«Ο Παραμυθένιος Κήπος» 2019: Σάσα Βούλγαρη

 
Παραμυθένιος Κήπος - Λογότυπο.png
 
Φωτογραφία: Vangelis Paravas

Φωτογραφία: Vangelis Paravas

Ευχαριστούμε θερμά την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, που θα μας ταξιδέψει με τη μαγική φωνή της και θα μας κάνει να νιώσουμε τη διαχρονική μαγεία της προφορικής αφήγησης.


********

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Υποψήφια 2014 & 2015 της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award

Πρωτοπόρος της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα, με σπουδες Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ποιοτικό έργο της άσκησε σημαντική επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών ενώ συνετέλεσε ουσιαστικά στην διαμόρφωση της νεότερης θεώρησης για την Τέχνη της προφορικής νεο – αφήγησης στην Ελλάδα. Από το 1993 σχεδιάζει και πραγματοποιεί προγράμματα αφήγησης για ενήλικο και παιδικό κοινό, διαλέξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά και προγράμματα αφήγησης από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανέπτυξε και διδάσκει από το 1995, τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή.

Φωτογραφία: Vangelis Paravas

Φωτογραφία: Vangelis Paravas

Έχει συντονίσει επιμορφώσεις σε Πανεπιστήμια, σε Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Κέντρα, σε Εκπαίδευση ιδιωτικής πρωτοβουλίας κ.α. Με σταθερές και πολυετείς συνεργασίες γνωστοποίησε και καθιέρωσε την προφορική αφήγηση σε Μουσεία (Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή, Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης κ.α.), Βιβλιοθήκες (Δημοτικές Α. Παρασκευής, Κολεγίου Αθηνών κ.α.) και πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Ήταν η πρώτη και η μοναδική ως τώρα επαγγελματίας παραμυθού που αφηγήθηκε αποκλειστικά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση (ΕΤ1, 1998 «Ψέμματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια») σε 13 επεισόδια που προβάλλονται ακόμα κατ’ επανάληψη. Έχει σχεδιάσει πρωτοποριακά προγράμματα αφήγησης για - μεταξύ άλλων- το Διεθνές Πολιτιστικο Κέντρο Δελφών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Πινακοθήκη Λεβέντη στην Κύπρο.

Έχει διδαχτεί εντατικά την μέθοδο φωνητικής αγωγής της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην μετα-μόρφωση της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης σε ένα σύγχρονο μοντέλο ψυχαγωγίας και αυτογνωσίας με καινοτόμες εφαρμογές και σε τομείς δράσης που έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η σύγχρονη διδασκαλία οικονομικών και θετικών επιστημών, η συμβολή στην διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρίες, η σύνδεση με μεθόδους θεραπείας, κ.α.

Από το 2010, έχει εκτεταμένη, στεθερή, συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από το 2013 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη.

Fb Page

********

Φωτογραφία: Vangelis Paravas

Φωτογραφία: Vangelis Paravas

«Πήγαινε... πήγαινε... ώσπου βρέθηκε σ’ ένα τρίστρατο. Ήταν τρεις πλάκες μαρμαρένιες κι έλεγαν: όποιος πάει από δω γυρίζει... όποιος πάει από δω γυρίζει και δε γυρίζει... κι όποιος πάει από δω τον αγύριστο δρόμο παίρνει».

(μοτίβο παραδοσιακού παραμυθιού)

Είμαι η Σάσα. Μεγάλωσα με παραμύθια κι ο δικός μου δρόμος έγινε να τα αφηγούμαι σε εποχές που είναι ξεχασμένα. Σπούδασα Ψυχολογία κι έγινα παραμυθού!

Eίμαι επαγγελματίας αφηγήτρια από το 1993.

Συντονίζω επίσης ομάδες μαθητείας από το 1995, για όσους θέλουν να μάθουν να ακούν, να λεν και να φτιαχνουν ιστορίες.

Κι αν και τα λαϊκά παραμύθια έγιναν πλέον λίγο «μόδα», συνειδητοποιώ τελευταία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε πια ιστορίες!

Σκέφτηκα λοιπόν, να δημιουργήσω μια νέα μέθοδο και μία σύγχρονη εκδοχή των πανάρχαιων αφηγηματικών συναντήσεων όπου ένας ικανός παραμυθάς έπρεπε να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κοινού του και να προσαρμόζει αυτοσχεδιαστικά το υλικό του έτσι ώστε η κάθε αφήγηση να παίρνει κάθε φορά απρόσμενο δρόμο...

Οι αφηγήσεις μου είναι:

τελετουργία και πορεία αυτογνωσίας με όχημα τις προφορικές ιστορίες, μουσικό πρόγραμμα με «ηδυσμένο λόγο», σύγχρονο happening, διάδραση, επικοινωνία, ίαση, γιορτή... ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ!!!

Και η μικρή – μεγάλη μου ιστορία:

Μεγάλωσα στην Καρδίτσα κι άκουγα ιστορίες και θρύλους από τα γεννοφάσκια μου, από τη μάνα μου και όλο το σόι μας, στο χωριό με το αρχαίο ιερό, δίπλα στο ποτάμι με τις ιτιές.

Σπούδασα Ψυχολογία μπας και καταλάβω τα μέσα και τα έξω μου και συν-εργάστηκα με παιδιά, με ή χωρίς «δυσκολίες» σε διάφορα πλαίσια...

Έγινα παραμυθού από Αγάπη και αισθάνομαι πως γεννήθηκα με αυτό το δώρο. Η πορεία μου μεγάλη, με αμέτρητες συνεργασίες: δηλώνω Ευγνώμων κι Ευτυχής!

Τα παραμύθια τα λέω, τα τραγουδάω και τα χορεύω, μαζί με το ακροατήριό μου, και πάντα με τη γλώσσα της καρδιάς. Δεν αποστηθίζω ποτέ τις παραδοσιακές ιστορίες. Ποτέ! Ποτέ!

Γι΄ αυτό και δεν ξέρω κάθε φορά πως θα μου βγουν: τις δημιουργούμε μαζί με όσους ακούνε.

Αφουγκράζομαι προσεκτικά. Για μένα η Επι-Κοινωνία είναι ουσία ζωής.

Τελικά βρήκα Αλήθειες και Φως στα λαϊκά παραμύθια. Είναι Φως Καρδιάς και τελευταία υποψιάζομαι ότι αυτές οι παλιές ιστορίες οδηγούν σε Επι – στήμη με έναν δικό τους τρόπο.

Έτσι κι αλλιώς δε σώνομαι: υπήρξα πάντα ονειροπαρμένη.


********

Ο «Παραμυθένιος Κήπος» ανοίγει τις πύλες του ξανά… στο δεύτερο Will o’ Wisps Festival 2019!

Ο μαγικός κήπος με τις μουριές του Πύργου Βασιλίσσης στο Ίλιον μας υποδέχτηκε πέρσι για πρώτη φορά. Φέτος, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, ετοιμαστείτε να ξεστρατίσετε ξανά στον «Παραμυθένιο Κήπο» μας και να ανακαλύψετε τις νέες εκπλήξεις που επιφυλάσσει το -διήμερο, πλέον- δεύτερο φεστιβάλ του ελληνικού portal για το φανταστικό, Will o' Wisps!
Χάρη στη στήριξη και την αγάπη σας, το δικό μας παραμύθι έχει συνέχεια, και σας προσκαλούμε περάσουμε μαζί ένα Σαββατοκύριακο με σκηνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, ευφάνταστες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, quests στον κήπο και άλλα παιχνίδια, απολαμβάνοντας μια εξόρμηση εμπνευσμένη από την αγάπη των συντελεστών για το φανταστικό, μόλις λίγο πιο έξω από την καρδιά της Αθήνας.

Το φεστιβάλ θα στηρίξει με μέρος των εσόδων του τον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου». Κιβωτός του Κόσμου

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ στη σελίδα μας:https://www.willowisps.gr/main?category=FESTIVALΒρείτε το event στο Fb


Save the hashtags:

#followthewisp #willowispsgr #willowispsgrfest #παραμυθένιοςκήπος2019