είχε αρχικά σχεδιάσει ο Wiebe και έπειτα από μια δήλωσή του μαθαίνουμε πως θα επέλθει ένα μικρό reboot, ώστε να καταφέρει να δέσει τις καμπύλες ιστοριών των χαρακτήρων του με έναν τρόπο που να μη μοιάζει πιεσμένος και ψεύτικος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η καλλιτεχνική ομάδα -κυρίως εκείνη των σχεδιαστών- πέρασε τη δική της περιπέτεια και πάλεψε τρομερά και δυνατά τέρατα, χάνοντας μέλη στην πορεία και κερδίζοντας νέα που έρχονταν πάντα με ενθουσιασμό, αλλά έπεφταν κατ’ ευθείαν στα βαθιά και προσπαθούσαν να επιβιώσουν πολεμώντας δίπλα στις Rat Queens.

Παρά τα σκαμπανεβάσματα που ακολούθησαν, οι Rat Queens αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και τους κριτικούς. Το graphic novel ήταν υποψήφιο το 2014 για το Eisner Award στην κατηγορία Best New Series και κέρδισε το 2015 το GLAAD Media Award στην κατηγορία Outstanding Comic Book για την παρουσίαση των LGBT χαρακτήρων του. Ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος, «Rat Queens: Sass and Sorcery», ήταν υποψήφιος το 2015 για το Hugo Award στην κατηγορία Best Graphic Story.

 

Βιβλιογραφία:

Kurtis J. Wiebe. Rat Queens: Sass and Sorcery. Image Comics. 2013

Διαδικτυακές Πηγές:

https://imagecomics.com/comics/releases/rat-queens-vol-1-sass-and-sorcery-tp

https://en.wikipedia.org/wiki/Rat_Queens#Publication_history



Η Χρύσα Αναστασίου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1992 στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα κατοικεί στην Ηγουμενίτσα, όπου και εργάζεται. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πήρε το πτυχίο της με ειδικότητα σεναρίου. Αγαπάει τη συγγραφή και την ανάγνωση ιστοριών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Περνά τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες και παίζοντας video games.